Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως νέο σύνταγμα...

Λανθασμένη η αντίληψη περί δημοκρατίας

Παλιομοδίτικη και μαχητική» χαρακτηρίζει την «κοσμική» (secular) παράταξη στην Τουρκία η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Ούμεν-Ρούιτεν, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Η χριστιανοδημοκράτης βουλευτής που συνέταξε τις τελευταίες δύο εκθέσεις προόδου της Τουρκίας, επισημαίνει την πόλωση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κοσμικότητα και θεωρεί ότι η πόλωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας.
«Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία σας είναι τόσο διχασμένη», λέει στην εφημερίδα Ζαμάν. «Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα που θα εξασφαλίζει πρώτα και πάνω από όλα το διαχωρισμό κράτους και θρησκείας. Τα δυο αυτά δεν είναι σήμερα χωρισμένα», τονίζει.
«Αν θελήσω να πάω στην Εκκλησία και να πω κάτι σχετικά με τον πολιτικό βίο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά στη χώρα σας η θρησκεία είναι παντελώς απούσα από το δημόσιο βίο. Στο δημόσιο βίο θα πρέπει να μου επιτρέπεται να δηλώνω ότι είμαι Καθολική, γιατί όχι; Είμαι ωστόσο αντίθετη στην εμπλοκή της θρησκείας στην πολιτική ή στη νομοθεσία. Μπορεί ωστόσο η θρησκεία να συμβάλλει στη συνεργασία στην κοινωνία. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα είναι ένα νέο σύνταγμα και όχι τροποποιήσεις του υπάρχοντος», λέει η Ολλανδή ευρωβουλευτής.
Η κ. Ούμεν-Ρούιτεν ασκεί επίσης κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό Κόμμα (CHP) που «προσπαθεί να διευθετήσει πολιτικές διαφορές του με την κυβέρνηση στα δικαστήρια αντί για το Κοινοβούλιο», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Είναι φοβερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πάει κατευθείαν στο δικαστήριο αν δεν μπορεί να ανατρέψει μια πρόταση στο Κοινοβούλιο. Αυτό θα ήταν αδιανόητο στη χώρα μου», λέει.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]