Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλη η συνέντευξη Παπανδρέου στη ΔΕΘ (για το αρχείο σας)

Γ. Παπανδρέου:

  • Πριν 11 μήνες είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάξουμε. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Σώσαμε την Ελλάδα από σίγουρη χρεοκοπία.
  • Τώρα τα ψέματα τελείωσαν.
  • Ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να είναι σε κρίση επιτηρούμενη κτλ. δέσμια δάνειων δυνάμεων.
  • Η επανάσταση του αυτονόητου ξεκίνησε.
  • Αν πριν 11 μήνες σας έλεγα: ότι θα ξέραμε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα είχαμε ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο -πραγματική επανάσταση δικαιοσύνης- για 2011, ότι θα είχαμε ψηφίσει ‘’Καλλικράτη’’, ασφαλιστικό.
  • Διακόψαμε τη θλιβερή εξαγορά συνειδήσεων για μία θέση στο δημόσιο με την καθολική υπαγωγή στον ΑΣΕΠ όλων των προλήψεων.
  • Μειώσαμε το έλλειμμα 7 δισ. ευρώ.
  • Ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο.
  • Μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 50%.
  • Σταματήσαμε το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων, δημιουργώντας ανεξάρτητη στατιστική αρχή.
  • Χιλιάδες νέοι αστυνομικοί στους δρόμους δίπλα στον πολίτη.
  • Αναμόρφωση και απλοποίηση του ΕΣΠΑ.
  • Προχωρήσαμε σε πρωτοφανείς κινήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ενίσχυση επιχειρηματιών.
  • Άρση του καμποτάζ.
  • Αμείλικτο κυνήγι της προκλητικής φοροδιαφυγής από σεβασμό στον πολίτη που είναι συνεπής.
  • Μειώσαμε τις τιμές 6.000 φαρμάκων κατά 25%.
  • Ξεκινήσαμε και σύντομα θα ολοκληρώσουμε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Καταφέραμε τη μείωση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα.
  • Τα νοσοκομεία επιτέλους μειώνουν τις δαπάνες τους για υλικά.
  • Εξεταστικές Επιτροπές που παράγουν αποτέλεσμα.
  • Προσελκύσαμε το ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας.
  • Έχουμε ξανά ρόλο και λόγο στην περιοχή.
  • Και να σας έλεγα, μέσα σε 11 μήνες, απέναντι στο φάσμα της χρεοκοπίας θα καταφέρναμε να στήσουμε πρωτόγνωρο Μηχανισμό Στήριξης από το μηδέν και να εξασφαλίσουμε το πρωτοφανές ποσό των 110 δισ. για να μην καταρρεύσει η χώρα. Τότε θα άκουγα από παντού ότι αυτά που λέω δεν γίνονται. Να που γίνονται, να που έγιναν.
  • Σε 11 μήνες κάναμε όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα.
  • Και λάθη να έγιναν δεν κάναμε το μεγάλο λάθος να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις. Να αφήσουμε να παρακμάσουμε, να θεριεύουν κατεστημένες αντιλήψεις. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Στείλαμε μηνύματα χθες. Τα εξής:
- 1ον προς την επιχειρηματικότητα: μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για επενδύσεις.
2ον Προχωράμε σε οριστική περαίωση με το παρελθόν.
3ον. Ένα μήνυμα προς το εξωτερικό: Ανοίγουμε πραγματική λεωφόρο για μεγάλες επενδύσεις.
4ον. Μήνυμα προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας: Προχωράμε σε πρωτοφανή προγράμματα ενεργητικής στήριξης της εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα εξαντλήσουμε δυνατότητες στήριξης χαμηλό συνταξιούχων.
5ον. Στροφή σε άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, ανθρώπινο, βιώσιμο, πράσινο, δίκαιο, με καινοτομία και φαντασία.
  • Το πολιτικό μας μήνυμα είναι μήνυμα συλλογικής προσπάθειας: Θα τα καταφέρουμε αν όλοι συμβάλλουμε. Συλλογικής ευθύνης απόφασης να αναμορφώσουμε τη χώρα. Δεν είναι κομματική πρόκληση αλλά πατριωτική. Η μάχη δεν κερδίζεται ή χάνεται από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε όλοι μαζί. Το πολιτικό μήνυμά μας είναι μήνυμα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και ελπίδας χωρίς όμως λήξη συναγερμού.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ (ΝΕΑ): Πέρσι μας είπατε ότι λεφτά υπάρχουν, ότι δε θα παγώσετε μισθούς, δεν θα αυξήσετε ΦΠΑ, δεν θα επιβάλλετε έκτακτη εισφορά, δεν θα μειώσετε συντάξεις. Θα επιβάλλετε νέα μέτρα το 2011 νέο μνημόνιο.

