Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα

  • Ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας στην Τουρκία ή θα μπορέσει ο Ερντογάν να στριμώξει τους στρατηγούς και το βαθύ κράτος, που αποτελούν τον κυρίαρχο και επικινδυνότερο αντίπαλό του;

Εκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες στην Τουρκία για το κρίσιμο δημοψήφισμα για ένα πακέτο 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η εκλογική επιτροπή έχει απαγορεύσει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ωστόσο η απαγόρευση αναμένεται να μην εφαρμοστεί με αυστηρότητα και τα πρώτα αποτελέσματα ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν νωρίτερα.
Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο προβλέπει ξεκάθαρη πλειοψηφία για το «ναι», ωστόσο άλλες δημοσκοπήσεις έδιναν πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.
Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ως βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας και εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούλιο του 2011. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατία και να έρθει πιο κοντά η χώρα στις προδιαγραφές της ΕΕ.
Η αντιπολίτευση συμφωνεί ότι το σύνταγμα, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980, πρέπει να αλλάξει. Υποστηρίζει ωστόσο ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΑΚΡ θα οδηγήσουν στο να περάσει στα χέρια του ο έλεγχος των δικαστηρίων, τα οποία, μαζί με το στρατό, έχουν αυτοανακηρυχθεί ως οι προστάτες του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Η τουρκική δημοκρατία βρίσκεται σε σημείο καμπής σήμερα, περνάμε σημαντικές εξετάσεις», δήλωσε ο Ερντογάν αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.
Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ακτιβιστών που έχουν απευθύνει έκκληση για αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης κοντά στην πόλη Σιίρτ.
Η ψήφος των Κούρδων μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία σε μία σκληρή εκλογική μάχη. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η έκκληση για αποχή δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, εκτός από την περιφέρεια Χακάρι στα σύνορα με το Ιράν.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος(CHP), ο αρχηγός του, και ηγέτης της καμπάνιας του «όχι», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν ψήφισε λόγω σύγχισης σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο έπρεπε να προσέλθει. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν γνώριζε τους νέους κανόνες που θέσπισε η εκλογική επιτροπή σχετικά με το πού μπορούσαν να ψηφίσουν τα μέλη του κοινοβουλίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]