Ευάγγελος Κοττορός: Δεν πάει άλλο με τους λαθρομετανάστες
Ο κ. Ευάγγελος Κοττορός, πρόεδρος της κοινότητας του ακριτικού Αγαθονησίου, είναι συνταξιούχος δάσκαλος και ένας άνθρωπος ο οποίος αποπνέει Ελλάδα. Η κραυγή αγωνίας του για τα όσα συμβαίνουν εκεί με την δυστυχώς απρόσκοπτη εισβολή ορδών λαθρομεταναστών χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου, δυστυχώς δεν εισακούεται, παρά το εικονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν περισσότερο για τις κάμερες, πολιτειακοί και κυβερνητικοί παράγοντες.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται και με το δίκιο τους, πολιορκημένοι. Μάλιστα, σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, οι εθνοφύλακες του νησιού παρέδωσαν τα όπλα τους στην κοινότητα.
Να ξεκινήσουμε, με μία ερώτηση, σχετικά με την κίνηση που έκαναν πριν λίγες ημέρες, οι εθνοφύλακες του νησιού, παραδίδοντας τον οπλισμό τους
Να κάνω μια εισαγωγή, να πω για τους λαθρομετανάστες, που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που έχει οδηγήσει την μικρή κοινωνία του Αγαθονησίου, σε μια έκρυθμη κοινωνική κατάσταση. Βέβαια, παρόμοιες καταστάσεις είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του έτους και τον Μάρτιο και οι εδώ εθνοφύλακες, αφού είδαν ότι στις εκκλήσεις μας και τα αιτήματά μας, για να μεταφέρονται οι λαθραίοι αυθημερόν, σε κάποιο άλλο τόπο, σε κάποιο άλλο νησί, όπου υπάρχει οργανωμένο κέντρο υποδοχής, δεν ακούγεται η φωνή μας από κανέναν αρμόδιο, ήλθαν εδώ και μου ανέφεραν ότι έχουν πρόθεση να παραδώσουν τον οπλισμό τους, σε συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού χρησιμοποιήσαμε όλα τα θεμιτά μέσα. Αλλά δεν ακουγόμασταν από κανέναν. Εγώ τους είπα ότι η ενέργεια αυτή, δεν με βρίσκει σύμφωνο - ομιλώ για τον Μάρτιο -, διότι είναι θέμα εθνικό -παραμονή της εθνικής μας εορτής έγιναν αυτά, και ας χρησιμοποιήσουν αυτή την διαμαρτυρία, σε κάποια χειρότερη κατάσταση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν πάει άλλο, έχουμε εξαντληθεί και εμείς, και η ανθρωπιά μας και η υπομονή μας και η φιλοξενία μας. Και επιπλέον μας έχει εξαγριώσει όλους, η συμπεριφορά των λαθρομεταναστών. Τι εννοώ; Οι άνθρωποι αυτοί - εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημά τους, τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, τους βλέπουμε ανθρώπινα, τους προσφέρουμε το κατά δύναμιν στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων μας. Δυστυχώς όμως αυτοί, παραμένοντας στο νησιά για πολλές μέρες και μεγάλος αριθμός από αυτούς. Ήλθαμε αντιμέτωποι με τους λαθρομετανάστες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τι εννοώ; Μπήκαν σε σπίτια, τα διέρρηξαν, σε εκκλησίες, λεηλάτησαν σπίτι, τους οικισμούς, βεβήλωσαν εκκλησίες, κατέστρεψαν περιουσίες, αγροτικές περιουσίες, σφάζανε ζώα, χωρίς να μπορεί κανείς να τους σταματήσει, να τους ελέγξει.