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η στόχευσή μας δεν αλλάζει. Θέλουμε καλούς μισθούς, ευημερία κτλ. Βρήκαμε την Ελλάδα έτοιμη για χρεοκοπία και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι και θα έλεγα ότι τώρα τα καταφέρνουμε αρκετά καλά, με όποιες δυσκολίες, όπως π.χ. έσοδα (δεν είναι ανυπέρβλητο, η μείωση δαπανών μας κάνει να είμαστε μπροστά από το στόχο μας). Στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το 40% του ελλείμματος. Όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανέναν νέο μέτρο.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το να πληρώνεις φόρο είναι δείγμα αλληλεγγύης. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το κλίμα με μετρολογίες, εδώ ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ. Δεν μπορεί μια εισήγηση (π.χ. απόσυρση) να θεωρείται την επόμενη μέρα απόφαση της κυβέρνησης. Όλα επηρεάζουν την αγορά, τον καταναλωτή, το εξωτερικό κτλ. Να μετριαστεί η μετρολογία να μη δημιουργούμε πανικό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση όσον αφορά την αλλαγή της κυβέρνησης σε ένα τόσο μεγάλο σχήμα. Γιατί έγινε αυτό; Λόγω έλλειψης συντονισμού ή έλλειψη επικοινωνίας;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση των 11 μηνών έκανε έργο που δεν έγινε στη χώρα τα τελευταία 10-20 χρόνια. Οι επιλογές είναι στοχευμένες για μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση. Η ανάγκη συμπλήρωσης με πολιτικό πρόσωπο δείχνει την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης επιτάχυνσης ελέγχου και εποπτείας των προτεραιοτήτων. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς διότι συναντήσαμε παντού προβλήματα. Χρειάζεται λοιπόν, μεγαλύτερη στελέχωση. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το αποτέλεσμα όπως είδατε και τους πρώτους 11 μήνες είναι θετικό.

ΣΟΚΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Έχουμε υστέρηση εσόδων, ύφεση χωρίς ανάπτυξη. Για να πιάσετε τους στόχους πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Η τρόικα ακούγεται ότι έρχεται με νέες προτάσεις περικοπών μισθών. Μήπως, η αναδιάρθρωση χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ; Πως σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αυτήν την έξοδο;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι καταστροφική για το μέλλον μας, την οικονομία και την αξιοπιστία μας. Δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν μόνο αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση για τη στήριξη των 110 δισ. ευρώ. Η υστέρηση εσόδων είναι 1.5 δισ. και έχουμε πεποίθηση ότι στο τέλος του 2010 θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ (ΑΝΤ1): Ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου; Τι απαντάτε σε όσους παρατηρούν ότι έφυγε μόνο μια υπουργός και τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια μοιράστηκαν, ώστε να τηρηθούν ισορροπίες ;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι αποφάσεις μου δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για αποδοτικότερη κυβέρνηση. Όλοι έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Πάγκαλο που διατηρεί τις αρμοδιότητές του.

ΑΝΤΥΠΑΣ (ΕΘΝΟΣ): Διακρίνω μια στροφή στην οικονομική πολιτική σας. Από αύξηση φόρων πάμε στις μειώσεις. Μήπως έτσι γεμίζουν τα ταμεία. Είπατε στον Γ. Παπακωνσταντίνου να κάνει ό,τι μπορεί για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Τι έχετε στο μυαλό σας;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μιλάμε για μείωση φόρων, για τα κεφάλαια που επανεπενδύονται. Δίνουμε κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν υπήρχε φορο-εισφοροδιαφυγή, δεν είχαμε ελλείμματα, μνημόνιο και θα είχαμε υγιή ταμεία και χαμηλότερες εισφορές-φόρους. Αυτό που κάνουμε είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει. Θα εφαρμόσουμε άτεγκτα το νέο φορολογικό. Λεφτά υπάρχουν! Το θέμα είναι που πάνε. Αδιαφάνεια; Φοροδιαφυγή;
    Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας σε σχέση με τα έσοδα ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ALTER): Το ΔΝΤ δεν φημίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα που λέγατε. Καταδικάζει τη χώρα σε υπανάπτυξη μόνιμα, λέγατε. Πως μπορεί να ελπίζει ο λαός;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαστε σε μηχανισμό που δημιουργεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατ’ απαίτηση ορισμένων χωρών μπήκε σαν εταίρος. Και αυτό είναι θετικό (δηλαδή το να είμαστε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από το να ‘μαστε μόνο στο ΔΝΤ).
    Ήμασταν αναγκασμένοι και το χρειαζόμασταν. Αν όλες οι δομικές αλλαγές (κράτος, διαφάνεια, φορο-εισφοροδιαφυγή) υπήρχε τόλμη να γίνουν τα τελευταία χρόνια, δεν θα χρειαζόμασταν μνημόνια και δανεικά. Αντ’ αυτών με την προηγούμενη κυβέρνηση αναδείχθηκαν τα χειρότερα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος των τελευταίων ετών.

