Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Σουηδία στηρίζει την ευρωπαϊκή Τουρκία

Εκτός αρμοδιοτήτων του ο Καρλ Μπιλντ

Θα εξετάσουμε δύο διαφορετικά θέματα σχετικά με την επίσκεψη του Σουηδού ΥΠΕΞ στην Τουρκία. Κατά πρώτον θα αναφερθούμε στις απόψεις που διατύπωσε αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που ετοιμάζεται να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία Carl Bildt (Καρλ Μπιλντ). Στη συνέχεια θα κάνουμε μια ανασκόπηση της παρούσας φάσης στις τουρκογαλλικές σχέσεις έπειτα από την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε αποστολή από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.
Ο Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι η αντιτουρκική εκφρασιολογία που χρησιμοποιούν η Γαλλία και η Γερμανία, συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Σουηδία η οποία από 1ης Ιουλίου θα αναλάβει τη νέα προεδρία της Ε.Ε., ετοιμάζεται με αξιώσεις. Επί σουηδικής περιόδου, μιας από τις χώρες που παρέχουν την πιο δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία, αναμένεται να αποκτήσουν νέα ώθηση οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
Η Σουηδία αποσκοπεί στο άνοιγμα τουλάχιστον δύο κεφαλαίων διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Ωστόσο ο κος Bildt θεωρεί πως σε περίπτωση που κατά τους επόμενους έξι μήνες δεν επιλυθεί το ζήτημα με τα λιμάνια που υπάρχει με την Κύπρο, δεν θα έχει καμία έννοια να ανοίξουν τα λοιπά κεφάλαια. Ο Σουηδός ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης πως οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Ο Carl Bildt τάχθηκε υπέρ της πορείας ένταξης της Άγκυρας και εξήγησε γιατί η Σουηδία θεωρεί τόσο σημαντική την Τουρκία με τα εξής λόγια:
«Η Τουρκία είναι σημαντική. Γιατί εμείς θέλουμε μια Ευρώπη ανοιχτή και αποδεκτική. Εάν οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλος στην Ε.Ε., θα πρέπει να μπορούν να εντάσσονται εφόσον εκπληρώνουν τα κριτήρια. Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας. Μια Τουρκία μοντέρνα, επιτυχημένη και δυναμική είναι πιο πολύ για το δικό της συμφέρον. Αλλά αυτό παράλληλα θα αυξήσει την δυναμικότητα της Ε.Ε.»
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών είχε να πει τα εξής σχετικά με την αντίθετη στάση που τηρούν οι δυνατές χώρες μέσα στην Ένωση: «Η στάση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία στην Τουρκία. Αλλά βεβαίως θα προβληματίσει τους ανθρώπους. Τελικά πιστεύω πως όσο περισσότεροι άνθρωποι προβληματίζονται σε σχέση με την Τουρκία, τόσο θα υποστηρίξουν την ιδέα ένταξής της. Γιατί νομίζω πως οι επιπτώσεις του να μην ενταχθεί η Τουρκία, δεν θα κάνει καλό στην Ε.Ε.»
Ο Carl Bildt απαντά στον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy που είχε πει:
«Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ορισμένα σύνορα», λέγοντας «είναι επικίνδυνο να χαράσσονται σύνορα» και το αιτιολόγησε ως εξής:
«Βεβαίως και έχει σύνορα η Ευρώπη. Δεν μπορείτε να τα επιμηκύνετε επ' αόριστον. Εμείς ξέρουμε πάνω κάτω που βρίσκεται η Ευρώπη. Αλλά όταν πείτε πως κάποιες χώρες δεν μπορούν να γίνουν μέλος της, αυτό είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση. Γιατί τους λέτε πηγαίνετε αλλού. Αντί να τους στείλετε στην Ευρώπη, τους κατευθύνετε προς τον εθνικισμό ή άλλους προορισμούς. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον μας οι χώρες να γίνονται πιο μοντέρνες, πιο επιτυχημένες και πιο δημοκρατικές. Αν δεν τους ζητάμε να έρθουν σε μας, τους λέμε να πάνε αλλού. Και αυτό το αλλού θα βλάψει όλη την Ευρώπη».
Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση Τουρκίας Μουράτ Μερτζάν έπειτα από την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε με αποστολή στην Τουρκία, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί η προσέγγιση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.
Ο κος Μερτζάν ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των επαφών τους δεν τους δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Γαλλία θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., απεναντίας έλαβαν υπόσχεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Ακόμα σημείωσε ότι απ' ότι κατάλαβαν η Γαλλία για πολύ καιρό δεν θα εγείρει τους ισχυρισμούς περί δήθεν γενοκτονίας των Αρμένιων.
Ο Μουράτ Μερτζάν δήλωσε ότι όλοι οι φορείς με τους οποίους συζήτησαν επιθυμούν την συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και πως η Γαλλία δηλώνει πως δεν θα παρουσιάσει εμπόδια. Τόνισε άλλωστε πως κατάλαβαν ότι για πολύ καιρό δεν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία σχετικά με τα γεγονότα του 1915 όσο και να έχουν διαφορετική προσέγγιση οι δύο χώρες.
Τέλος ο Σουκρού Ελέκνταγ, πρώην πρέσβης και μέλος της ίδιας επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η Εθνική Βουλή της Γαλλίας θα συντάξει μια νέα έκθεση που αξιολογεί τις τουρκογαλλικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Ελέκνταγ, αντιλήφθηκαν πως η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και πως αναμένουν γενικότερη πρόοδο. Η απάντηση όμως του Νικολά Σαρκοζί, με την ματαίωση του ταξιδιού του στην Σουηδία, μάλλον έβγαλε εκτός προβλέψεων του Τούρκους ειδικούς που είναι αναγκασμένοι πλέον να επαναπροσανατολίσουν αρκετές από τις προγραμματισμένες κινήσεις τους στην διπλωματική αλλά και στην πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]