Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας

Η ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας και το ζήτημα του Καραμπάχ ήταν στην ατζέντα των ηγετών

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), ο οποίος πραγματοποίησε μια μονοήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin)στη πόλη Σότσι.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και συμφώνησαν στην επέκταση της Τουρκο-ρωσικής συνεργασίας στο χώρο της ενέργειας και να κάνουν βήματα από κοινού στην πορεία επίλυσης του ζητήματος Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ενόψει της συνάντησης στο Ανάκτορο Ριβιέρα ο Πούτιν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Ερντογάν με τον οποίο συναντήθηκε για όγδοη φορά μέσα σε 5 χρόνια στην είσοδο του ανακτόρου.
Μετά από την κατ' ιδίαν συνάντηση στο Σότσι οι δυο ηγέτες έκαναν μια κοινή ανακοίνωση.
Ο κος Ερντογάν δήλωσε ότι την τελευταία εξαετία έγιναν πολύ σημαντικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι θέλουν αναπτύξουν περεταίρω τον εμπορικό όγκο με την Ρωσική Ομοσπονδία η οποία ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ο Πούτιν στην ομιλία του αφού σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσεται σε πλήρη συνεργασία δήλωσε « Η Ρωσία είναι το νούμερο ένα εμπορικός συνεργάτης της Τουρκίας. Ο διμερής εμπορικός όγκος μας ανήλθε σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς συνεργάτες της Ρωσίας».
Ο Ερντογάν κατά την συνάντηση πρότεινε στο Ρώσο ομολόγου του Πούτιν να χρησιμοποιούν στο διμερές εμπόριο τα εθνικά τους νομίσματα.
Στη συνέντευξη τύπου όπου παρατηρήθηκε η ειλικρίνεια μεταξύ των δυο ηγετών ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Πούτιν στην Άγκυρα και ότι η Διάσκεψη του Μικτού Οικονομικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Τουρκία.
Τον Ερντογάν στη συνάντηση στο Σότσι συνόδευε και ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ (Taner Yıldız).
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας στο χώρο του πετρελαίου και φυσικού αερίου και στο χώρο της ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.
Ένα από τα σημαντικότερα τοπικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Ερντογάν είπε τα εξής:
"Υπάρχουν ευθύνες που μας επιφορτίζει η περιοχή. Πρέπει να κάνουμε βήματα με αλληλεγγύη. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βήματα για την ευτυχία και τη γαλήνη της περιοχής. Η αλληλεγγύη μας στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Μεσανατολικό και στο Κυπριακό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων".
Ενώ ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Πούτιν αφού σημείωσε ότι αυτοί που θα λύσουν το πρόβλημα του Καραμπάχ θα είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δήλωσε : "οι υπόλοιπες χώρες μπορούν μόνο να είναι εγγυητές μιας συμφωνίας που θα επιτευχθεί".
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι είναι ομόφωνοι με την Τουρκία στο θέμα της εξάλειψης των διαφωνιών το ταχύτερο δυνατό επισήμανε ότι θα κάνουν ότι μπορούν στο θέμα αυτό.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]