Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βγάζουν πετρέλαιο από τον Βόρειο Πρίνο

Νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά για τα πετρέλαια της χώρας, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου από την γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, σε δύο εβδομάδες, με το γεωτρύπανο εν συνεχεία να επιχειρεί στο λεγόμενο κοίτασμα Ε, που θεωρείται και το πλέον ελπιδοφόρο στην περιοχή.
Η Ενεργειακή Αιγαίου επεκτείνεται και σε νέες περιοχές καθώς συμφώνησε να αποκτήσει από την πρώην Dennison το 75% των δικαιωμάτων στον Άθω και στον Αμμώδη.
Η γεώτρηση της Ενεργειακής Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου και του γεωλόγου πετρελαίων Μαθιού Ρήγα, η οποία ελέγχει πλέον την KavalaOil, ολοκλήρωσε με επιτυχία σε μήκος 4.400 μέτρων την γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο.
Οι ενδείξεις πετρελαίου που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για ύπαρξη κοιτάσματος της τάξης των 2 εκατομμυρίων βαρελιών οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ξεκινά η παραγωγή από τη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο περί τα 1.700 βαρέλια ημερησίως.
Το νορβηγικό γεωτρύπανο που χρησιμοποιεί η εταιρεία, αμέσως μετά την έναρξη της συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας, θα "καταπιαστεί" με το κοίτασμα Ε, στοχεύοντας σε γεώτρηση βάθους 5.500 μέτρων, σε μία περιοχή όπου παλαιότερα οι σχετικές δοκιμές είχαν δώσει ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών και με δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 3.000 βαρελιών ημερησίως.
Άλλα 700 βαρέλια, δε, εκτιμάται ότι μπορεί να δίνει κάθε μέρα η εν εξελίξει γεώτρηση στην θέση PP14 του παραδοσιακού κοιτάσματος του Πρίνου.
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η υφιστάμενη ημερήσια παραγωγή στον Πρίνο είναι της τάξης των 1.400 βαρελιών και η αύξησή της ουσιαστικά εξυπηρετεί την διατήρηση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι βιώσιμο, ενώ την συγκεκριμένη παραγωγή αγοράζουν, βάσει νόμου, τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ωστόσο, στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες αίτημα της Ενεργειακής Αιγαίου για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του 75% των δικαιωμάτων που κατέχει η εταιρεία Calfrac – είναι η καναδέζικη πρώην Dennison – σε περιοχές στον Άθω και στην θέση Αμμώδης, μεταξύ της Χρυσούπολης και του Πρίνου.
Στις συγκεκριμένες περιοχές, το 25% των δικαιωμάτων των οποίων έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στην δεκαετία του ’80, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχουν από δικές τους έρευνες σεισμικών οι άνθρωποι της Ενεργειακής Αιγαίου τους έπεισαν για το ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια, η οποία φυσικά θα ανεβάσει σημαντικά και το ύψος των επενδυόμενων κεφαλαίων, το οποίο εκτιμάται ότι συνολικά θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 200 εκατ. δολάρια.
Νομοθετική ρύθμιση
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε προ ημερών ότι η κυβέρνηση, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή εντός του θέρους και, συν τοις άλλοις, θα προβλέπει και την δημιουργία 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), οι οποίες θα πληρωθούν με μεταφορά προσωπικού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στελέχη της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ, του τομέα, δηλαδή, που ήταν επιφορτισμένος με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα δικαιώματα σε περιοχές προς έρευνα και εκμετάλλευση είχαν προ διετίας περάσει, με νόμο, και πάλι στο ελληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσής τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στην περσινή έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.
Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καταστεί και πάλι ελκυστική η όλη διαδικασία για ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον χώρο. Για αυτόν τον λόγο, έχει προκριθεί τόσο η μείωση της φορολόγησης των εσόδων από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, όσο και η χρήση της διαδικασίας του opt out, κατά την οποία οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τις προς παραχώρηση περιοχές της χώρας.
Στην αρχή της δεκαετίας, είχαν πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά έρευνες στον ελλαδικό χώρο, σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας από εταιρείες όπως η Enterprise Oil και η Triton, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους είχε συμπέσει χρονικά με την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης φτάνουν μηνύματα για ενδεχόμενο ενδιαφέρον εταιρειών και πάλι για την Δυτική Ελλάδα αλλά και, πιθανότατα, και για περιοχές νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]