Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άρνηση του χρέους είναι η μόνη λύση


Ο μόνος σίγουρος δρόμος για την επίσημη πτώχευση της χώρας είναι η συνεπής εφαρμογή του μνημονίου. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής και των μέτρων που υιοθετεί η κυβέρνηση με βάση το μνημόνιο και τις εντολές της τρόικας. Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια ύφεση δίχως προηγούμενο στην μετεμφυλιακή ιστορία της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις.
Το ΑΕΠ της χώρας κατά το 2ο τρίμηνο του 2010 έχει κατρακυλήσει σε σταθερές τιμές στο επίπεδο του 2005.
Η παραγωγή της βιομηχανίας και της ενέργειας έχουν οδηγηθεί σε σταθερές τιμές στο επίπεδο του 2004, ενώ η γεωργία, δασοκομία και αλιεία στο επίπεδο του 1995.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε σταθερές τιμές έχουν καταβαραθρωθεί στο επίπεδο του 1998. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση επενδύσεων που γνώρισε η ελληνική οικονομία μεταπολιτευτικά.
Οι μικτές αποδοχές των εργαζομένων σε τρέχουσες τιμές υποβαθμίστηκαν στο επίπεδο του 2003, ενώ με όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης ξαναγύρισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Ο δείκτης όγκου εργασιών στο λιανικό εμπόριο έχει οδηγηθεί στο επίπεδο του 2002 με αποτέλεσμα 2 στις 3 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν ότι οι άνεργοι έως το τέλος του έτους θα τείνουν να διπλασιαστούν σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο έως το τέλος του έτους. Όλα δείχνουν επίσης ότι το 2011 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία, τον εργαζόμενο, το λαϊκό εισόδημα.
Η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση και η τρόικα, ως αντίδοτο αυτής της ζοφερής κατάστασης, έχει ταυτιστεί με τις απελευθερώσεις, τις απορυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικά το ξεπούλημα των πάντων. Υποτίθεται ότι έτσι θα προσελκυστούν επενδύσεις και θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το «πρότυπο ανάπτυξης» μπορεί μόνο να οικοδομήσει μια «τριτοκοσμική» οικονομία και κοινωνία για την Ελλάδα.
Η προοπτική αυτή εξασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει έρμαιο των αγορών που πιέζουν διαρκώς για ελεγχόμενη πτώχευση και αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη δήμευση και ρευστοποίηση της χώρας. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η πολιτική του μνημονίου προετοιμάζει νέες εξάρσεις του δανεισμού, ιδιωτικού και δημόσιου, μέσα από την συρρίκνωση των εισοδημάτων, την εξαφάνιση των αποταμιεύσεων, την κρίση ρευστότητας των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση του κράτους.
Η μόνη λύση είναι να απαλλαγεί η κοινωνία και η εργασία από το μνημόνιο και την πολιτική του, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα για τον εργαζόμενο και τη χώρα. Όμως η απαλλαγή από το μνημόνιο συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την απαλλαγή από το βραχνά του δημόσιου χρέους.
Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν επιβληθεί εδώ και τώρα η μονομερής παύση πληρωμών προς τους δανειστές της χώρας και η έξοδος από το ευρώ, ώστε να δοθεί πραγματικά η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να αναταχθεί η οικονομία της χώρας προς όφελος των εργαζομένων.
Μόνο έτσι μπορούμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της χρεωκοπίας και θα πάψουμε να βρισκόμαστε στο έλεος των διεθνών αγορών.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Παρακαλείτε για 'πηγές' από τους αποστολείς σχολίων, αλλά εσείς οι ίδιοι χρησιμοποιείτε μή ακαδημαϊκές και συνάμα ανακριβείς πηγές. Τί είναι το 'stopcartel.org'; Ποιά συμφέροντα προβάλλει και υπερασπίζεται; Με ποιές μεθόδους κάνει τις αντίστοιχες έρευνες ή αναρτίσεις αρθρών; Εν τέλει, ποιες είναι οι δικές του πηγές;