Όταν λέτε βεβήλωσαν εκκλησίες και λεηλάτησαν τι εννοείτε;
Μπήκαν μέσα, έκλεψαν ιερά σκεύη, έσπασαν τα παγκάρια, αφόδευσαν μέσα στις εκκλησίες. Εδώ έπρεπε να τους παίρνουν αυθημερόν οι δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά τους αφήνουν να γυρνάνε, τέσσερις, πέντε, δέκα ημέρες, ζουν σε άθλιες συνθήκες, κοιμούνται στο χώμα, κάτω από τα δέντρα και λοιπά. Και με ανεπαρκή σίτιση, δεν είναι αφύσικο το να ψάχνουν τροφή, και να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Με τις πράξεις τους όμως αυτές, μας έφεραν να είμαστε απέναντί τους. Και για τους κατοίκους, έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Όταν έγινε η παράδοση του οπλισμού, συμβολική κίνηση, για να συγκινηθούν οι αρμόδιοι. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τον Στρατό και με το εθνικό μας φρόνημα. Το λέω, και το τονίζω, ότι η ενέργεια αυτή δεν έχει να κάνει ούτε με τον Στρατό, ούτε με το πατριωτικό μας φρόνημα, την εθνική μας συνείδηση. Είναι απλά συμβολική κίνηση, που ίσως συγκινήσει κάποιους αρμόδιους. Μέχρι τώρα, στο μέτρο του δυνατού, ό,τι μπορούσαμε κάναμε, τους θρέφαμε, τους ντύναμε. Δυστυχώς - και δεν φταίνε όλοι οι άνθρωποι αυτοί - όμως βρήκαν όλοι τον μπελά τους. Δεν είμαστε ρατσιστές. Αν ήμασταν, δεν θα δείχναμε αυτή τη συμπεριφορά, τόσα χρόνια. Ίσα-ίσα, είμαστε χριστιανοί, είμαστε Έλληνες και δεν δεχόμαστε να βεβηλώνονται τα όσια και τα ιερά μας. Γι' αυτό και η ενέργεια αυτή. Καμία σχέση με τον στρατό, κανένα παράπονο από τον στρατό. Συμβολική, λέω πάλι η κίνηση. Το αίτημά μας, είναι να φεύγουν αυθημερόν αυτοί οι άνθρωποι. Ενδιαφερόμενος φυσικά και για την υγεία των Αγαθονησιωτών. Όταν λέμε, κ. Παπαγεωργίου, 200 άτομα, να μένουν εδώ στο Αγαθονήσι, για πέντε και δέκα μέρες, κάτω από τα δέντρα, να αφοδεύουν δίπλα στα σπίτια μας, μιλάμε για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Ποια είναι η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού σήμερα; Πόσοι Έλληνες, πόσοι λαθρομετανάστες;
Κοιτάξτε, εδώ και δυο μέρες δεν έχουμε λαθραίους. Δύο μέρες, δεν ήλθαν καθόλου. Μετά τα γεγονότα αυτά, πήραν τους τελευταίους - 126 άτομα - τους μετέφεραν στην Πάτμο και σε δύο ώρες στην Αθήνα. Και δύο ημέρες, τώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας... Είχαμε φτάσει όμως να έχουμε μέχρι και 198 λαθρομετανάστες. Και είμαστε 150 κάτοικοι. Αν θέλετε στοιχεία όμως είναι τα εξής: το πρώτο εξάμηνο του 2009 είχαμε 60 αποβάσεις, με σύνολο 2262 άτομα. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαμε 42 αποβάσεις και 1600 περίπου λαθρομετανάστες. Η αύξηση είναι ξεκάθαρη. Γι' αυτό και τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν μας συγκινούν, τα ακούμε βερεσέ.
Το Λιμενικό τι ακριβώς κάνει;
Είχαμε δύο, σήμερα έχουμε έξι, και λένε ότι θα έλθουν και άλλοι. Ο λιμενικός σταθμός λειτουργεί - έστω και τυπικά - γιατί ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί το μόνιμο προσωπικό. Λειτουργεί όμως και πλωτά υπάρχουν. Υπάρχει όμως ανησυχία.
