Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ανατινάζει το οπλοστάσιο των στρατηγών

Τους απειλεί ευθέως με φυλάκιση εάν…

Η ντε φάκτο «ανορθόδοξη» συγκατοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν με τους στρατηγούς, και με πρόσχημα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχει εξελιχθεί σε ένα αγωνιώδες πολιτικό «μπραντεφέρ» με διακύβευμα την απαγκίστρωση του στρατού από την εξουσία.
Ο στρατός, ως θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους από πι σύσταση του, αρνείται να παραχωρήσει τα προνόμια που απολαμβάνει επί δεκαετίες στο όνομα του «εκδημοκρατισμού», που επικαλείται το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ. Οι στρατηγοί υπήρξαν ανέκαθεν καχύποπτοι έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης την οποία αντιμετωπίζουν εξ ορισμού ως αντίπαλο δέος και επικαλούνταν λόγους εθνικής ασφάλειας για να συνεχίσουν την παρέμβασή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Με το κουρδικό. όμως, να οδεύει προς εξομάλυνση και τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας να προσλαμβάνει κυρίως οικονομικό χαρακτήρα, το στρατιωτικό κατεστημένο έχει επικεντρωθεί στον «κίνδυνο της αντιδραστικότητας», προκειμένου να δικαιολογηθεί τον ρόλο του στην πολιτική.
Όπως εξηγεί η τουρκική εφημερίδα «Ζaman», ο «κίνδυνος της αντιδραστικότητας υπάρχει στην Τουρκία εδώ και 100 χρόνια και αρχικά ως «αντιδραστικοί» χαρακτηρίζονταν όσοι επεδίωκαν την επιστροφή του σουλτάνου και του παλιού κατεστημένου. Όντας εκείνοι που προστάτεψαν το κεμαλικό κράτος, οι στρατηγοί όρισαν ως «αντίδραση» την «άρνηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους» ή «την υπεράσπιση ενός θεοκρατικού καθεστώτος». Σε αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο αναφέρεται και το περιβόητο «Σχέδιο Δράσης», που υπογράφει ο ναύαρχος Ντουρσούν Τσισέκ και προβλέπει εκστρατεία δυσφήμησης και υπονόμευσης των ισλαμιστών.
Αν το έγγραφο είναι γνήσιο ή πλαστό, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει ο αρχιστράτηγος Ι. Μπασμπούγ, δεν έχει και μεγάλη σημασία για τους ισλαμιστές, οι οποίοι βλέπουν στην υπόθεση μια θαυμάσια ευκαιρία για να δώσουν τη χαριστική βολή στους στρατηγούς με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεμήνυσε ότι η επιβολή πολιτικού ελέγχου στον στρατό αποτελεί βασικό όρο της ενταξιακής προόδου της Τουρκίας.
Ματ Ερντογάν
Πριν από μία εβδομάδα, ο Ερντογάν αιφνιδίασε στρατό και κεμαλική αντιπολίτευση ψηφίζοντας στη Βουλή νομό, ο οποίος ψαλιδίζει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων και παραπέμπει σε πολιτικά δικαστήρια τους στρατιωτικούς που παραβιάζουν το Σύνταγμα, συγκροτούν ένοπλες ομάδες ή προβαίνουν σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Το στρατοδικείο απάλλαξε τον Τσισέκ, όμως, εάν φτάσει σε πολιτικό δικαστήριο, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά για το ναύαρχο και για όσους ακόμη ακολουθήσουν.
Η κίνηση αυτή αλλά και η απαξίωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον πρόεδρο Α. Γκιουλ, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους «να μην δίνουν και μεγάλη σημασία στο ΣτΑ», αφού εκεί απλώς «διατυπώνονται απόψεις», εξόργισε τους στρατηγούς, που έμμεσα απείλησαν με κλιμάκωση της έντασης. Τα τελευταία 50 χρόνια, άλλωστε, ο στρατός έχει ανατρέψει 4 κυβερνήσεις και υπονοεί ότι θα μπορούσε να το ξανακάνει. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση είναι ο πρόεδρος Γκιουλ να μην υπογράψει το νόμο, ωστόσο, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για την οριστική ρήξη. Ρήξη που σημαίνει πραξικόπημα των στρατηγών με άγνωστες συνέπειες για την Τουρκία, αλλά και για τους γείτονές της. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δείχνει να είναι το «τέλειο άλλοθι» των στρατηγών για μακρά παραμονή τους στην εξουσία, προκειμένου να «επαναφέρουν την τάξη» που οι ίδιοι γνωρίζουν...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]