Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από το Κυπριακό και «σκηνικό 2004» στήνουν οι ξένοι

Στόχος το δημοψήφισμα μέχρι Φεβρουάριο

Πικρές υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν στον συμβιβασμό αναμένει ο Λυν Πάσκοε να αποδεχθούν οι Δ.Χριστόφιας και Μ. Αλί Ταλάτ.
Σκηνικό όπως αυτό του 2004, στήνουν τα μέλη της ομάδας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με το Κυπριακό και ήδη έχουν καθορίσει σύσκεψη κορυφής μετά το καλοκαίρι στη διάρκεια της οποίας θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη μεγάλη διπλωματική «επίθεση» που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα καταλήξει τον Φεβρουάριο με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.
Όλες οι ενέργειες του ΟΗΕ θα υποστηριχθούν έμπρακτα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών και σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Λιν Πάσκοε, ο οποίος πιστεύει πως η διευθέτηση του Κυπριακού «είναι μπροστά μας», θα εισηγηθεί την ανάμειξη της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών σε ανώτατο επίπεδο για να πειστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποδεχθούν πικρές υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν στον συμβιβασμό.
Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον δήλωσαν στον «Φ» ότι στη σύσκεψη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν το ερώτημα «τι κάνουμε για να επισπευθεί η διαδικασία» και στη συνέχεια αφού γίνει η αποτίμηση των μέχρι της στιγμής επαφών και συναντήσεων, θα αποφασιστούν με βάση εκτιμήσεις των κ. Πάσκοε, Ντάουνερ και Ζεριχού οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τα δημοψηφίσματα.
Στους εναλλακτικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η νέα θέση του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για την ειρηνευτική δύναμη, που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκβιασμού ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο Χριστόφια. Η αποχώρηση της UNFICYP σε περίπτωση νέας αποτυχίας στο Κυπριακό, θα χρησιμοποιηθεί ως εκβιαστικό όπλο τους τελευταίους μήνες του 2009, ενώ η προσοχή θα στραφεί τόσο στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα όσο και στο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ παρουσιάζονται «έντονα αισιόδοξοι» για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και δικαιολογούν αυτή τη θέση ως οι μόνοι που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των συζητήσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.
Στη Γραμματεία έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη του λεγόμενου σχεδίου λύσης με βάση τα σημεία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.
Ισχυρίζονται ότι η συνταγματική πτυχή, λίγο - πολύ, «δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα», ενώ εκφράζουν αισιοδοξία και για το εδαφικό-περιουσιακό, όπου σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κομπάζουν ότι έχουν «δέσει» τους δύο ηγέτες επί κειμένων που παρουσιάζουν τα σημεία συμφωνίας, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι πολλά.
Ξένος διπλωμάτης αναφερόμενος στο συνταγματικό, δήλωσε στον «Φ» ότι η λύση της «σταθμισμένης ψήφου» γίνεται αποδεκτή από τα μέρη.
Όσον αφορά τους διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν μεν αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Βρετανούς, αλλά την ίδια στιγμή ούτε εκβιάζουν, ούτε προκαλούν.
Εξαίρεση αποτελούν μερικά μέλη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τα οποία συνεχίζουν να επιμένουν σε πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους - Τσέινι, κάνοντας δική τους μικροπολιτική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εντολή από την Ουάσιγκτον καλεί τους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποφεύγουν παρεμβάσεις.
Του Μιχάλη Ιγνατίου
από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σημασια εχει το τελικο δημοψηφισμα.
    Το ολο κλιμα "αισιοδοξιας" ειναι καθαρα τεχνητο.Ας προσεξουμε τις νεες παγιδες,διοτι οι Ε/Κ και γενικα ο Ελληνισμος βρισκονται σε ολα τα επιπεδα διαρκως υπο "πολιορκια".

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]