Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν φτάνουν τα 45 δισ. για να σωθεί η Ελλάδα!!!

  • Δεν φτάνουν τα 45 δισ. ευρώ! Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα, αλλιώς… πάει για αναδιάρθρωση χρέους!
  • Σε αντίθεση με τους ειδικούς αναλυτές ο Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει πως θα τα καταφέρουμε. Τι παραπάνω από τους διεθνείς αναλυτές μπορεί γνωρίζει ο πρωθυπουργός;
Eνώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι αγορές συνεχίζουν να δυσπιστούν για το κατά πόσο τελικά θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Εκτός από τις εικασίες για πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων και την σκληρή στάση της Γερμανίας με την Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ να διαμηνύει χθες πως θα δώσει το πράσινο φως για στήριξη της Ελλάδας, μόνο αν αυτή αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, το ερώτημα των αγορών παραμένει το κατά πόσο η βοήθεια που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα, αρκεί.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός πάτησε το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού, τονίζουν το ότι τελικά, τα 30 δις. ευρώ από την Ευρωζώνη και τα 10-15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, μάλλον δεν είναι αρκετά για να τα βγάλει η χώρα εις πέρας , με τις δανειακές της ανάγκες των επόμενων 12 μηνών.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να δανείσουν τώρα στην Ελλάδα 150 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τριών ετών, υπερτριπλάσια δηλαδή του ύψους του πακέτου διάσωσης, για να καλυφθούν οι δανειακές της ανάγκες και να μην αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στις αγορές για δανεικά, όπου η είσοδός της έχει πλέον απαγορευτικό, τονίζει σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, κ. Erik Nielsen.
Όπως σημειώνει, τα 45 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο τραπέζι αυτήν την στιγμή, δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ονομαστικών μισθών, μέχρι και κατά 20%.
Όπως έγραψε ο κ. Nielsen σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της αμερικάνικης τράπεζας, ακόμα και ένα πακέτο διάσωσης διάρκειας 18 μηνών και ύψους 75 δισ. ευρώ, έχει σημαντικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η αντιμετώπιση του τρέχοντος προβλήματος ρευστότητας, από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο μακρόβια, από ότι αρχικά υπολόγιζε ο ίδιος.
Όπως προσθέτει, υποψιάζεται πως αυτή τη στιγμή γίνεται ένα είδους .. παζάρι μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το πώς θα κατανεμηθεί το βάρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, όμως ο ίδιος αμφιβάλει για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει για το πρώτο έτος.
Υψηλότερα υπολογίζει και η Barclays Capital, τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς τονίζει ότι η χώρα θα χρειαστεί 90 δισ. ευρώ βοήθεια, διπλάσια δηλαδή από τα 45 δισ. που μπορούν να της προσφερθούν σήμερα, για να μπορέσει να ξεπεράσει την δανειακή της κρίση αυτή τη στιγμή. Αλλιώς… αναδιάρθρωση χρέους, τονίζει η BarCap.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, κ.κ. Piero Ghezzi και Christian Keller, το πακέτο των 45 δισ. ευρώ θα καλύψει μόνο προσωρινά τις ανάγκες της Ελλάδας.
Αντίθετα, ένα πολυετές πακέτο ύψους 90 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να δώσει στην χώρα περιθώριο να ανασάνει, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται.
Δεν πρέπει να σπρώξουν με τον τρόπο τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ, την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι σοβαρότατος, οπότε θα πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα να έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα με τις δανειακές
της ανάγκες, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Γ. Παπανδρέου: «Οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε είναι γέφυρα για το καλύτερο»
«Είναι ώρα για αλλαγές» επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Οπως είπε, οι δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση είναι «γέφυρα» για το καλύτερο. «Περπατάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το κόμμα του ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες του.
«Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ευθύνες, τις πιο δύσκολες αποφάσεις από τη δικτατορία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως η κυβέρνησή του είχε το σθένος να αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία «και μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».
Παράλληλα, άσκησε δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο για τα σκάνδαλα με τα δομημένα ομολόγα και το Βατοπαίδι, όσο και για την «άθλια απογραφή», όπως είπε. «Οι πολιτικοί ξεπουλούσαν τη δημόσια περιουσία» είπε ο κ. Παπανδρέου κι υποστήριξε πως η χώρα μας είναι σε επιτήρηση εξαιτίας της συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης. «Επληξαν το κύρος μας διεθνώς».
«Από ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη στα Βαλκάνια γίναμε οι κουτοπόνηροι της Ευρώπης» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός κι επανέλαβε πως βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. «Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Για τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα «αγκάθια», όπως η γραφειοκρατία, η ανομία, αλλά και το άδικο φορολογικό σύστημα που προέβλεπε φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Σύμφωνα με την Credit Agricole, τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο ΔΝΤ και ΕΕ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα καλύψουν τα 39 δισ. ευρώ που έχει να πληρώσει η Ελλάδα σε ομόλογα που λήγουν μέσα στους επόμενου 12 μήνες, συν τα έξτρα κόστη στον προϋπολογισμό του 2010"
    Διαβαζοντας αφτο σε ενα site και οντας σχετικα αδαης περι οικονομικων θεμματων μου γεννηθηκε η εξης αποροια: με τα 45 δισ. συν τους τοσο 'χαμηλους' τοκους που πληρωνει ο ελληνας φορολογουμενος συν της περικοπες και τελος παντων ολα τα νεα οικονομικα μετρα,δεν θα μπορεσουμε να καλυψουμε 39 δισ ομολογων?ποια αλλα ειναι τα εξοδα η οι οφοιλες της ελλαδος και ποσα υπολογιζονται να φτασουν τα εσοδα της για το 2010?
    Με συγχωρειτε εαν η ερωτηση ειναι καπως 'ηληθια' αλλα παρακαλω ας μπει καποιος στον κοπο να απαντησει..πιστευω θα βοηθήσει πολλους που δεν ξερουν ακριβως τι 'παιζει' με την οικονομια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπαρχει και το γεωστρατηγικο παιχνιδι μεταξυ γερμανιας ευρωατλαντηστων, αναμεσα γερμανιας και ΗΠΑ.αν βοηθησουν την ελλαδα οι γερμανοι, αυτοι θα χασουν χρηματα, οι αλλοι ευρωπαιοι παιζουν παιχνιδι των αμερικανων γιαυτο πιεζουν τους γερμανους να ενδοσουν.η γερμανια κοιταζει προς ρωσια.αν η γερμανια δωσει χρηματα στην ελλαδα αυτο θα το κανει γιατι το παιχνηδι δεν ειναι ετοιμο ακομα.οσο γι εμας παλι με χρονια με καιρους παλι δικια μας θα ειναι,ζητω η ρουλα και η τζουλια.καληνυχτα ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]