ΚΩΒΑΙΟΣ (ΒΗΜΑ): Η φημολογία και ο πανικός προκαλείται και από μέλη της κυβέρνησης σας. Π.χ.: Το 1ο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αγωνιά πως θα μαζευτούν 25 δισ. ευρώ έως το τέλος. Το 2ο είναι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξησή του που έχει διαρρεύσει από το ίδιο υπουργείο. Αφού πάμε καλά στα έσοδα γιατί δεν διαψεύδετε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τίποτα τέτοιο. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το ΦΠΑ από το 11% στο 23% σε προϊόντα. Θέλουμε να βρούμε από αλλού το 1 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομήσουμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης βοηθά στην καταπολέμηση του παραεμπορίου. Επίσης, επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα έσοδα θα αναδιανεμηθούν προς τα χαμηλά στρώματα ώστε να μην επιβαρυνθούν. Όμως, δεν υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός αναδιανομής οπότε δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε ακόμη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ (ALPHA): Αναφέρεστε στην ανοχή του κόσμου απέναντι στα μέτρα. Τώρα ο κόσμος λέει «έδωσα αυτό που μου αντιστοιχεί, τώρα πρέπει η κυβέρνηση να τα πάρει και από κάποιους άλλους. Πως θα πατάξετε τη φοροδιαφυγή; Ποιος θα μαζέψει τα έσοδα;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος. Αν είχαμε χρόνο δεν θα χρειαζόταν να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Ο Μηχανισμός (αυτά τα 110 δισ.) μας δίνουν το χρόνο, ώστε να αλλάζουμε το φορολογικό μηχανισμό. Θέλω να τονίσω ότι, ότι κάναμε (διασταυρώσεις, τιμωρία-έλεγχος φοροδιαφυγής, τεκμήρια διαβίωσης) αλλάζουν το φορολογικό προς το δικαιότερο, συνιστούν αναδιανομή κ.λ.π. Χρειάζεται, όμως, και ο Μηχανισμός και αυτό είναι το πρόβλημα. Χρειάζεται διαφάνεια, Δικαιοσύνη. Φέρνουμε τεχνογνωσία από την Ευρώπη.
    Θα γίνουν αλλαγές για να είμαστε αποτελεσματικοί. Προχωράμε πιο γρήγορα από ότι έχει προχωρήσει το κράτος εδώ και δεκαετίες.

ΖΟΥΛΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Μπορείτε να μας δώσετε μια ημερομηνία πότε οι υπουργοί σας θα γνωρίζουν τις αρμοδιότητές τους;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι υπουργοί ασκούν της αρμοδιότητές τους κανονικά. Αν αυτές αλλάξουν, που θα αλλάξουν, μόλις αυτές αλλάξουν, θα αλλάξει και ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων! Δεν υπάρχει κενό. Στο Ναυτιλίας προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλαγές, είδαμε αδυναμίες και κάναμε μια νέα δομή, βάσει των ιδιαιτεροτήτων μας στη Ναυτιλία.

ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΪ FM): Γιατί δεν φέρατε το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα και αφού δε το φέραμε γιατί είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι ασκείτε εξουσία χωρίς λαϊκή εντολή;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ερώτηση του δημοψηφίσματος θα ήταν η εξής: Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε; Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια για μια προφανή απάντηση. Αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κατηφόρα έχοντας ισχυρή λαϊκή εντολή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαψεύσετε ότι υπάρχουν δυσάρεστα φορομπηχτικά μέτρα, αλλά όπου μπήκε το ΔΝΤ-τρόικα η συνταγή είναι μία: φόροι, ύφεση και κοινωνικά άδικες πολιτικές. Οποιαδήποτε παρέκκλιση του μνημονίου θα την πληρώσουν οι αδύναμοι (πετρέλαιο, τιμολόγιο, ΔΕΗ). Έχετε κάποιες ιδέες αναπτυξιακές για δημιουργία πλούτου, για ενίσχυση παραγωγής, ώστε να σταματήσει η εφαρμογή του εγχειριδίου του ΔΝΤ. Θα συγκρουστείτε με τους φον Φούφουτους;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλες τις κακές πρακτικές για να πάει μπροστά οι χώρα. Το δίλημμα δεν είναι ‘’παράδεισος’’ η μνημόνιο, αλλά χρεοκοπία-μνημόνιο. Υπάρχουν περιπτώσεις που πήγαν καλά π.χ. Βραζιλία, Κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες. Δεν θα υπάρξει το μέτρο για τη θέρμανση γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής,. Ούτε θα επιβαρύνουμε με τη ΔΕΗ τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα. Κοινωνικό τιμολόγιο είναι η κοινωνική μας πολιτική και ευαισθησία.

Β. ΠΕΠΟΥΡΗ (ΝΕΤ): Η κοινωνική πολιτική σας εξαντλείται στο κοινωνικό μέρισμα και στο βοήθημα των χαμηλοσυνταξιούχων ή θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω; Τι μορφή θα έχει το βοήθημα αυτό;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρέπει να δούμε την πορεία των εσόδων. Έχουμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά ως Κυβέρνηση για τη συγκρότηση προγράμματος που:
    - Χτυπά την ανεργία.
    - Βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: επιδότηση εισφορών
    - Κοινωνική εργασία: επιδότηση θέσεων εργασίας.
    - Στήριξη της γυναίκας μητέρας: ολοήμερο σχολείο, νοσοκομείο κλπ.
    Τα ποσά που πέφτουν είναι σημαντικά για τους πραγματικά αδύναμους. Είναι θέμα αναδιοργάνωσης, σοβαρής διαχείρισης.