Και τι κάνουν; Απλά τους μαζεύουν και τους φέρνουν;
Κοιτάξτε, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Σκοπός είναι να υπάρχουν κάποια σκάφη, που θα τους αποτρέπουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει πριν τα σύνορά μας λαθρομετανάστες και τους γυρνάνε πίσω. Αλλιώς δεν έχει πραγματικά νόημα, να τους μαζεύουν από τις γύρω θάλασσες και να τους φέρνουν σε εμάς. Ούτε χώροι διαμονής υπάρχουν, ούτε τίποτε. Αν θέλουν να τους μαζεύουν, να τους πηγαίνουν κάπου, όπου υπάρχουν χώροι υποδοχής. Και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Εντάξει εγώ, έχω και μια ευαισθησία, δάσκαλος είμαι, δεν μπορώ να μένω ασυγκίνητος μπροστά σε μικρά παιδιά που κλαίνε και πεινάνε...
Και πέραν από τους λαθρομετανάστες, έχετε και τους Τούρκους με τα αεροπλάνα τους, να κάνουν παραβιάσεις. Γενικά η αντιμετώπιση του κράτους ποια είναι και για τα δύο θέματα; Αισθάνεστε εγκαταλελειμμένοι;
Πολλές φορές ναι. Όταν φωνάζουμε, ελάτε πάρτε τους, δημιουργούν προβλήματα και το μόνο που μας λένε είναι κάντε υπομονή, νοιώθουμε αυτή την εγκατάλειψη. Παρότι μας επισκέπτονται, υπουργοί, βουλευτές, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έρχονται εδώ, μας επισκέπτονται, μας λένε, αλλά πράξεις δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πέρα από τα προβλήματα που αναφέρετε, τι άλλα έχετε γενικότερα;
Για τις εγκληματικές ενέργειες, πρέπει να πούμε ότι τα κάνουν γιατί πεινάνε. Και όσα κάνουν είναι για να αντέξουν.
Ναι αλλά ποια «βιολογική» ανάγκη εξυπηρετεί, το να αφοδεύσεις μέσα σε μια εκκλησία;
Ναι, γι' αυτό μας οδήγησαν σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Γι' αυτό φωνάζω και κραυγή αγωνίας βγάζω, να αποφύγουμε τα χειρότερα. Διότι είμαι σίγουρος, ότι κάποια στιγμή θα έχουμε τα χειρότερα. Ή από τους πατριώτες μου ή από αυτούς. Διότι αν πας στο σπίτι σου και βρεις τον άλλον μέσα και να κάνει, αυτά που προανέφερα... Πριν μου παραδώσουν τα όπλα, τους είπα, ας το αφήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Μου είπαν αν δεν τα πάρεις, θα τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον των λαθρομεταναστών. Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί και να το κάνουν. Πώς θα αντιδράσει ο καθένας είναι της στιγμής...
Μέχρι τώρα, παρόλα όσα γίνονται, και υπήρχαν πρόβλημα, υπήρχε και ανθρωπιά. Παρόλα τα προηγούμενα και να τους κοιτάξουμε και ρούχα να τους δώσουμε και τροφή, και ό,τι μπορούμε. Μια μέρα, που δεν έφτανε το φαγητό, είπα στα μεγάφωνα, του νησιού "μαζέψτε ότι μπορείτε, πεινάνε οι άνθρωποι" σε μισή ώρα γεμίσαμε ένα φορτηγό. Μέχρι και ρούχα, παπούτσια. Παιδιά που δεν είχαν δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, Αγαθονησιώτες, έβγαζαν τα δικά τους, για να τα δώσουν στους βρεγμένους. Τώρα όμως, με τα τελευταία γεγονότα, ξεπεράστηκαν τα όρια και δεν υπάρχουν ανοχές.
