Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέδιο "πακέτο" του ΟΗΕ για το Κυπριακό;

Σχέδιο λύσης από τον Ντάουνερ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, που περιλαμβάνεται στις εσωτερικές σελίδες της χθεσινής της έκδοσης, αναφέρει ότι τα Η.Ε. έχουν ετοιμάσει νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα καταθέσουν μετά το πέρας των απευθείας διαπραγματεύσεων.
Το δημοσίευμα, που είναι βασισμένο σε ανταπόκριση της δημοσιογράφου Σεφά Καράχασαν από την κατεχόμενη Λευκωσία, κάνει λόγο για ισχυρισμούς ότι, στο τέλος των συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος, τα Η.Ε. θα παρουσιάσουν στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δ. Χριστόφια και Μ.Α. Ταλάτ, μια νέα έκθεση πενήντα περίπου σελίδων, επί της οποίας θα διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.
Ιδιαίτερα σημαντικός στις διαδικασίες αυτές, σημειώνεται στην ανταπόκριση, η οποία επικαλείται επιβεβαιωμένες πληροφορίες, είναι ο ρόλος του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εγκατασταθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να έχει επαφές τόσο με πολιτικούς όσο και με οικονομικούς παράγοντες του ψευδοκράτους. Μάλιστα, αναφέρεται ότι, ο κ. Ντάουνερ, πέρασε το περασμένο σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο της Κερύνειας, όπου είχε συνομιλίες με επιχειρηματίες, καθώς και με διοικητικά στελέχη ΜΚΟ.
Όπως σημειώνεται περαιτέρω στο δημοσίευμα, η έκθεση που θα υποβληθεί στους δύο ηγέτες, θα αποτελεί σύνοψη του σχεδίου συμφωνίας, αλλά θα λαμβάνει υπ’ όψιν και ενδελεχή μελέτη των διακοινοτικών συνομιλιών από το 1974 και εντεύθεν.
Τα Η.Ε. δεν επιθυμούν «να υπάρξει διακοπή» των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ του Μ.Α. Ταλάτ και του Δ. Χριστόφια. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις διεξαγόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, θα μελετηθούν και οι συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν μετά το 1974 μεταξύ «Τούρκων» και Ελληνοκυπρίων και θα συνταχθεί ένα νέο σχέδιο, αναφέρει η ανταπόκριση.
Στο παρόν στάδιο, σημειώνεται, ο κ. Ντάουνερ προετοιμάζει το προπαρασκευαστικό στάδιο της ανάμειξης των Η.Ε. για το ποια στάση πρέπει να τηρήσουν, όταν θα εμπλακούν ενεργότερα στην κυπριακή υπόθεση, ενώ, «κατά τις επαφές που πραγματοποιεί, αφουγκράζεται και τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς».
Αλ. Ντάουνερ: Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ, σε δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο επίσκεψής του στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, επανέλαβε ότι τα Η.Ε. δεν θέτουν χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε εντάσσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέσα σε χρονικά πλαίσια. «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το momentum, η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Αυτήν τη στιγμή, η διαδικασία κινείται μ’ έναν ικανοποιητικό ρυθμό και, αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, τότε, σε εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει κατορθωτή η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ των πλευρών. Δεν χρειάζονται χρονοδιαγράμματα» επισήμανε ο Αυστραλός διπλωμάτης.
Απορρίπτει τις καταγγελίες
Ο κ. Ντάουνερ απέρριψε, επίσης, τις αποδιδόμενες στον ίδιο απαξιωτικές αναφορές για συγκεκριμένα κυπριακά ΜΜΕ (βλ. Sigma, Αντέννα, Σημερινή, Φιλελεύθερος), καθώς και τις καταγγελίες για παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αθέμιτη άσκηση πιέσεων προς πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και παράγοντες της κυπριακής κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ζωής σε πρόσφατη συνεστίαση των Η.Ε., που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του.
Ο κ. Ντάουνερ απέδωσε τις εν λόγω αναφορές σε σκοπιμότητες εν όψει ευρωεκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν εκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι μια καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους να διεκδικήσουν λίγη δημοσιότητα». Αναφορικά για τις επικρίσεις που διατύπωσε για συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο διπλωμάτης των Η.Ε. εγκωμίασε το ρόλο των κυπριακών ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά, είναι ζωντανά και χαρακτηρίζονται από έναν έντονο δυναμισμό». Προσωπικά «δεν γνωρίζω Ελληνικά, ώστε να μπορώ να ακούω τι μεταδίδουν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, και να μπορώ να διαβάζω τι γράφεται στις εφημερίδες, κείμενα των οποίων διαβάζω μέσα από μεταφράσεις…» εξήγησε ο κ. Ντάουνερ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]