ΚΟΥΡΗΣ (REAL NEWS-REAL GR): Θα διεκδικήσετε νέα θητεία; Στο τέλος της τετραετίας; Γιατί υπάρχουν σενάρια για ανάληψή σας καθηκόντων στον ΟΗΕ ή στην Ε.Ε.;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν φυγομαχώ. Άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι φυγάδες από τα δύσκολα, άλλοι φυγομαχούν. Δεν δειλιάζω να αντιμετωπίσω τα πιο δύσκολα που περνά η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα μείνω.

ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ): Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τη συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO και πως θα συμμετάσχουν ιδιώτες;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μπει σε σωστό πλαίσιο. Δεν θα γίνει η συνεργασία αυτή ένας Δούρειος Ίππος απλώς για ένα πλιάτσικο στο real estate που έχει η ΔΕΘ για εύκολο κέρδος κάποιων. Αυτό υπήρχε ως λογική ιδιαιτέρως από την προηγούμενη κυβέρνηση για το πώς αντιμετώπιζαν τη δημόσια περιουσία για να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις που βρίσκονται τώρα σε Εξεταστικές Επιτροπές. Ναι στον ιδιωτικό τομέα σε πλαίσια που βοηθούν το δημόσιο συμφέρον. Εάν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε το fast track για τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, ώστε να αποφύγουμε γραφειοκρατία.

ΜΗΤΡΑΚΗΣ (ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗ): Με δεδομένο ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προτρέψει τις τράπεζες σε συγχωνεύσεις, δημιουργία τραπεζικού δημόσιου φορέα από τον επικεφαλής της ΑΤΕ, καθώς και πρόταση Πειραιώς για εξαγορά της ΑΤΕ. Πότε και πως θα προχωρήσουν αυτά. Υπάρχει τεχνικός σύμβουλος γι’ αυτό. Θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις του ή θα είναι πολιτικές οι αποφάσεις;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε πει ότι χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας. Οι σύμβουλοι είναι για να αξιολογούν τις εναλλακτικές. Οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές, δικές μας. Η κίνηση της Εθνικής έχει θετικά αποτελέσματα. Ψήφος εμπιστοσύνης σε όλο το σύστημα γενικότερα. Ψήφος εμπιστοσύνης και η απόφαση Νορβηγίας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το βράδυ θα είμαι εκεί για την απασχόληση σε διεθνές επίπεδο (εκεί θα είναι ο Στρος Καν –ΔΝΤ και ο Σομαβιέ-διεθνές γραφείο εργασίας). Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις. Οι Νορβηγοί είναι αντικειμενικοί, αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας και επενδύουν σε μας.

ΣΑΒΒΑΠΟΥΛΟΥ (STAR): Φοβάστε την οργή των πολιτών; Μήπως πραγματοποιείται το ‘’θα μας πάρουν με τις πέτρες’’;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εννοείται με τα παπούτσια; Περίεργο συμβάν. Κυκλοφορώ στο κόσμο αυτό είναι μέρος του δημοκρατικού μας πολιτισμού. Η βία είναι αρνητική. Πολλοί καιροφυλακτούν, πολλοί στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
    Θέλουν να δείχνουν εικόνες βίας από την Ελλάδα, όπως πριν λίγους μήνες που ζήσαμε τέτοιες σκηνές και έτυχαν απίστευτης αρνητικής προβολής. Τέτοιες εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδος. Όχι στη βία!

ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): Αν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ηττηθούν στις αυτοδιοικητικές θα υπάρξει μήνυμα πολιτικό; Και τελικά η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη από ποιους θα εφαρμοστεί;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Από μια πολύμηνη διαδικασία αποφασίσαμε για υποψηφίους που είχαν ικανότητα και κέφι να υπηρετήσουν τον Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης είναι μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Είναι το κλειδί για να αλλάξουμε τη χώρα μας ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Θέλουμε υποψηφίους με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους και να υπηρετήσουν τον πολίτη. Δεν θέλουμε την πελατειακή λογική «να μπω σε αυτή τη θέση για να εξυπηρετήσουν τους δικούς μου, τους κουμπάρους κ.λπ. και για τη νομή της εξουσίας».

ΚΟΥΤΡΑΣ (ΣΚΑΪ): Πότε θα αποκατασταθούν οι αδικίες λόγω Μνημονίου;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όσο γρηγορότερα προχωρήσουμε τις αλλαγές, τόσο γρήγορα θα έχουμε ανάπτυξη τόσο πιο γρήγορα θα μας εμπιστευτούν οι αγορές τόσο θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και να τα αυξήσουμε.

