Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρόικα: Εξωφρενικό το κονδύλι μισθοδοσίας στο Δημόσιο!


«Κόψτε κι άλλο τους μισθούς στο Δημόσιο και μειώστε τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς».
Αυτό συστήνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας το οποίο από χθες πραγματοποιεί εξονυχιστικό «τσεκ – απ» στον προϋπολογισμό δείχνοντας έμφαση στον τομέα των εσόδων.
Κατά τις πληροφορίες, η τεχνική ομάδα της τρόικας ανησύχησε με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια έσοδα τα οποία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Εκτιμά ότι οι περιορισμένες φορολογικές εισπράξεις μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον στόχο για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου -Αυγούστου η αύξηση που σημειώνουν οι κρατικές εισπράξεις είναι μόλις 3,2% έναντι στόχου 13,2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ τα έσοδα του οποίου αυξάνουν με ρυθμό μόλις 1,6%, στα 11,545 δισ. ευρώ από 11,360 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Κι ενώ στα πετρελαιοειδή ο ΦΠΑ παρουσιάζει θετική πορεία αυξάνοντας με ρυθμό κάτι πάνω από 32% και στις λοιπές συναλλαγές 7,9%, η πορεία είναι ακριβώς αντιστροφή στη λιανική, δηλαδή από το κίνημα των αποδείξεων, όπου υπάρχει μείωση 2,7%.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 3,5 δις. ευρώ βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θορυβηθεί με το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων , κάτι για το οποίο ανησυχεί και η τρόικα που θεωρεί αβέβαιο να θα συγκεντρωθούν οι εισπράξεις των 54,46 εκατ. ευρώ.
Τα δεδομένα αυτά ανάγκασαν τους δανειστές της χώρας να συστήσουν νέες περικοπές δαπανών για να ισορροπήσει η κατάσταση στα έσοδα.
Κατά τις πληροφορίες η τεχνική ομάδα με το «καλημέρα» της επίσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο συνέστησε στην κυβέρνηση:
1. Να προχωρήσει άμεσα σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Στο μάτι παραμένουν οι ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι στοιχίζουν πολύ στο δημόσιο και πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να συρρικνωθούν.
2. Να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη μισθοδοσίας. Η τεχνική ομάδα της τρόικας θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις αυτής της δαπάνης που ετησίως φθάνει στα 26 δις. ευρώ μαζί με τις συντάξεις ( 7 δις. ευρώ ).
Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως αν δεν υπάρξει άμεσα λύση τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 9,1-9,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 8,1%. Η απόκλιση μιας μονάδας από το ΑΕΠ θεωρείται απευκταία, καθώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η οποία φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και η οποία αναμένεται να ζητήσει πλήρη δέσμευση ως προς τα όρια των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες τα περιθώρια απόκλισης μπορεί να φθάσουν μέχρι 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το έλλειμμα να κλείσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως η απόκλιση μπορεί να είναι το πολύ μέχρι 1,1 δις. ευρώ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται σε αυτή τη φάση την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων του 2010 και του 2011, όπως διευκρίνισε με συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα "Libre Belgique" ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προβλέποντας πως η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011.
Το εύρος των μέτρων, που για τους επιτελείς του υπουργείου εντοπίζεται στον τομέα των εσόδων, θα αποσαφηνιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συνοδεύσουν και τον υπουργό Οικονομικών στο road show που θα ξεκινήσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η ορολογια road show αποδεικνυει ποσο γρηγορα μετατραπηκε αυτη η ψευτοκυβερνηση σε θιασο!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΑΠΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Κ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΟΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΓΑΝ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΝΟΜΟΣ (3870/10) ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠΟ 9/8/2010.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΑΝΩΤΕΡΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΡΙΠΤΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΙΜΗΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ Κ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]