Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Παπανδρέου

  • Όταν στις 25 Μαρτίου, ο Τρισέ ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2011, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει ότι ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου θα επέστρεφε σε λογικά πλαίσια
Όταν, την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε η συμφωνία για ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος, με συμμετοχή του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε νικητής και τροπαιούχος. «Τα χειρότερα πέρασαν», θα πει αργότερα στο ΤΙΜΕ. Έτσι, το Πάσχα, έκανε κανό! Οι υπουργοί σκορπίστηκαν ανά την επικράτεια, ενώ τα φίλια ΜΜΕ, προετοίμαζαν το έδαφος για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Τι συνέβη χθες και τα spreads εκτινάχθηκαν;
Κατ’ αρχήν η δήλωση του πρωθυπουργού τη Μ. Παρασκευή στην «Ελευθεροτυπία». Μια δήλωση, που λόγω των ημερών, πέρασε απαρατήρητη. Τι είπε εκεί; Ότι η συμφωνία της 25ης Μαρτίου «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας» και ότι θα ζητούσε την αλλαγή του μηχανισμού στήριξης! Δηλαδή, ύστερα από δέκα μέρες κατάλαβε ότι μια «μεγάλη εθνική επιτυχία», δεν του κάνει!
Χθες, στις αγορές όλου του κόσμου, έκανε το γύρο η γνωστή δήλωση «ανώνυμου» κυβερνητικού στελέχους εξαιτίας της οποίας υποτίθεται ότι το spread εκτοξεύθηκε στο διάστημα. Έκτοτε ο «ανώνυμος» αξιωματούχος αναζητείται για να καεί στην πυρά. Στην πραγματικότητα όμως η δήλωσή του αποτελεί επανάληψη και επιβεβαίωση όσων δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (Δηλώσεις του κ. Παπανδρέου οδήγησαν στην εκτίναξη του spread.
Πάμε παρακάτω: Οι ελεγκτές της Eurostat, ανακάλυψαν δύο αρνητικές εξελίξεις.
Πρώτον, το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έδωσε επισήμως ο κ. Παπακωνσταντίνου (δημιουργική λογιστική; Πονηριά; Αμέλεια;)
Δεύτερον, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή, πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΣΑ, θα ανέλθει στο -2,5%.
Οι αναθεωρήσεις αυτές καθιστούν το ΠΣΑ, ένα άχρηστο κείμενο, κλονίζουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και προκαλούν νέο κύκλο σεναρίων για επικείμενο πρόσθετο πακέτο μέτρων.
Ξαφνικά η χώρα βρέθηκε «χωρίς μηχανισμό στήριξης», με το πρόγραμμά της για το κάλαθο των αχρήστων και τα στοιχεία της υπό αναθεώρηση! Η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε πολιτικό χαρακίρι! Η χαρά των κερδοσκόπων!
Έτσι, οι αγορές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση, ότι δεν την εμπιστεύονται πλέον!
Γιατί; Γιατί πέρασαν έξη μήνες με παλινωδίες, πολλές δηλώσεις, ταξίδια και διπλωματικούς… θριάμβους, που κατέληγαν σε αδιέξοδα! Το οικονομικό επιτελείο είναι το πλέον αδύναμο, που είχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση .
Ο κ. Παπανδρέου, οδήγησε την οικονομία, σε πολύ χειρότερη κατάσταση, απ’ ότι την παρέλαβε! Έκανε τους έλληνες φτωχότερους και τους στέρησε την ελπίδα και το χαμόγελο.
Το ΔΝΤ είναι πιο κοντά από ποτέ. Και ίσως, οι διαρροές εκεί απέβλεπαν, να προετοιμάσουν το έδαφος.
Τι γίνεται από εδώ και στο εξής
Νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι πλέον απρόβλεπτες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση άγεται από τα γεγονότα.
Το φορολογικό κυοφορείται έξη μήνες! Οι άνθρωποι αυτοί δήλωναν έτοιμοι να κυβερνήσουν! Δηλαδή αν ήσαν ανέτοιμοι, πόσο θα ήθελαν;
Η κα. Μπιρμπίλη επαναφέρει τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους! Προσδοκά να εισπράξει 2 δις για κάποιο πράσινο ταμείο. Στο έλλειμμα θα πάνε, ας μη κοροϊδευόμαστε! Αλλά γιατί ανέστειλαν τη ρύθμιση; Αν την εφήρμοζαν, δεν θα χρειαζόταν να κάνουν τις περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων! (από τις περικοπές υπολογίζουν να εξοικονομήσουν 1.8 δις, από τη ρύθμιση Μπιρμπίλη ευελπιστούν να εισπράξουν 2 δις!
Άρον –άρον ανοίγουν και το φάκελο με τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ θέλουν να δρομολογήσουν και κάποιες ιδιωτικοποιήσεις από όπου προσδοκούν άλλα 2.5 δις.
Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά στηρίζονται σ’ ένα πρόγραμμα που πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα! Προοπτική που ναρκοθετεί στην κυριολεξία της εξελίξεις.
Κ.Ρ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]