Πιστεύετε ότι το Αγαθονήσι θα άντεχε ένα κέντρο υποδοχής;
Κοιτάξτε, αυτό ούτε να το συζητάμε, ούτε το θέλουμε, διότι δεν υπάρχουν κατ' αρχήν υποδομές. Δεν υπάρχει αποχέτευση, δεν έχουμε νερό. Πώς να κάνουμε κέντρο; Θα δημιουργηθεί ένα γκέτο, μέσα σε 150 άτομα θα έχουμε 1000-2000 λαθρομετανάστες.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται και με το δίκιο τους, πολιορκημένοι. Μάλιστα, σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, οι εθνοφύλακες του νησιού παρέδωσαν τα όπλα τους στην κοινότητα.
Να ξεκινήσουμε, με μία ερώτηση, σχετικά με την κίνηση που έκαναν πριν λίγες ημέρες, οι εθνοφύλακες του νησιού, παραδίδοντας τον οπλισμό τους
Να κάνω μια εισαγωγή, να πω για τους λαθρομετανάστες, που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που έχει οδηγήσει την μικρή κοινωνία του Αγαθονησίου, σε μια έκρυθμη κοινωνική κατάσταση. Βέβαια, παρόμοιες καταστάσεις είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του έτους και τον Μάρτιο και οι εδώ εθνοφύλακες, αφού είδαν ότι στις εκκλήσεις μας και τα αιτήματά μας, για να μεταφέρονται οι λαθραίοι αυθημερόν, σε κάποιο άλλο τόπο, σε κάποιο άλλο νησί, όπου υπάρχει οργανωμένο κέντρο υποδοχής, δεν ακούγεται η φωνή μας από κανέναν αρμόδιο, ήλθαν εδώ και μου ανέφεραν ότι έχουν πρόθεση να παραδώσουν τον οπλισμό τους, σε συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού χρησιμοποιήσαμε όλα τα θεμιτά μέσα. Αλλά δεν ακουγόμασταν από κανέναν. Εγώ τους είπα ότι η ενέργεια αυτή, δεν με βρίσκει σύμφωνο - ομιλώ για τον Μάρτιο -, διότι είναι θέμα εθνικό -παραμονή της εθνικής μας εορτής έγιναν αυτά, και ας χρησιμοποιήσουν αυτή την διαμαρτυρία, σε κάποια χειρότερη κατάσταση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν πάει άλλο, έχουμε εξαντληθεί και εμείς, και η ανθρωπιά μας και η υπομονή μας και η φιλοξενία μας. Και επιπλέον μας έχει εξαγριώσει όλους, η συμπεριφορά των λαθρομεταναστών. Τι εννοώ; Οι άνθρωποι αυτοί - εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημά τους, τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, τους βλέπουμε ανθρώπινα, τους προσφέρουμε το κατά δύναμιν στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων μας. Δυστυχώς όμως αυτοί, παραμένοντας στο νησιά για πολλές μέρες και μεγάλος αριθμός από αυτούς. Ήλθαμε αντιμέτωποι με τους λαθρομετανάστες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τι εννοώ; Μπήκαν σε σπίτια, τα διέρρηξαν, σε εκκλησίες, λεηλάτησαν σπίτι, τους οικισμούς, βεβήλωσαν εκκλησίες, κατέστρεψαν περιουσίες, αγροτικές περιουσίες, σφάζανε ζώα, χωρίς να μπορεί κανείς να τους σταματήσει, να τους ελέγξει.
