Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος σερίφης στις τράπεζες

Τον Λουκά Παπαδήμο, που ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τη θητεία του ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αρμόδιος για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, επιστρατεύει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου σε ρόλο «υψηλού επόπτη» των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνονται να έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο των εξελίξεων.
Παρότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι ο μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλάμβανε ένα «εξωστρεφή» ρόλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αξιοποιώντας το διεθνές κύρος του, ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε χθες, ανακοινώνοντας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ότι «αναλαμβάνει σύμβουλός μου αμισθί για τα θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής, καθώς και για θέματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών».
Έγκυρες πληροφορίες του “S” αναφέρουν, ότι ο κ. Παπαδήμος αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού, καθώς το μεγαλύτερο βάρος του νέου ρόλου του πέφτει στην εποπτεία της πολιτικής της κυβέρνησης σχετικά με το τραπεζικό σύστημα. Λέγεται, μάλιστα, ότι με υπόδειξη του κ. Παπαδήμου, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως υποδιοικητής, κ. Π. Θωμόπουλος, αναλαμβάνει να «τρέξει» το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια θωράκισης της κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος.
Τα ανοικτά μέτωπα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα είναι πολλά και καίριας σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Είναι τέτοια η σημασία που αποδίδει στο «τραπεζικό πρόβλημα» ο Πρωθυπουργός, που τον οδήγησε αρχικά να προτείνει εκ νέου στον κ. Παπαδήμο θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα επί των οικονομικών θεμάτων. Ο έμπειρος καθηγητής και κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε αυτό το βαθμό έκθεσης στην τρέχουσα πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες, και έτσι η συνεργασία με το Μαξίμου προσέλαβε τελικά τη μορφή που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη.
Ο νέος ειδικός σύμβουλος… επικίνδυνων τραπεζικών αποστολών καλείται να «μαζέψει» σοβαρές αστοχίες του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς:
  • Το κύρος του Γ. Προβόπουλου στο Μαξίμου βρίσκεται σε… limit down, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του διοικητή της ΤτΕ να απαντήσει πειστικά στις αιτιάσεις ομάδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κ. Βάσω Παπανδρέου, για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς ομολόγων, που υποστηρίχθηκε με βάσιμα επιχειρήματα ότι διευκόλυναν την κερδοσκοπία εις βάρος των κρατικών ομολόγων, τους κρίσιμους μήνες πριν τον οριστικό αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και την προσφυγή στο διεθνή μηχανισμό στήριξης. Νωρίτερα στη διάρκεια της κρίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα περιόριζε τις πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες, εντείνοντας την αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή, όπως λένε «άσπονδοι φίλοι» του κ. Προβόπουλου, δεν ήταν άσχετη με τα σοβαρά λάθη της χαλαρής εποπτείας των τραπεζών από την ΤτΕ, ιδιαίτερα την περίοδο μετά την παροχή των ενισχύσεων των 28 δις. ευρώ από το Δημόσιο.
  • Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται έντονη κριτική στο κυβερνητικό παρασκήνιο, η οποία δεν αφήνει αδιάφορο το Μαξίμου, για τους χειρισμούς του σε θέματα του τραπεζικού συστήματος. Ύστερα από αρκετές επικρίσεις, για την παροχή απεριόριστων εγγυήσεων δανεισμού στις τράπεζες, χωρίς αυτές να συνδέονται με την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε από την Θεσσαλονίκη, ότι θα προσπαθήσει να δεσμεύσει τις τράπεζες σε μια επεκτατική πιστωτική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Όμως, αυτή η προσπάθεια για επί μέρους συμφωνίες με τις τράπεζες που θα λαμβάνουν εγγυήσεις θεωρείται ότι δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού είναι κοινό μυστικό ότι τα δισεκατομμύρια των εγγυήσεων θα χαθούν και πάλι στις «τρύπες» των τραπεζικών ισολογισμών, χωρίς να επαναφέρουν ρευστότητα στην οικονομία.
  • Το σοβαρότερο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο, υπό την εποπτεία Παπαδήμου, είναι η άρνηση όλων των μεγάλων τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση τους και να επιταχυνθεί η πιστωτική επέκταση. Όλοι οι τραπεζίτες αντιδρούν στους αυστηρούς όρους χορήγησης κεφαλαίων από το Ταμείο και επιχειρούν να βρουν άλλες λύσεις, λιγότερο επαχθείς. Αυτό, όμως, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους: αν μείνουν «στο ράφι» οι κεφαλαιακές ενισχύσεις του Ταμείου, η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών εκφράζονται φόβοι ότι θα ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό την πραγματική οικονομία.
  • Επιπλέον, στον κ. Παπακωνσταντίνου «χρεώνεται» από κυβερνητικούς κύκλους, ότι ακόμη και στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της αξιοποίησης των τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου δυσκολεύεται να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική, αφήνοντας ουσιαστικά τον πρώτο λόγο στους εμπορικούς τραπεζίτες. Ακόμη και η διαδικασία χάραξης στρατηγικής με βάση εισηγήσεις ειδικών συμβούλων φαίνεται να έχει σοβαρά κενά: αρχικά ανακοινώθηκε ότι η Deutsche Bank, η HSBC και η Lazard Freres θα αναλάμβαναν να αποτιμήσουν τις κρατικές τραπεζικές συμμετοχές και να αξιολογήσουν όλα τα σενάρια αξιοποίησής τους, αλλά η διαδικασία επιλογής συμβούλων αμφισβητήθηκε ως αδιαφανής και αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο. Τώρα, από το υπουργείο Οικονομικών «διαρρέει» η πληροφορία, ότι την αποτίμηση τελικά ανέλαβαν οίκοι ορκωτών ελεγκτών, ενώ φημολογείται ότι αυτό έγινε ύστερα από παρέμβαση της Κομισιόν. Οι τρεις τραπεζικοί οίκοι θα παραδώσουν τις εκθέσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση τις πολιτικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, με τον κ. Παπαδήμο να αναλαμβάνει καίριο ρόλο στη διαδικασία, αφού θα αξιολογήσει για λογαριασμό του Πρωθυπουργού τις τελικές προτάσεις
Γεγονός είναι, πάντως, ότι στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου πολλά κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια λύση για να ανακτήσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων, αναφορικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Γιατί ως τώρα, όπως λένε οι επικριτές του κ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Προβόπουλου, τον πρώτο λόγο είχαν οι τραπεζίτες, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των χειρισμών τους μόνο θετικά δεν μπορούν να αξιολογηθούν…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]