Wall Street Journal ΣΚΡΕΚΑΣ: Διεθνείς Αγορές και επενδυτές θα ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά σας για τις ιδιωτικοποιήσεις.

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μίλησα για τη χρήση της ακίνητης περιουσίας. Μια μεγάλη επένδυση είναι το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπάρχουν εταιρίες που θα ιδιωτικοποιήσουμε και τμήματα του δημοσίου τομέα που δεν είναι βιώσιμα.

ΤΖΙΜΑΣ (Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Ποια είναι η κόκκινη γραμμή όσο αφορά τη στήριξη της Αλβανίας, χωρίς όρους, για ένταξή της στην Ε.Ε., μετά από την εθνικιστική έξαρση που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ομογενή, διότι μιλούσε ελληνικά, την αναζωπύρωση του ζητήματος των Τσάμηδων και την ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Τα περιστατικά δεν είναι συγκυριακά, από ομάδες που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα. Είναι σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας θέσεις και για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η ελληνική μειονότητα πρέπει να προστατεύεται από το αλβανικό κράτος όσο αφορά τα δικαιώματά της.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ (Ράδιο ΝΕΤ): Υπάρχουν προτεραιότητες της Κυβέρνησης σχετικά με τον εκλογικό νόμο; Θα ακολουθήσει κάποιο μοντέλο; Μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
    - Ο Καλλικράτης είναι η μεγάλη αλλαγή της διοίκησης. Έχουμε ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων που εκπροσωπούν και στηρίζουν την Ελλάδα της προόδου των αλλαγών (π.χ. Μπόλαρης, Μπουτάρης, Καμίνης, Μίχας, Σγουρός) στελέχη ικανά.
    - Αλλαγή σχέσης πολίτη – πολιτικού- πολιτείας.
    - Το ίδιο επιθυμούμε και για το εκλογικό σύστημα: Πολιτικός υπηρέτης του πολίτη. Είναι προτεραιότητα μας, το έχουμε επεξεργαστεί και θα αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές, (οπότε έρθει η ώρα τους δηλ σε 3 χρόνια). Αν το στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές αλλιώς θα εφαρμοστεί το σύστημα Παυλόπουλου και την επόμενη φορά θα εφαρμοστεί το σύστημα των μονοεδρικών.

ΓΙΩΤΑΚΗ (ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ): Το δημόσιο μαζί με εκκλησία έχουν ακίνητα πολλών δις. Υπάρχει σχέδιο εξεύρεσης πόρων από τα ακίνητα; Τι θα γίνει με τον κ. Παπαδήμο;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
    - Είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες μας για δημιουργία πόρων. Συζητούμε με την εκκλησία τρόπους εκμετάλλευσης των ακινήτων και όπως λέει και ο Μακαριώτατος το επιθυμεί και αυτός.
    - Ο Λ. Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλος μου για τα θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής καθώς και για θέματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών αμισθοί.

ΣΠΑΝΟΥ (FLASH): Πιστεύετε ότι η συμφωνία της οικονομικής κρίσης, προσφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με Τουρκία για κυπριακό, σκοπιανό κ.α. Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί. Θα πρέπει να συμβάλλει η Τουρκία (δεν υπάρχει ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με ιδιαίτερη διάθεση) για έναν εποικοδομητικό διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο Χριστόφιας παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες που στήριξα σε συνάντηση μας στη Λευκωσία για την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό.

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέματα όπως αυτά (σκοπιανό, κυπριακό) θέλουμε να λυθούν άσχετα από συγκυρίες. Πήραμε πρωτοβουλίες θωράκισης των εθνικών μας συμφερόντων. Δραστηριοποιούμαστε παντού για ανάκτηση αξιοπιστίας. Το κυπριακό είναι ένα θέμα επέμβασης και κατοχής.

ΚΑΔΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Μπορείτε να κωδικοποιήσετε τις αντιρρήσεις και το σκεπτικό του κάθε υπουργού, όσον αφορά το νομοσχέδιο ‘’fast track’’; Είναι στις προθέσεις σας η συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου με την Τουρκία;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά και πάντα θα συζητά. Στη Θεσσαλονίκη δεν το συγκάλεσα για πανηγυρικούς λόγους. Ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά και όχι όπως γινόταν κάθε χρόνο που ανέβαινε όλο το υπουργικό Συμβούλιο και δεν έκανε τίποτα. Ήταν δέσμευσή μας να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και σε άλλες περιφέρειες με τους υπουργούς που χρειάζονται κάθε φορά. Δεν υπήρξε διαφωνία για το νομοσχέδιο ‘’fast track’’ επί της αρχής. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Ο διάλογος είναι ευεργετικός. Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά και παίρναμε τις καλύτερες αποφάσεις. Αλλιώς μπορώ να κάνω ό,τι έκανε ο προηγούμενος πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής που δεν συνερχόταν ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο, αν αποφάσιζε όποτε αποφάσιζε το έκανε σε ένα στενό κύκλο, χωρίς διαβουλεύσεις και βεβαίως είδατε που πήγε η χώρα.