Όταν λέτε βεβήλωσαν εκκλησίες και λεηλάτησαν τι εννοείτε;
Μπήκαν μέσα, έκλεψαν ιερά σκεύη, έσπασαν τα παγκάρια, αφόδευσαν μέσα στις εκκλησίες. Εδώ έπρεπε να τους παίρνουν αυθημερόν οι δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά τους αφήνουν να γυρνάνε, τέσσερις, πέντε, δέκα ημέρες, ζουν σε άθλιες συνθήκες, κοιμούνται στο χώμα, κάτω από τα δέντρα και λοιπά. Και με ανεπαρκή σίτιση, δεν είναι αφύσικο το να ψάχνουν τροφή, και να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Με τις πράξεις τους όμως αυτές, μας έφεραν να είμαστε απέναντί τους. Και για τους κατοίκους, έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Όταν έγινε η παράδοση του οπλισμού, συμβολική κίνηση, για να συγκινηθούν οι αρμόδιοι. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τον Στρατό και με το εθνικό μας φρόνημα. Το λέω, και το τονίζω, ότι η ενέργεια αυτή δεν έχει να κάνει ούτε με τον Στρατό, ούτε με το πατριωτικό μας φρόνημα, την εθνική μας συνείδηση. Είναι απλά συμβολική κίνηση, που ίσως συγκινήσει κάποιους αρμόδιους. Μέχρι τώρα, στο μέτρο του δυνατού, ό,τι μπορούσαμε κάναμε, τους θρέφαμε, τους ντύναμε. Δυστυχώς - και δεν φταίνε όλοι οι άνθρωποι αυτοί - όμως βρήκαν όλοι τον μπελά τους. Δεν είμαστε ρατσιστές. Αν ήμασταν, δεν θα δείχναμε αυτή τη συμπεριφορά, τόσα χρόνια. Ίσα-ίσα, είμαστε χριστιανοί, είμαστε Έλληνες και δεν δεχόμαστε να βεβηλώνονται τα όσια και τα ιερά μας. Γι' αυτό και η ενέργεια αυτή. Καμία σχέση με τον στρατό, κανένα παράπονο από τον στρατό. Συμβολική, λέω πάλι η κίνηση. Το αίτημά μας, είναι να φεύγουν αυθημερόν αυτοί οι άνθρωποι. Ενδιαφερόμενος φυσικά και για την υγεία των Αγαθονησιωτών. Όταν λέμε, κ. Παπαγεωργίου, 200 άτομα, να μένουν εδώ στο Αγαθονήσι, για πέντε και δέκα μέρες, κάτω από τα δέντρα, να αφοδεύουν δίπλα στα σπίτια μας, μιλάμε για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Ποια είναι η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού σήμερα; Πόσοι Έλληνες, πόσοι λαθρομετανάστες;
Κοιτάξτε, εδώ και δυο μέρες δεν έχουμε λαθραίους. Δύο μέρες, δεν ήλθαν καθόλου. Μετά τα γεγονότα αυτά, πήραν τους τελευταίους - 126 άτομα - τους μετέφεραν στην Πάτμο και σε δύο ώρες στην Αθήνα. Και δύο ημέρες, τώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας... Είχαμε φτάσει όμως να έχουμε μέχρι και 198 λαθρομετανάστες. Και είμαστε 150 κάτοικοι. Αν θέλετε στοιχεία όμως είναι τα εξής: το πρώτο εξάμηνο του 2009 είχαμε 60 αποβάσεις, με σύνολο 2262 άτομα. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαμε 42 αποβάσεις και 1600 περίπου λαθρομετανάστες. Η αύξηση είναι ξεκάθαρη. Γι' αυτό και τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν μας συγκινούν, τα ακούμε βερεσέ.
Το Λιμενικό τι ακριβώς κάνει;
Είχαμε δύο, σήμερα έχουμε έξι, και λένε ότι θα έλθουν και άλλοι. Ο λιμενικός σταθμός λειτουργεί - έστω και τυπικά - γιατί ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί το μόνιμο προσωπικό. Λειτουργεί όμως και πλωτά υπάρχουν. Υπάρχει όμως ανησυχία.
