Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ουγγαρία μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ΔΝΤ

Η Ουγγαρία μπορεί να επιβιώσει χωρίς το “πακέτο” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και το απέδειξε, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, διαβεβαιώνει ο Ζολτ Μπέτσεϊ, υφυπουργός Οικονομίας της χώρας αυτής, που στα τέλη του 2008 βίωσε στο “πετσί” της τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναγκαζόμενη να αναζητήσει, προτού καλά-καλά βγει ο χρόνος, λύση στο χρηματοπιστωτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Μια λύση, που ήρθε υπό τη μορφή δανείου, ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 6,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι 1 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μάλιστα, στους όρους του δανείου υπήρχε η αναφορά- μεταξύ άλλων- ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της παρουσίας του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Μπέτσεϊ ξεκαθάρισε ακόμη ότι, η επικείμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Ουγγαρίας, στην Ουάσιγκτον, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί απλά στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του διεθνούς οργανισμού με τα κράτη – μέλη του.

“Δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της δανειοδοτικής συμφωνίας”, υπογράμμισε ο Ούγγρος υφυπουργός Οικονομίας, επαναδιατυπώνοντας, ουσιαστικά, την εκπεφρασμένη – από το περασμένο καλοκαίρι -θέση της ουγγρικής κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας – πλαισίου με το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, η χώρα δεν χρειάζεται, περαιτέρω, την οικονομική στήριξη του διεθνούς οργανισμού.

“Εχουμε υπογράψει τη συμφωνία με το ΔΝΤ, έχουμε λάβει τρεις δόσεις και δεν δεχθήκαμε την τέταρτη. Μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές, το αποδείξαμε”, είπε ο κ. Μπέτσεϊ και εκτίμησε ότι, εντός της επόμενης τριετίας, η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ποσό του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ, μέχρι την παύση της συμφωνίας.

Τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα διαδεχθεί αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, στη Βουδαπέστη, όπου και πάλι, σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του δανείου δεν θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του ΔΝΤ και των εκπροσώπων της ουγγρικής κυβέρνησης.

Έπειτα απ’ αυτή την εξέλιξη στις σχέσεις της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ, η ουγγρική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το έλλειμμα θα τηρηθεί, υπενθύμισε ο κ. Μπέτσεϊ και εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ (το όριο που έχει η θέσει η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση), το 2011, ενώ για το 2010 ο στόχος παραμένει στο 3,8%.

Ο κ. Μπέτσεϊ ανέφερε, επίσης, ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να φορολογήσει τις τράπεζες για το 2010 και το 2011, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από λανθασμένες πολιτικές, που εφαρμόστηκαν, όπως είχε δηλώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ελληνικές επενδύσεις – κίνητρα

Βασικός άξονας της οικονομικής πολιτικής είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και η δημιουργία φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές, καθώς η οικονομία της Ουγγαρίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις και εξαγωγές, σύμφωνα με τον κ. Μπέτσεϊ.

Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση στους Έλληνες επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του (σ.σ. το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Ουγγαρία διαμορφώνεται σε 500 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκ. ευρώ αφορούν την επένδυση της Coca Cola 3E) και τόνισε ότι ένας από τους άξονες προτεραιοτήτων που θέτει το οικονομικό επιτελείο είναι η διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος (επιχειρηματικού, φορολογικού κ.α.), ικανού να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών.

Η “εικόνα” της ουγγρικής οικονομίας

Η ουγγρική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να “τρέξει” με περίπου +1% και το 2011 με +3% ), με τις εξαγωγές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς αναμένεται φέτος αύξησή τους κατά 10%.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές προέρχονται από Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βρετανία.

Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουγγαρία το 2009 έφτασαν τα 330 εκατ. ευρώ και αφορούν τηλεοράσεις, τηλεφωνικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.ά. ενώ οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 57 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν οι εξής τομείς: εσπεριδοειδή, φάρμακα, αλουμίνιο, ξηρούς καρπούς, ρύζι και ποτά.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι χώρες που κυβερνώνται από πατριώτες μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς το ΔΝΤ. Αν είχαμε ηγέτη του ήθους του Τάσου Παπαδόπουλου, θα ήταν διαφορετικά. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Ή τους διώχνεις ή τους αφήνεις να σου κάνουν αφαίμαξη για χρόνια.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]