ΤΣΑΤΣΑΝΗ (ΕΤ3): Στην Ισλανδία ο πρώην πρωθυπουργός και 3 υπουργοί θα πληρώσουν για την οικονομική κατάρρευση οδηγούμενοι στην Δικαιοσύνη. Έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω μιλήσει με τον Κ. Καραμανλή (ζητήματα όπως Βατοπαίδι, Ομόλογα, SIEMENS θα έπρεπε να έχουν γίνει Εξεταστικές Επιτροπές) Ο Κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή ώστε να παραγραφούν τα αδικήματα. Το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει. Εμείς κάναμε Εξεταστικές και μετά αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη χωρίς ρεβανσισμούς. Ο κόσμος λέει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Εγώ δεν είμαι δικαστής, υπάρχουν θεσμοί. Η αίσθηση της ατιμωρησίας είναι διαλυτική για την κοινωνία.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (ΑΘΗΝΑ 98,4): Το πολιτικό φλερτ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ΠΑΣΟΚ – Δημ. Αριστεράς θα εξελιχθεί σε πολιτικό γάμο και αν ενδεχομένως γίνει και σε κυβερνητικό επίπεδο;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σημαντικό βήμα αυτό που έγινε στον Καλλικράτη διότι ενώθηκαν δυνάμεις που πιστεύουν στο θεσμό. Δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων που μπορούν να συμπορευτούν σε κοινή πορεία αλλαγών στη χώρα. Αυτά είναι αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ. Οι επιλογές μας δεν ήταν κομματικές αλλά για τον Καλλικράτη. Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες.

Ράδιο Θεσσαλονίκη ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μέση οικογένεια πληρώνει φροντιστήρια, ξένες γλώσσες. Αυτό δεν αντέχεται (παραπαιδεία). Το αντιλαμβάνεστε και τι μπορείτε να κάνετε;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το θεωρώ μέγα θέμα. Αν το κοινωνικό προιόν είναι ποιοτικό και δωρεάν, τότε θα ήταν μικρό το πρόβλημα ακόμα και στη κακή συγκυρία. Εντάξει, μειώθηκε ο μισθός μου, αλλά η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές, τα έχω εγγυημένα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν τα έχουμε. Το φακελάκι είναι διαφθορά. Η μεγάλη αλλαγή που θα κάνουμε, θα θεραπεύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλήμα της παραπαιδείας. Τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας. Όταν κάποιος ξέρει ότι με το απολυτήριο Λυκείου θα έχει χρηματοδότηση του κράτους για να πάει στο Πανεπιστήμιο, ότι θα έχει ευρύτερες επιλογές σε θέσεις εργασίας. Όταν ο φοιτητής πιάνει ένα επίπεδο, αυτό θα του εγγυάται την επόμενη φάση. Θα θέσουμε τα στάνταρτς που πρέπει να έχει κάποιος, τελειώνοντας το Λύκειο. Αν τα πιάσει, θα έχει σίγουρη τη μετάβαση στη Γ΄βάθμια Εκπαίδευση.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (ΕΛ. ΤΥΠΟΣ): Υπάρχει ζήτημα αναπροσαρμογής της χρονικής διάρκειας του Μνημονίου και επιμήκυνση της πολιτικής της λιτότητας;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα μας, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από το Μνημόνιο. Το 2013 είναι η λήξη ακόμα και πιο πριν εφόσον πάμε καλά.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ): Κατηγορείτε τον κ. Σαμαρά ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη μάχη της αυτοδιοίκησης σε αντιμνημονιακή εκλογική διαδικασία. Εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση το ίδιο δεν θα κάνατε;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς θα στηρίζαμε την κυβέρνηση εάν ήμασταν αντιπολίτευση που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία ως καθήκον πατριωτικό. Η αντίφαση της ηγεσίας της Ν.Δ. φαίνεται από τις δηλώσεις συμβούλων που έχει που είπαν μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή για το πακέτο στήριξης, ότι αν χρειαζόντουσαν 180 ψήφοι θα το ψηφίζαμε. Δηλαδή, δεν έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον γιατί δεν χρειάζονταν 180 ψήφοι. Αυτό είναι πολιτική σοβαρή ή ευκαιριακή; Δεν θα κάναμε εμείς ευκαιριακή πολιτική.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ (ΚΑΝΑΛΙ 1): Ο κ. Α. Μητρόπουλος θα παραμείνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ; Πως κρίνετε την κάθοδό του στην Περιφέρεια με το ΣΥΡΙΖΑ;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όλα αυτά αξιολογούνται από το αρμόδιο όργανο του ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ (VETO & ΚΕΡΔΟΣ): Θα απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους όπως επεβλήθη στη Ρουμανία; Πως στηρίζετε καπιταλιστικές λύσεις ενώ είστε σοσιαλιστής; Είστε υπέρ της ιδεολογίας «αλά καρτ»;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένας σοσιαλιστής δεν θέλει να ταυτιστεί με εκείνους που είναι αναξιόχρεοι. Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναξιόχρεη. Φόρτωσε τον ελληνικό λαό με τεράστια δάνεια, για να φτάσουμε στη χρεοκοπία. Αυτή δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική. Να φορτώνεις ένα λαό με τεράστια χρέη για να κάνεις το κέφι σου. Αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
    Πατριωτική συνείδηση που έχουμε είναι το συμφέρον της χώρας. Έπρεπε πρώτα να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Αν δεν δείχνουμε ότι πράγματι αλλάζουμε, τότε θα μας έλεγαν ότι υπεκφεύγαμε, όπως οι προηγούμενοι, που είπαν ότι έχουμε 6% έλλειμα και τελικά ήταν 13%. Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ (ΑΞΙΑ): Αν συναντούσατε σήμερα τον Κ. Καραμανλή, τι θα του λέγατε;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα του έλεγα: Γιατί δεν αντιμετωπίζεις τη διαφθορά; Γιατί δεν προχωράς τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, γιατί δεν χτυπάς τη σπατάλη; Δεν ξέρω, όμως, ποια θα ήταν η απάντηση.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (REUTERS): Πως εξηγείτε το γεγονός ότι τα spread είναι πιο ψηλά από ότι το Μάιο, παρά τη δημοσιονομική πρόοδο;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ερώτησή σας δείχνει την αναγκαιότητα του Μηχανισμού Στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μας δίνει χρόνο να κάνουμε αλλαγές, ώστε να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, να φέρουμε επενδύσεις. Υπάρχει φόβος στις Αγορές, πρόκειται για αντίδραση όχλου, όταν υπάρχει φόβος και ρίσκο και κίνδυνος. Η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος στο Διεθνές Σύστημα. Οι προηγούμενοι μήνες κατέδειξαν ότι είμαστε πιο δυνατοί και πιο ικανοί και σύντομα θα έχουμε ισχυρή επίδραση στις Αγορές και θα μειωθούν τα spread.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Μειώνετε το φορολογικό συντελεστή για τους βιομηχάνους, δώσατε 25 δις. ευρώ στις τράπεζες. Από την άλλη μειώνετε μισθούς, συντάξεις κόβετε δώρα, αυξήσατε 3 φορές τον ΦΠΑ, κατά 40% τον ΕΦΚ, παγώσατε μισθούς για 3 χρόνια. Πως θα βγάλουν το χειμώνα οι Έλληνες;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η μείωση της φορολογίας γίνεται για αυτά που επανεπενδύονται για θέσεις εργασίας. Είναι εύκολο να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά τα λεφτά πάνε για επενδύσεις. Τίποτα άλλο.