Και τι κάνουν; Απλά τους μαζεύουν και τους φέρνουν;
Κοιτάξτε, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Σκοπός είναι να υπάρχουν κάποια σκάφη, που θα τους αποτρέπουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει πριν τα σύνορά μας λαθρομετανάστες και τους γυρνάνε πίσω. Αλλιώς δεν έχει πραγματικά νόημα, να τους μαζεύουν από τις γύρω θάλασσες και να τους φέρνουν σε εμάς. Ούτε χώροι διαμονής υπάρχουν, ούτε τίποτε. Αν θέλουν να τους μαζεύουν, να τους πηγαίνουν κάπου, όπου υπάρχουν χώροι υποδοχής. Και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Εντάξει εγώ, έχω και μια ευαισθησία, δάσκαλος είμαι, δεν μπορώ να μένω ασυγκίνητος μπροστά σε μικρά παιδιά που κλαίνε και πεινάνε...
Και πέραν από τους λαθρομετανάστες, έχετε και τους Τούρκους με τα αεροπλάνα τους, να κάνουν παραβιάσεις. Γενικά η αντιμετώπιση του κράτους ποια είναι και για τα δύο θέματα; Αισθάνεστε εγκαταλελειμμένοι;
Πολλές φορές ναι. Όταν φωνάζουμε, ελάτε πάρτε τους, δημιουργούν προβλήματα και το μόνο που μας λένε είναι κάντε υπομονή, νοιώθουμε αυτή την εγκατάλειψη. Παρότι μας επισκέπτονται, υπουργοί, βουλευτές, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έρχονται εδώ, μας επισκέπτονται, μας λένε, αλλά πράξεις δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πέρα από τα προβλήματα που αναφέρετε, τι άλλα έχετε γενικότερα;
Για τις εγκληματικές ενέργειες, πρέπει να πούμε ότι τα κάνουν γιατί πεινάνε. Και όσα κάνουν είναι για να αντέξουν.
Ναι αλλά ποια «βιολογική» ανάγκη εξυπηρετεί, το να αφοδεύσεις μέσα σε μια εκκλησία;
Ναι, γι' αυτό μας οδήγησαν σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Γι' αυτό φωνάζω και κραυγή αγωνίας βγάζω, να αποφύγουμε τα χειρότερα. Διότι είμαι σίγουρος, ότι κάποια στιγμή θα έχουμε τα χειρότερα. Ή από τους πατριώτες μου ή από αυτούς. Διότι αν πας στο σπίτι σου και βρεις τον άλλον μέσα και να κάνει, αυτά που προανέφερα... Πριν μου παραδώσουν τα όπλα, τους είπα, ας το αφήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Μου είπαν αν δεν τα πάρεις, θα τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον των λαθρομεταναστών. Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί και να το κάνουν. Πώς θα αντιδράσει ο καθένας είναι της στιγμής...
Μέχρι τώρα, παρόλα όσα γίνονται, και υπήρχαν πρόβλημα, υπήρχε και ανθρωπιά. Παρόλα τα προηγούμενα και να τους κοιτάξουμε και ρούχα να τους δώσουμε και τροφή, και ό,τι μπορούμε. Μια μέρα, που δεν έφτανε το φαγητό, είπα στα μεγάφωνα, του νησιού "μαζέψτε ότι μπορείτε, πεινάνε οι άνθρωποι" σε μισή ώρα γεμίσαμε ένα φορτηγό. Μέχρι και ρούχα, παπούτσια. Παιδιά που δεν είχαν δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, Αγαθονησιώτες, έβγαζαν τα δικά τους, για να τα δώσουν στους βρεγμένους. Τώρα όμως, με τα τελευταία γεγονότα, ξεπεράστηκαν τα όρια και δεν υπάρχουν ανοχές.
Πιστεύετε ότι το Αγαθονήσι θα άντεχε ένα κέντρο υποδοχής;
Κοιτάξτε, αυτό ούτε να το συζητάμε, ούτε το θέλουμε, διότι δεν υπάρχουν κατ' αρχήν υποδομές. Δεν υπάρχει αποχέτευση, δεν έχουμε νερό. Πώς να κάνουμε κέντρο; Θα δημιουργηθεί ένα γκέτο, μέσα σε 150 άτομα θα έχουμε 1000-2000 λαθρομετανάστες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...