Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «τροϊκός πόλεμος» της Ελλάδας

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα υπό την επιτήρηση της τρόικας, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 340 δισ. ευρώ, παρόλο που η τρόικα έχει εγκρίνει πρόσφατα την επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ. δημοσίου χρέους και μείωση του επιτοκίου στο 4,2%.

Για να μπορέσει μία χώρα να αποπληρώσει το χρέος της πρέπει να δημιουργήσει έσοδα μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας και της μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Ελλάδα έγινε δέκτης σφοδρών αντιδράσεων, κυρίως από τη Γερμανία, όπου, μέσω κουτσομπολίστικων αλλά και σοβαρών εφημερίδων, έγινε ανοικτή έκκληση για ξεπούλημα κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. για αποπληρωμή του χρέους. Πιθανόν κάποιοι του γαλλογερμανικού άξονα να μετάνιωσαν που εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν τίθεται όμως θέμα απομάκρυνσής της αφού κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως περαιτέρω δομική κρίση της Ε.Ε., θα έπληττε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα, θα μείωνε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος ζωής. Η μείωση όμως του κόστους ζωής συνεπάγεται μείωση μισθών, επιδείνωση της ποιότητας ζωής, της κατανάλωσης και της ανάπτυξης της χώρας.

Η Ελλάδα έχει αναγκαστικά αποταθεί για βοήθεια στους Ευρωπαίους και το τίμημα θα αποβεί βαρύ. Η Γερμανία, όμως, ως η οικονομικά σταθερότερη χώρα στην Ευρώπη, δεν επιθυμεί να πληρώνει τα χρέη των ασυμβίβαστων χωρών του Νότου. Γι’ αυτόν το λόγο πέτυχε να θέσει τους δικούς της όρους για λήψη μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας και πειθαρχίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., κάτι που έγινε στην Ιρλανδία, Ελλάδα και ενδεχομένως στην Πορτογαλία.

Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να υπακούει στο «γερμανικό μοντέλο λιτότητας». Η επιβολή των μέτρων λιτότητας ικανοποιεί τους πιστωτές και επιτηρητές αλλά δυσαρεστεί τον ελληνικό λαό.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί υποχρεωτικά σε κάποια μέτρα για αποφυγή της χρεοκοπίας, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο λαό. Ήδη συζητούνται πιθανότητες ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μείωση μισθών και προσλήψεων, πάγωμα συντάξεων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και φορολογίες. Για να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα απαιτείται πιστή εφαρμογή του μνημονίου, ενδελεχής έλεγχος των Δημοσίων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, των δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ και πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δεν μειωθεί το χρέος, η χώρα θα χρεώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα τα επιτόκια να εκτοξεύονται στα ύψη και τα κοινωνικά προβλήματα να αυξάνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου κατηγορείται για ψήφιση της διεθνούς σύμβασης δανειοδότησης, δηλαδή του μνημονίου, χωρίς την κύρωση του νομοσχεδίου, ως έπρεπε, από την πλειοψηφία της Βουλής, εντάσσοντάς το στο Σύνταγμα. Με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το Ελληνικό Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο θέτοντας τη χώρα υπό τον αυστηρό έλεγχο της Τρόικα.

Είναι συνεπώς αναμενόμενο οι Έλληνες πολίτες να αντιδρούν κατά των τροϊκανών επιτηρητών, οι οποίοι παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας κάνοντας παρατηρήσεις. Η Ελλάδα έχει λοιπόν αρχίσει το δικό της «τροϊκό πόλεμο» ο οποίος αναμένεται να είναι δύσκολος και αρκετά μακρύς, μέχρι το 2023. Η χώρα έχει μείνει από λεφτά, παρόλο που ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε προεκλογικά ότι λεφτά υπήρχαν, αλλά από την άλλη ο Θ. Πάγκαλος ξεκαθάριζε ότι μαζί τα φάγανε. Τα ελληνικά πνευμόνια αναπνέουν σήμερα με ευρωπαϊκό οξυγόνο. Αν τα πνευμόνια του ελληνικού λαού μείνουν από οξυγόνο, θα χρειαστούν θυσίες και υποχωρήσεις για να επανέλθει. Κάθε χρόνο οι αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας θα επιτηρούν και θα οριοθετούν μέτρα, μέχρι η Ελλάδα να βγει από τον τάφο του μνημονίου στήριξης, αν τελικά τα καταφέρει.

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]