ΜΟΥΡΤΗΣ (ΙΣΟΤΙΜΙΑ): Διαπρεπείς οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει καταστροφικό το πακέτο των μέτρων που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης. Είναι στις προθέσεις σας η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του Μνημονίου;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι ακριβείς οι χαρακτηρισμοί αυτοί. Χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών πολλών χωρών. Μέσω μόχλευσης επένδυσης στην ανάπτυξη για θέσεις εργασίας. Χρειάζεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Για το Μνημόνιο τώρα, όσο πάμε καλά, τόσο αυξάνονται τα περιθώρια για διαπραγμάτευση των όρων του.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (TVXS.GR): Σκοπεύετε να περιορίσετε τις εξοπλιστικές δαπάνες;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ενίσχυση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε. θα εξασφάλιζε το σεβασμό των συνόρων και την ακεραιότητα την εδαφική των κρατών΄- μελών. Αυτό θα μας βοηθούσε στη μείωση των αμυντικών μας δαπανών. Στόχος είναι να μειωθούν οι δαπάνες αυτές, αλλά εξαρτάται και από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και από την εξέλιξη προβλημάτων, όπως η υφαλοκρηπίδα, που θεωρώ ότι μπορούν να επιλυθούν.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ (ΑΥΓΗ): Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό μέσα στο 2011;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αναμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες και πιστεύουμε ότι θα είναι θετικές για το συνταξιοδοτικό σύστημα με τα μέτρα που έχουμε πάρει. Το Ασφαλιστικό με τις αλλαγές εγγυάται τη σίγουρη σύνταξή για τις επόμενες γενιές. Είναι αναδιανεμητικό και λειτουργεί το ταμείο Αλληλεγγύης.

TAVO (BLOOMBERG TV): Μπορείτε να πείτε με εμπιστοσύνη ότι θα ξαναζωντανέψετε την οικονομία και ότι θα αποφύγετε τις δονήσεις στο μέλλον;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταφέραμε (παρά τις προβλέψεις) να πιάσουμε τους στόχους μας. δείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστη κυβέρνηση, κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, θα αποδώσει καρπούς και στη μείωση του ελλείμματος, αλλά θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε επενδύσεις μέσω πράσινης ανάπτυξης και του ενεργειακού τομέα. Να πάρουμε επενδύσεις από το Αμπού Ντάμπι, το Κατάρ, τη Λιβύη, την Κίνα. Συζητήσαμε με Ισραήλ και Ρωσία. Είχαμε ένα ισχυρό μήνυμα από την επανακεφαλοποίηση της Εθνικής τράπεζας.

ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτό ακριβώς κάνει. Αναδιανομή υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Μεταφέρει βάρη στους πιο πλούσιους, μέσω διασταυρώσεων, φορολόγησης offshore, μέσω τεκμηρίωσης τρόπου διαβίωσης κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στο 2011.

ΝΤΑΣΚΑΣ (ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ): Θα υπάρξουν κατάλογοι «κλεπτοκρατών» που θα δημοσιευθούν;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρουμε στοιχεία από το εξωτερικό για έλληνες φοροφυγάδες.

ΚΙΟΥΠΗΣ (ΝΙΚΗ): Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με δυνάμεις της κεντροδεξιάς όπως ο ΛΑΟΣ;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η συνεργασία που ξεκινήσαμε όσο αφορά τις υποψηφιότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει στρατηγικό χαρακτήρα και μέλλον. Δε βλέπω αυτή τη στιγμή άλλες δυνάμεις που μπορούμε να συμπορευτούμε με ανάλογο τρόπο.

ΔΟΥΚΑΣ (ΤΗΛ. ΘΡΑΚΗΣ): Ποιες είναι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη λάθρομετανάστευση;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διευθετούμε τα ζητήματα από τη μία μεριά και με τη γείτονα χώρα την Τουρκία και έχουμε υπογράψει πρόσφατα, στην επίσκεψη Ερντογάν συμφωνίες. Από την άλλη η διυπουργική επιτροπή που αποφασίστηκε να συσταθεί θα προωθήσει το συντομότερο μέτρα για να μπει τάξη στο θέμα της άδειας παραμονής ή της απέλασης με αποφάσεις άμεσες των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας, με γνώμονα την ανθρωπιά και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ (ΑΝΤ1): Σχετικά με τις δυσαρέσκειες από υπουργούς για τον ανασχηματισμό δικαιολογούνται προσωπικές φιλοδοξίες σε εποχές κρίσης;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι υπουργοί είναι ταγμένοι στις κεντρικές προτεραιότητές μας και στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Έτσι έγιναν επιλογές και αυτό θα υπηρετήσουν.

ΨΥΧΑΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ): Πόσο συμβατή είναι η αξιοποίηση λιγνίτη με την πράσινη ανάπτυξη; Θα υπάρξει ανοικτή διαβούλευση γι’ αυτό, ώστε οι ντόπιοι να εκφράσουν τις απόψεις τους;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχω δει απόφαση αξιοποίησης αυτών των κοιτασμάτων, θέλουμε να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρής ενέργειας). Με βάση αυτό παίρνονται οι αποφάσεις μας και πάντα σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ (ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ): Στις αρχές Οκτωβρίου εξετάζεται η προσφυγή κατά του μνημονίου και της συνταγματικότητάς του. Αν κριθεί αντισυνταγματικό, θα αναθεωρήσετε το μνημόνιο, τη συμφωνία με τους δανειστές;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να μην κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις. Αλλά το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό και οικονομικό. Το κάθε δικαστήριο πάντα θα αξιολογεί τις συμβάσεις που θα κάνουμε.

ΒΟΥΖΑΣ (ΜΕΤΡΟ): Τους 11 μήνες, έχετε κάνει κάποιο λάθος εσείς προσωπικά ή η κυβέρνησή σας;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα λάθος ήταν ότι στην αρχή είχα την αίσθηση ότι μπορεί το 6% που μας έλεγε ο Καραμανλής ότι ήταν το έλλειμμα να μην ήταν 6% να ήταν 8 ή 9%. Αλλά 13% ήταν μεγάλη λάθος εκτίμηση. Θα άλλαζε κάτι αυτό; Ίσως θα άλλαζε τον τόνο της αντιπολίτευσης που θα κάναμε. Το ζήτημα είναι να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Το μεγαλύτερο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η αδράνειά της.

ΚΑΝΝΕΛΑΚΗΣ (EXTRA 3): Είσαστε έτοιμος ως ηγέτης να οδηγήσετε τη χώρα μέσα στα αδιέξοδα. Είστε έτοιμος ως ηγέτης να αντιμετωπίσετε την Τουρκία;

  • Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
    - Η οργή την οποία εγώ αισθάνθηκα βλέποντας την Ελλάδα να διασύρεται, να βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία βλέποντας τον πλούτο που έχει αυτή η χώρα, να έχει σπαταληθεί να έχει λεηλατηθεί ουσιαστικά από τις αντιλήψεις και πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
    - Δεν είμαστε εμείς που θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις είναι η Δικαιοσύνη. Αλλά είμαστε εμείς οι οποίοι θα κάνουμε κάθε τι να αποδοθεί η Δικαιοσύνη.
    - Ζητήσαμε παρέμβαση του μηχανισμού απέναντι στις αγορές οι οποίες μας χτυπάγανε δεν μας αφήνανε να δανειστούμε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]