Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κραχ στην αγορά!: 712 μονάδες το spread - 6% πτώση στο ΧΑ - "Σκουπίδια" τα ελληνικά ομόλογα!

  • Μας καταπόντισαν οι δηλώσεις των εταίρων της Μέρκελ περί επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους
  • Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Βερολίνο
  • Τις τελικές αποφάσεις για όλα θα παίρνουν οι ελεγκτές
  • S&P: "Σκουπίδια" τα ελληνικά ομόλογα
Ακόμα ένα πλήγμα για την ελληνική οικονομία, ήρθε αυτή την φορά από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. 'Οπως ανακοίνωσε υποβαθμίζει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ΒΒ-plus που χαρακτηρίζεται "σκουπίδια"!
Η S&P όμως υποβάθμισε και τα πορτογαλικά ομόλογα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ αρνητικός αντίκτυπος στο ευρώ.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι στο 1,3267.
Η κρίση όπως φαίνεται έχει αρχίσει και εξαπλώνεται πια χειροπιαστά και εκτός Ελλάδος.
Μαύρη Τρίτη σήμερα στο Χρηματιστήριο το οποίο έπιασε ιστορικά χαμηλά με ξεπούλημα στις τράπεζες και τον γενικό δείκτη να χάνει κάποια στιγμή ακόμα και 7,2%!
Αιτία ήταν η δήλωση του Γιούργκεν Κόπελιν, ειδικού για θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μη λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.
«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη από ό,τι τις τράπεζες», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν ένα "όχι" από τη Γερμανία θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει πλέον καθόλου χρήματα, είπε:
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέχρι το σημείο όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα. Δεν διαλύεται (η νομισματική ένωση). Το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει και με τις εξαγωγές».
Οι ελεύθεροι δημοκράτες αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ και επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει και των κρίσιμων πολιτικά περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Κατά 46,07% η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση των χωρών με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για χρεωκοπία.
Τις περισσότερες πιθανότητες χρεωκοπίας συγκεντρώνει πλέον η Ελλάδα παγκοσμίως σύμφωνα με τον κατάλογο από την CMA Datavision που παρακολουθεί την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS, ξεπερνώντας ακόμα και την Βενεζουέλα.
Τα ελληνικά CDS σημείωσαν σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στις 797 μονάδες βάσης επίπεδο που απεικονίζει πως υπάρχει ένα ποσοστό 46,07 για την Ελλάδα να χρεωκοπήσει.
Πρώτη μέχρι τώρα ήταν η Βενεζουέλα η οποία πλέον είναι δεύτερη με ποσοστό κινδύνου πτώχευσης στο 43,65% και ακολουθεί η Αργεντινή με ποσοστό 43,15%.
Πολύ χαμηλά στον κατάλογο είναι οι χώρες όπως το Ιράκ το οποίο έχει κίνδυνο πτώχευσης κατά 25,79% και τελευταία χώρα στον κατάλογο είναι Λετονία με 20,95%
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χώρες αυτές η Αργεντινή είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες αγορές καθώς το 2001 είχε χρεωκοπήσει και είχε αναστείλει τις πληρωμές για το χρέος της περίπου 95 δισεκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στα 300 δισεκατομμύρια.
Κραχ στο χρηματιστήριο
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 6% στις 1.696 μονάδες.
Ειδικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις έγιναν μαζικές. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 337,12 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 7,28%.
Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών -11,41% και των Τραπεζών -9,23%.
Μόνο 13 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 193 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.
To spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξε σήμερα τις 712 μονάδες βάσης.
Ακόμη και τα spreads στα βραχυπρόθεσμα δάνεια διετίας και τριετίας εκτινάχθηκαν στα ύψη που δέιχνει οτι η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ αφού δεν μας δανείζουν ούτε για σύντομες περιόδους.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε οτι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενδέχεται να γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 Μαϊου, ενώ είναι γενική πεποίθηση πλέον οτι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελικές δηλώσεις θα τις πάρουν οι ελεγκτές!
Επιμένουν για αναδιάρθρωση του χρέους
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αλλά και οι αυστριακοί εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αυτό μάλιστα, οι γερμανοί θα το τονίσουν και στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Ο κ. Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο, την Τετάρτη.
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τρία είναι τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Το βασικό σενάριο αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι καταστροφικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη
Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στις ΗΠΑ εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, κερδίζοντας περιθώριο πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι σοβαρές αφού θα στερηθούν τη ρευστότητα κατά τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν. Βέβαια δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία εξοφλούνται στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων.
Στο τρίτο σενάριο της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ.
Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική.
Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Η σειρά της Πορτογαλίας;
Σταδιακή εξάπλωση της κρίσης των κρατικών χρεών στην Πορτογαλία βλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο.
Τη Δευτέρα, τα πορτογαλικά spreads έφτασαν στις 218 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997.
Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους και η χώρα να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα.
Πέφτει το ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,76% και διαμορφώνεται στα 1,3291 δολάρια.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 124,7892 γιεν, στο 0,8672 με τη Στερλίνα και στο 1,4356 με το Ελβετικό Φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,20% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 93,815 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6523 με τη Στερλίνα και στο 1,0798 με το Ελβετικό φράγκο.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]