Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι τρίβουν τα χέρια για μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία

  • Αν οι αγορές μοιάζουν με θέατρο σκιών τότε αυτό που βλέπουμε εσχάτως, πρέπει να είναι η τελευταία πράξη του λαϊκού δράματος ο «Μέγας Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις». Έμεινε μόνος ο Καραγκιόζης απέναντι στο θηρίο;
Οι αγορές μετά την προσφυγή στο μηχανισμό ΔΝΤ και ΕΝΤ συνέχισαν τις πιέσεις παίζοντας το σενάριο, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν είναι σαφής ούτε σίγουρος. Αφορμή γι’ αυτό αποτελούν οι διφορούμενες δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών της 9ης Μαΐου.
Ένα ερώτημα που κυκλοφορεί ευρέως είναι το τι θα πράξει η Άγκελα Μέρκελ αν στις εκλογές της Βάδης Βυτεμβέργης υποστεί μια συντριπτική ήττα; Θα εκταμιεύσει τα 8-9 δισ. παίζοντας το πολιτικό της μέλλον κορώνα γράμματα.
Άρα, συμπεραίνουν οι διάφοροι «αναλυταράδες» δεξιά και αριστερά, η Άγκέλα δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη, κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι θα την ακολουθήσουν και η Ελλάδα επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα λεφτά του ΔΝΤ μόνο, θα κηρύξει στάση πληρωμών, ή αναδιαπραγμάτευση, ή επιμήκυνση. Τι σημαίνουν αυτά είναι γνωστό. Όσοι όμως δεν τα ξέρουν, ας δούνε εδώ: Τα τρία σχέδια της χρεοκοπίας...
Η αλήθεια είναι ότι όντως οι δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών είναι διφορούμενες. Είναι κατανοητό αυτό. Αλήθεια είναι ότι πάσχουν και από πολιτική και οικονομική μυωπία.
Οι Γερμανοί είχαν απόλυτο δίκιο όταν δεν εμπιστεύονταν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβάλει καμιά μεταρρύθμιση λόγω πελατειακής διάβρωσης και διαφθοράς. Άργησαν να καταλάβουν όμως ότι το ελληνικό πρόβλημα, έτσι που ήρθαν τα πράγματα, είναι ένα πρόβλημα πιο «δικό» τους και από τα δικά τους.
Ευθύς εξ αρχής αυτής της κρίσης, η άποψη της στήλης όπως και πολλών άλλων ήταν ότι όλοι είναι καταδικασμένοι να σώσουν την Ελλάδα. Όταν λέμε όλοι εννοούμε πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, μετά την Ευρώπη και την Αμερική με την Κίνα. Όλοι αυτοί έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τα 300 ψωρο δισ. που είναι το ελληνικό χρέος.
Δυστυχώς άφησαν το πρόβλημα και διογκώθηκε οι Γερμανοί και στη συνέχεια αυτοπαγιδεύθηκαν στο συρμό που διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη. Οι Αμερικάνοι που είναι πιο ευέλικτοι και έμπειροι έχουν καταλάβει τις διαστάσεις του προβλήματος και με τις τελευταίες δηλώσεις ζητούν από τους Ευρωπαίους να μαζέψουν το θέμα.
Τι φοβούνται οι αγορές…
Οι αγορές παίζουν και δοκιμάζουν αντοχές. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το σύστημα να σπάσει μπροστά στις πιέσεις. Το παγκόσμιο κρατικό χρέος μοιάζει με «μαύρη τρύπα» μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου και το ελληνικό με μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Μια κατάρρευση της Ελλάδας απειλεί με ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν μεταλαμπαδευτεί...
Οι αγορές εναντίον της πολιτικής;
Όσοι βλέπουν τα πράγματα υπό συνομωσιολογικά πρίσματα θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουμε μια απειλή αναμέτρησης αγορών και πολιτικής. Εκεί θα χώραγε και η επίθεση της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς στης Goldman Sachs…
Στο παρελθόν όσες φορές αναμετρήθηκαν η πολιτική εξουσία με τους διαχειριστές του πλούτου, η πρώτη βγήκε σχεδόν πάντα νικητής (Π.χ. Όταν χρειάστηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία το χρυσάφι των παγανιστικών ναών, έκανε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία και σύλησε χιλιάδες ναούς της πρώην επίσημης θρησκείας).
Ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας στην προσπάθεια να βρει χρήματα για το ταμείο δεν δίστασε να παλουκώσει και να κάψει τους πιο διακεκριμένους τραπεζίτες της εποχής που δεν ήταν άλλοι από το τάγμα των Ιπποτών του Ναού. Έτσι φτιάχτηκε ο μύθος ότι αυτοί που γλίτωσαν οργάνωσαν έτσι το μηχανισμός ελέγχου που να μην είναι εκτεθειμένοι… Όσα δεν φτάνει η αλεπού…
Ο μεγιστάνας Χοντορόφσκι δεν κατάλαβε πότε βρέθηκε στη φυλακή και η εταιρεία του στο ρωσικό κράτος. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, και ας πιστεύει το αντίθετο η λαϊκή σοφία ότι το χρήμα είναι που ελέγχει ασφυκτικά και αδιαμφισβήτητα την πολιτική εξουσία.)
Το πιθανότερο σενάριο
Μια χρεωκοπία μοιάζει με μια αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου. Μπορεί να συρθεί με τη κοιλιά και οι ζημιές να είναι λίγες μπορεί και να τσακιστεί σκορπώντας τον όλεθρο.
Εκ τούτου αυτό που μου μοιάζει με πιθανότερο είναι, ακόμη και στην περίπτωση που θα έχουνε πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία, (π.χ. κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών Σοσιαλδημοκρατών πάλι…) η Γερμανία και η Ευρώπη θα καλύψει την Ελλάδα, η Ελλάδα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις και παραπάνω από αυτές που θα χρειαστούν και μετά το ΕΝΤ μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα, θα τεθεί επί τάπητος η περαιτέρω οικονομική ενοποίηση της ΕΕ. Έτσι θα γλυτώσουμε και εμείς από τους Αλογοσκούφηδες και τους λοιπούς..(Τον τελευταίο δεν βλέπω να γλυτώνει εύκολα μετά τη συγνώμη Σαμαρά από το ελληνικό λαό..)
Το άλλο σενάριο είναι το χάος… Και το ελληνικό χάος σε αυτή τη περίπτωση θα μοιάζει ακατάστατη γκαρσονιέρα μπροστά στο Zero Point. Βλέπε: Ποιοι φοβούνται μια ελληνική κατάρρευση...
Κανένα δεν μοιάζει να συμφέρει μια ελληνική χρεοκοπία αυτή τη στιγμή γιατί κανένας δεν νιώθει σίγουρος για τις αντοχές του.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]