Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία εξάγει με δόλο λαθρομετανάστες προς την Ελλάδα

Από το 2000 η Τουρκία έχει υπογράψει σύμφωνο επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών χωρίς να τηρεί την υποχρέωσή της

Το μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό ζήτημα-πρόβλημα, είναι τα σύνορά μας με την Τουρκία από όπου «ορδές» λαθρομεταναστών μετακινούνται ελέω μίας αδιάφορης για το θέμα Άγκυρας.
Δεν είναι μόνο η γειτονική θέση της Τουρκίας που την έχει μετατρέψει ως τον κύριο δρόμο μετακίνησης των καραβανιών λαθρομεταναστών από τουλάχιστον πέντε χώρες. Είναι κυρίως η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε αυτό το σημαντικό για την Ευρώπη πρόβλημα, για λόγους που αφορούν και στις σχέσεις της ιδίας με τις όμορες χώρες Ιράν και Ιράκ, αλλά και στην πίεση που μεταφέρει στην Ελλάδα από τα κύματα των λαθρομεταναστών. Ταυτόχρονα, η πίεση γίνεται και προς την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την λαθρομετανάστευση και την αναχαίτισή της ως «όπλο» για τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρουν εκθέσεις που συντάσσονται συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια, παρ’ όλο που η ανατολική πλευρά της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητα στρατοκρατούμενη και ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου λόγω των συγκρούσεων με τους Κούρδους αυτονομιστές, εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες σε ετήσια βάση από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία φτάνουν με χαρακτηριστική άνεση στα μικρασιατικά παράλια. Από εκεί, οργανωμένα κυκλώματα Τούρκων δουλεμπόρων –με αδιαμφισβήτητη συνεργασία με Τούρκους στρατιωτικούς- τους στέλνουν κατά κύματα με μικρά σαπιοκάραβα στα ελληνικά νησιά.
Αυτή η… περίεργη ευκολία (εν μέσω πεδίων μαχών) με την οποία εκατό έως εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται ετησίως κάθε χρόνο προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδας, έχει καταγραφεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και έχει ανεβάσει την Τουρκία ψηλά στη λίστα των συνιστωσών του προβλήματος και φυσικά ικανοποιεί την Άγκυρα σε σχέση με τα μελλοντικά της εκβιαστικά σχέδια προς την Ε.Ε. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ενταθεί από Ελληνικής πλευράς οι προσπάθειες να υποχρεωθεί η Τουρκία από την Ε.Ε. να εφαρμόζει τις συμφωνίες επαναπατρισμού και να ισχυροποιηθεί η FRONTEX, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας των Συνόρων, για να αναλάβει συνολικά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο…
Πρακτικά αδύνατη αποδεικνύεται και η απέλαση των λαθρομεταναστών στη χώρα τους, τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Μία άλλη παράμετρος του προβλήματος είναι νομική και αφορά ευθέως την Ελλάδα. Από το 2000 υπογράψαμε σύμφωνο με την Τουρκία στο οποίο προβλέπεται η υποχρέωση επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Οι Τουρκικές αρχές όμως, παρουσιάζοντας διάφορα κωλύματα αλλά ακόμη και ευθέως, αρνούνται να δεχθούν πίσω τους λαθρομετανάστες που συσσωρεύονται στην Ελλάδα. Χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν θεωρούν τους πολίτες τους εξαγώγιμους για δύο βασικούς λόγους: για την εκτόνωση των εσωτερικών κοινωνικών εντάσεων με την –έστω και παράνομη- οικονομική μετανάστευση, αλλά και διότι τα χρήματα που κερδίζουν οι μετανάστες επιστρέφουν στη χώρα.
Οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα δεν έχουν το παραμικρό έγγραφο που να αποδεικνύει την υπηκοότητά τους. Ακόμη όμως και αν καταθέσουν τα αληθινά τους στοιχεία, οι χώρες τους δεν τους αναγνωρίζουν!!! Σύμφωνα με το νόμο, τους δίνεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αναχωρήσουν μόνοι τους και οικειοθελώς από την Ελλάδα… Από εκεί και μετά αρχίζει ένας φαύλός κύκλος. Αν παραμείνουν και ξανασυλληφθούν ισχύουν τα ίδια!!! Εάν κατορθώσουν να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα (κάτι που αποτελεί κατά κανόνα βασικό τους στόχο) συλλαμβάνονται εκεί και επιστρέφουν στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» που έχουμε υπογράψει και που προβλέπει την «επιστροφή τους στο σημείο από το οποίο εισήλθαν στην Ε.Ε.»!
Έτσι, οι Ευρωπαίοι έχοντας εξασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία στις χώρες τους μπορούν εκ του ασφαλούς να το «παίζουν» ανθρωπιστές, πιέζοντας ενίοτε τη χώρα μας και κατηγορώντας την για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών!!!
Όσον αφορά την Τουρκία, αφήνει πολλά ερωτηματικά για εφαρμογή του γνωστού "δόγματος Οζάλ"...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιά αυτό τόν λόγο,αδιαφορούμε γιά τήν Ευρώπη,καί άσε τό Πέτερινγκ νά λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]