Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γιώργος και τα εγκεφαλικά πειράματα

Με τον ανασχηματισμό ο Γιώργος Παπανδρέου ανακάτεψε θεαματικά την τράπουλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρότι δεν έδιωξε υπουργούς και υφυπουργούς. Οι αποφάσεις του εμπεριέχουν πολλές αντιφάσεις σε σχέση με παλαιότερες εξαγγελίες και δεσμεύσεις – όπως ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης – όμως σκιαγραφούν και τις επιδιώξεις του:
  1. Έδωσε ακόμη πιο ξεκάθαρα και απομένει να φανεί στην πράξη το ακριβές περιεχόμενος των αρμοδιοτήτων τον πρώτο λόγο στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Γιάννη Ραγκούση. Σε αυτόν ανατίθεται κρίσιμο μέρος των συντονιστικών αρμοδιοτήτων. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί έτσι να λύσει το πρόβλημα του συντονισμού.
  2. Άλλαξε το οικονομικό επιτελείο στο σκέλος που αφορά στην ενίσχυση και το ενίσχυε στο σκέλος των εσόδων, όπου εντοπίστηκε επίσης πρόβλημα. Φιλοδοξεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση την πολιτική του, επιστρατεύοντας τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
  3. Έστειλε αυστηρό μήνυμα σε πολλούς υπουργούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά τους και γι’ αυτό τοποθετεί στα υπουργεία τους αναπληρωτές υπουργούς. Πρόκειται για μία κεκαλυμμένη υποβάθμιση.
  4. Δεν θέλησε ούτε να «τελειώσει» δικούς του ανθρώπους, ούτε να εμφανιστεί ότι τιμωρεί στελέχη, που δεν θέλησαν να πάνε στις περιφερειακές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση η Κατερίνα Μπατζελή.
  5. Έκανε θεαματικό άνοιγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία ήταν στα κάγκελα και αμφισβητούσε την κυβερνητική πολιτική. Με την αξιοποίηση ενός στους τρεις βουλευτές ελπίζει να εκτονώσει την πίεση της ΚΟ σε μία κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση.
  6. Επέλεξε και πάλι περίπλοκα οργανωτικά σχήματα, πειραματιζόμενος για μία ακόμη φορά σε συνδυασμούς προσώπων και αλλαγές αρμοδιοτήτων. Ο βηματισμός του νέου σχήματος θέλει χρόνο και ενδεχομένως προκαλέσει και νέες τριβές.
  7. Δεν πείραξε τους κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ έκανε άνοιγμα στα ιστορικά στελέχη, επιστρατεύοντας μεταξύ άλλων τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ελπίζει έτσι ότι θα κερδίσει την ενοχή άλλων τέτοιων στελεχών, που θα δουν προοπτική ένταξής τους στην κυβέρνηση.
  8. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του παρουσίασαν τα γνωστά προβλήματα με την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση μεγάλων πολιτικών κινήσεων. Παρότι προετοιμαζόταν ένα και πλέον μήνα ο ανασχηματισμός, χρειάστηκαν επιπλέον 10 ώρες για να ολοκληρωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώθηκε μετά τη μία τα μεσάνυχτα!
  9. Επιχείρησε άνοιγμα στη νέα γενιά βουλευτών αξιοποιώντας πολλούς που εξελέγησαν το 2009, αλλά και κατά τις εκλογές των τελευταίων ετών και τον στήριξαν στις εσωκομματικές συγκρούσεις.
  10. Έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις ότι με τον Σ. Ξυνίδη δεν μπορεί να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί πλέον με νέο γραμματέα τον Μιχάλη Καρχιμάκη να κάνει μία νέα αρχή στο κόμμα. Ακόμη και η επιλογή του προσώπου έχει σημασία: Ο κ. Καρχιμάκης δεν είναι το απολιτίκ στέλεχος, αλλά σηματοδοτεί το άνοιγμα προς το ιστορικό και παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]