Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς στρατιωτική δύναμη ικανή «για μεγάλο πόλεμο»

Πανίσχυρος στρατιωτικός Συνασπισμός

Η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) προωθεί στην πράξη την κατεύθυνση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την «αύξηση στρατιωτικού δυναμικού», καθώς και για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής οικοδόμησης του συνασπιμού».
Έτσι, όπως έγραψε η εφημερίδα «Κομερσάντ», σύντομα στην Κεντρική Ασία μπορεί να εμφανιστεί μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως η ΟΣΣΑ μετατρέπεται σε ένα ανάλογο του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως μέλη της ΟΣΣΑ είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργισία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Όπως γράφει η εφημερίδα, το ζήτημα της συγκρότησης των συλλογικών δυνάμεων «επιχειρησιακής επέμβασης» στα πλαίσια της ΟΣΣΑ πρακτικά λύθηκε, και τώρα η Ρωσία προετοιμάζει ένα νέο, πιο μεγάλο σχέδιο.
Εκτός από τις υπάρχουσες στα πλαίσια της ΟΣΣΑ συλλογικές στρατιωτικές ρωσο-λευκορώσικες και ρωσο-αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα αναπτυχθεί και μια πρόσθετη ισχυρή στρατιωτική συγκρότηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Η Γραμματεία της ΟΣΣΑ ήδη προετοίμασε τα σχέδια των απαραίτητων ντοκουμέντων στα οποία πρέπει να συναινέσουν Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.
Σύμφωνα με τα λόγια του Βιτάλι Στρουγκοβέτς, γραμματέα Τύπου της ΟΣΣΑ, στη συγκρότηση θα συμμετέχουν όχι μόνο μεμονωμένα τάγματα, αλλά ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί των πέντε χωρών: του Καζακστάν, της Κιργισίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, «θα είναι σώματα αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πολεμικού στόλου στην Κασπία θάλασσα». Τον πυρήνα της κεντρο-ασιατικής στρατιωτικής δύναμης πρέπει να αποτελέσουν οι ήδη υπάρχουσες «δυνάμεις ταχείας επέμβασης», σημείωσε ο Στρουγκοβέτς,
Η δημιουργία της κέντρο-ασιατικής στρατιωτικής συγκρότησης ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ρωσίας να κάνει την ΟΣΣΑ ένα φιορωσικό στρατιωτικό μπλοκ, που δε θα υστερεί σε στρατιωτική δύναμη από το ΝΑΤΟ. Έτσι στο ντοκουμέντο της «Στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας έως το 2020» αναφέρεται πως η Μόσχα θεωρεί την ΟΣΣΑ ως «βασικό εργαλείο, που καλείται να αντισταθεί στις τοπικές προκλήσεις και τις απειλές στρατιωτικο-πολιτικού και στρατιωτικο-στρατηγικού χαρακτήρα».
Στο ίδιο ντοκουμέντο σημειώνεται πως είναι πιθανή η σύγκρουση για τους ενεργειακούς πόρους τόσο στην περιοχή της Κασπίας, όσο και σε αυτήν της Κεντρικής Ασίας, κάτι «που μπορεί να οδηγήσει στη διατάραξη του συσχετισμού των δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της».
Σημειώνεται ωστόσο από τoν Νικολάι Μπορντιουζά, γενικό γραμματέα της ΟΣΣΑ, πως η συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη της ΟΣΣΑ δημιουργείται «όπως λέμε, για μεγάλο πόλεμο. Σε περίπτωση σοβαρής απειλής της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας» των χωρών της ΟΣΣΑ. Ενώ οι υπάρχουσες «δυνάμεις ταχείας επέμβασης» προβλέπεται να δράσουν σε μικρής έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες που πραγματοποιούνται από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις τους.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Σύμφωνο της Βαρσοβίας και φτου απ’ την αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό προσεχές έργο θά είναι βαρύ Θρίλλερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αρχιζουν και τρεχουν τα γεγονοτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΙΣ ΔΥΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΤΣΑΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ - Ε.Σ.Σ.Δ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙ ΠΟΥΤΙΝ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΜΩΝΟΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΘΕΡΜΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ .
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΧΑΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΑΧΙΚΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν εμείς ανοίγαμε αυτές τις θάλασσες στην Ρωσία, π.χ. δίδοντάς τους την βάση της Σούδας, αντί να την παραχωρούμε στους Αμερικανούς, ίσως οι τελευταίοι να μας έπαιρναν στα σοβαρά.
    Η στενόμυαλη εξωτερική μας πολιτική είναι ακόμη εγκλωβισμένη στην δεκαετία του '50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειναι αληθεια το γεγονος οτι η χερσονησος του ακρωτηριου στα χανια ειναι ρωσσικης ιδοκτησιας...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, καλά έχουμε λαλήσει εντελώς! Στο ακρωτήρι βρίσκεται το μεγαλύτερο πεδιο βολής του ΝΑΤο στην Ν. Ευρώπη, γίνεται να είναι ρωσικής ιδιοκτησίας; Εκτός αν το πούλησε ο Γκαντέμης μαζί με την βίλλα του και τους καμπινέδες της.

    Ίσως τα μπερδέυεις με ένα ρώσικο αγκυροβόλιο στα Δυτικά της Κρήτης, λίγο έξω απο τα 6 μίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]