Η ελληνική οικονομία εξαϋλώνεται
Του Douglas McIntyre
Πρώτη δημοσίευση στις 08/09/2010 στον ιστοχώρο 247 Wall Street
Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να εξαϋλώνεται, ή, για να γίνουμε πιο ακριβείς, η διαδικασία έχει αρχίσει να επιταχύνεται. Η ελληνική οικονομία των 240 δις ευρώ, δηλαδή περίπου του 2,5% της οικονομίας της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε κατά 3,7 % το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο, όταν η συρρίκνωση είχε εκτιμηθεί στο 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η είδηση αυτή θα προκαλέσει νέο κύμα πανικού, λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας να μην μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους αποπλήρωσης του χρέους της, πράγμα που εμπνέει ανησυχία. Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν σημειώσει άνοδο πρόσφατα - κυρίως η Γερμανία. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενέστερες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, να μην έχουν άλλα περιθώρια εκτός από το να σχεδιάζουν προϋπολογισμούς λιτότητας, προκειμένου να συρρικνωθεί το μέγεθος των ελλειμμάτων τους, πράγμα που αναμένουν οι επενδυτές των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, για να αποφασίσουν να ποντάρουν στα ομόλογα "υψηλού ρίσκου" που εκδίδονται από τις χώρες αυτές .
Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή: το παράδειγμα της εσφαλμένης κίνησης από την πλευρά ορισμένων κυβερνήσεων να υιοθετούν πολιτικές λιτότητας. Είναι αδύνατον η συγκεκριμένη χώρα να εξακολουθεί να περικόπτει τον προϋπολογισμό της για δημόσιες δαπάνες, ώστε να εξισορροπήσει το ρυθμό με τον οποίο η οικονομία της έχει συρρικνωθεί και, πολύ πιθανόν, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο μέλλον.
Αρκετές χώρες της ευρωζώνης έχουν καταβάλει προσπάθειες να πείσουν τους δανειστές και τις εταιρείες ότι είναι ικανές να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες σε επίπεδα λιμοκτονίας. Τα μέτρα αυτού του είδους συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερους φόρους. Θα περάσουν αρκετά ακόμα τρίμηνα προτού μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τον βαθμό στον οποίο οι εν λόγω εισφορές είναι φθίνουσες και θα οδηγήσουν σε ταχύτερη μείωση του ΑΕΠ. Επίσης, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να προβλέψουμε τις συνέπειες των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δαπάνες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται, αν κρίνουμε από την εξέλιξή της τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών πόρων της χώρας, ίσως αποθαρρυνθούν από το να επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω της αστάθειας της οικονομίας της και των συχνών απεργιών που εξαγγέλλονται από τους εργαζόμενους. Ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έχει υπερβεί το 12% και, αν δεν δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του. Μπορεί να υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα υπέρ της λήψης μέτρων λιτότητας σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εξαγωγές και η κατανάλωση είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί μια παρόμοια κρίση. Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζεται σε υπερβολικά ισχνούς πόρους εσόδων για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια οικονομική κρίση τέτοιου μεγέθους.
Το πρωτότυπο κείμενο μεταφράστηκε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου
"Ο πιο καλός ο μαθητής ήταν ο Τζωρτζ στην τάξη". Κρίνοντας από τα σημεία στον πίνακα από το σεμινάριο Ρowerpoint που του έκανε το ΔΝΤ, αμέσως το εμπέδωσε το μάθημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.