Ξέπλυμα χρήματος: Ξέχασαν να... εφαρμόσουν τη νομοθεσία
Με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, με αβαντάρισμα των δράσεων του ΣΔΟΕ και με δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, προσπαθούν να πείσουν τους ιθαγενείς της Ψωροκώσταινας ότι, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα.
Παρόλο που δεν έχει προκύψει ακόμη απτό αποτέλεσμα, οι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης διοχετεύουν, κάθε τρεις και λίγο, αποκαλύψεις, για εντοπισμό ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στις δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου, στις τραπεζικές συναλλαγές με το εξωτερικό, στην δραστηριότητα κάποιων μάνατζερς του ποδοσφαίρου και δεν συμμαζεύεται.
Κανείς δεν λέει, όμως, με βάση ποια νομοθεσία, γίνεται αυτό το κυνήγι, για τον εντοπισμό – και την τιμωρία- εκείνων που ξεπλένουν αβέρτα βρώμικο χρήμα που, ως γνωστόν, προέρχεται από τις παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.
Την αλήθεια την είπε, πριν λίγες μέρες, η Επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, κυρία Μάλστρομ, απαντώντας σε ερώτηση που, καιρό πριν, είχε υποβάλλει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Και ούτε λίγο ούτε πολύ η Επίτροπος ξεσκεπάζει την Ελλάδα και βέβαια όλες τις κυβερνήσεις από το 2001 και μετά, ότι έχουν ...ξεχάσει να ενσωματώσουν στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας, την κοινοτική νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Τι ακριβώς είπε η Επίτροπος; Ότι η Κομισιόν έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση της κοινοτικής απόφασης-πλαισίου 2001/500/ΔΕΥ, για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος, τον Απρίλιο του 2004 και το Φεβρουάριο του 2006. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, με βάση τα στοιχεία που είχαν τότε παρασχεθεί στην Επιτροπή:
- Όσον αφορά το άρθρο 1 (α): "Η Ελλάδα πρέπει προφανώς να αναδιατυπώσει τις επιφυλάξεις της στο άρθρο 2 της Σύμβασης του 1990 του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα χρήματος, τον προσδιορισμό, τον εντοπισμό, τη δέσμευση, την κατάσχεση και τη δήμευση των οργάνων και των προϊόντων του εγκλήματος".
- Όσον αφορά το άρθρο 1(β): "Η Ελλάδα φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην πληροί τους αναγκαίους όρους".
- Όσον αφορά το άρθρο 2: Η Ελλάδα "δεν έχει δώσει ακόμη γραπτές πληροφορίες για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του άρθρου 2".
- Όσον αφορά το άρθρο 3 για τη δήμευση αντίστοιχης αξίας: "Η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε συμμορφωθεί με το άρθρο 3, χωρίς όμως να παράσχει τα αντίστοιχα κείμενα".
- Όσον αφορά το άρθρο 4 για την αντιμετώπιση των αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής που υποβάλλουν τα άλλα κράτη μέλη με τον ίδιο βαθμό προτεραιότητας που ισχύει για τα μέτρα αυτά στις εσωτερικές διαδικασίες, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, δεν διαβίβασε στοιχεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο χαριτόβρυτος και λαλίστατος Χάρης Καστανίδης, έχει να πει κάτι αντίθετο ή διαφωτιστικό;
Ο Καστανιδης δινει το ελευθερο σε αλλοδαπους εγκληματιες επειδη δεν υπαρχουν αρκετες φυλακες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μονο απο αυτο....
ΓΜ