Η Ντόρα δέχτηκε και «μακεδονική» γλώσσα!!!
Η υπουργός Εξωτερικών έχει μεταφέρει στους Αμερικανούς ότι
η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται η γλώσσα που χρησιμοποιούν
οι Σκοπιανοί να ονομάζεται «makedonski»
η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται η γλώσσα που χρησιμοποιούν
οι Σκοπιανοί να ονομάζεται «makedonski»
Σε έμμεση αλλά ουσιαστική αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας διολισθαίνει σιωπηρά η κυβέρνηση της Ν.Δ. Περιέργως, η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα ελληνικών παραλείψεων ή απραξίας, αλλά αποτελεί προσωπική απόφαση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει μεταφέρει σε υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Σλαβομακεδόνες της FYROM να ονομάζεται «makedonski», αλλά σε αμετάφραστη μορφή.
Η απόφαση αυτή της κυρίας Nτόρας Μπακογιάννη συνιστά μείζονα υποχώρηση από την πάγια ελληνική θέση ότι δεν υφίσταται «μακεδονική» γλώσσα, όπως επιχειρεί να προβάλλει διεθνώς η κυβέρνηση του κ. Νίκολα Γκρουέφσκι. Ενημερωμένες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αποδοχή της «makedonski» γλώσσας αποτελεί μία ακόμη υποχώρηση της Αθήνας προς όφελος των Σκοπιανών, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα του ονόματος. Και ενώ δημοσίως η κυρία Μπακογιάννη επικαλείται την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, παρασκηνιακά έχει συνάψει «προσύμφωνο», το οποίο θα επιτρέψει στους Σκοπιανούς να επαίρονται ότι ομιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα, άρα είναι και απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Για ορισμένους, η κατ’ αρχήν συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα των Σκοπιανών να χαρακτηρίζουν το γλωσσικό τους κώδικα «μακεδονική» γλώσσα μοιάζει ακατανόητη. Για κάποιους όμως στο υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί το «αντίδωρο» της Αθήνας στη διαφαινόμενη πρόθεση της FYROM να αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αυτό όμως που ορισμένοι θέλουν να αποσιωπήσουν ή ακόμη και να κρύψουν είναι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη φόρμουλα «Βόρεια Μακεδονία». Οι Σκοπιανοί επιδιώκουν το όνομα αυτό να χρησιμοποιείται διεθνώς, και μάλιστα σε περιορισμένη έκταση, μόνον σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπου συμμετέχει και η Ελλάδα. Αντιθέτως, είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις τόσο του κ. Κώστα Καραμανλή όσο και του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ανάγκη εξεύρεσης μίας και μόνο ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων.
Στο υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της καθιέρωσης διπλής ονομασίας, αλλά προωθούν και την ιδέα του χαρακτηρισμού της γλώσσας των Σκοπιανών ως «makedonski».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια μπορεί να θεωρηθεί η νομιμοποιητική βάση που να δικαιολογεί τέτοιες πολιτικές και διπλωματικές ακροβασίες. Διότι όχι μόνον η κυβέρνηση διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν επιτρέπει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος με τα Σκόπια, αλλά επιπλέον η αντιπολίτευση έχει επί της ουσίας διαμηνύσει ότι σε προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να γίνεται «αυθαίρετη» διαπραγμάτευση επί των εθνικών θεμάτων.
Ευτυχώς, όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχουν απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση αναγνώρισης μιας δήθεν μακεδονικής εθνότητας από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Είναι προφανές, όμως, ότι για τους Σκοπιανούς η πιθανότητα να τους εκχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης της «makedonski» γλώσσας θα είναι ένα βήμα για να συνεχίσουν την προσπάθεια ανάδειξης της υποτιθέμενης μακεδονικής εθνότητας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...