    Με αναλήθειες, ασάφειες αλλά και πλάγιες τακτικές δεν δημιουργούνται ειλικρινή επιχειρήματα, αλλά μόνο παραπλάνηση. Αν θέλετε να αποκτήσετε έγκυρη θέση σας, υποστηρίξτε τις αναρτήσεις σας με ακαδημαϊκές έρευνες και επιστημονικές αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή μία πηγή σημαίνει παραπομπή και στην προκειμένη περίπτωση σε επώνυμη ιστοσελίδα που αναδεικνύει θέματα καταπάτησης των δικαιωμάτων των πολιτών υπέρ του κεφαλαίου - εργοδοτών, είχαμε την εντύπωση πως η πηγή και μόνο έφτανε. Εν πάσει περιπτώσει, αφού επιθυμείτε επιστημονικές μελέτες (φαντάζομαι δεν εννοείτε αυτές που έκανε το ΔΝΤ ή ο Παπακωνσταντίνου, που συνεχώς αναπροσαρμόζονται επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των Ελλήνων πολιτών ακόμη περισσότερο) σας παραπέμπουμε σε άρθρο εγνωσμένης αξίας οικονομολόγου, στο οποίο αναφέρεται με σειρά οικονομικών πειστηρίων για της ανάρτησης το αληθές. http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_4058.html Και ο οικονομολόγος λέγεται Βασίλης Βιλιάρδος και έχει γράψει σειρά άρθρων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση τόσο στο παρόν ιστολόγιο, όσο και γενικότερα στο διαδίκτυο για να βρείτε την σωρεία επιστημονικών - οικονομικών επιχειρημάτων που θέτει ο συγκεκριμένος εγνωσμένης αξίας οικονομολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι οτί μπερδέυετε δύο διαφορετικές πτυχές του προβλήματος, που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως έτερον-εκάτερον. Το γεγονός οτί την τρέχουσα περίοδο ο ελληνικός λαός αδυνατεί να ανταπεξέλθει, πληρώνει το βάρος των λαθών της κυβερνήσεως, και λιμοκτονεί, είναι αναντίρρητο. Από την άλλη μεριά της πλάστιγγας όμως, είναι εξίσου αναντίρρητο οτί το καθεστώς μίζας, δωροδοκειών, κλέψιμου από το δημόσιο, του ωχαδελφισμού, και της ασείδοτης πρόσληψης ατόμων με μέσο έφερε ένα κράτος που θα μπορούσε να είχε κάθε δυνατότητα προόδου σε ένα χρόνιο αναπτυξιακό τέλμα. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο η τωρινή κατάσταση, όσο η διαιώνιση της. Απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να ληφθούν, γρήγορα παρά αργά, αλλιώς το Ελληνικό κράτος θα συνέχιζε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική του κατάπτωση. Το πρόβλημα είναι οτι σε μία περίδο μείζονος δυσκολίας, ο λαός καλέσθηκε να σηκώσει το βάρος των λαθών, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι και αρπάγες ακόμα καλοκάθονται στα τραπέζια τους και τρώνε. Εκεί θα με βρείτε σύμφωνο, αλλά όχι στην υπεράσπιση των λαθών. Τα λάθη έγιναν, και πρέπει να διορθωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε 14/9 7'08 μμ,

    ισχυριζεσαι οτι
    "Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο η τωρινή κατάσταση, όσο η διαιώνιση της. Απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να ληφθούν, γρήγορα παρά αργά, αλλιώς το Ελληνικό κράτος θα συνέχιζε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική του κατάπτωση."

    Απο ποιον διαιωνιζεται αυτη η κατασταση???
    Και γιατι???
    Που ηταν το κρατος τοτε???
    Απαντηση θεωρεις το μνημονιο???
    Το κρατος δεν συνεχιζει την κοινωνικη,οικονομικη και πολιτικη του καταπτωση????

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]