Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελπίζει ο Χριστόφιας


Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Για σειρά προσχηματικών δικαιολογιών από την τ/κ πλευρά κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, κι ελπίζει ότι ο Ταλάτ θα απαντήσει θετικά την ερχόμενη Πέμπτη.
Ελπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι η επόμενη συνάντηση της Πέμπτης με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει αίσιο τέλος για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Από το Λονδίνο, όπου μίλησε σε ομάδα Τουρκοκυπρίων της Βρετανίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε σειρά προσχηματικών δικαιολογιών από την τ/κ πλευρά, για να αποφευχθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος με τελική απαράδεκτη θέση εκείνη της παροχής καυσίμων στα Κόκκινα που προορίζονται για ανεφοδιασμό γεννήτριας παραγωγής ρεύματος για τα στρατιωτικά οχήματα.
«Τα καύσιμα είναι είδος πυρομαχικών», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι τώρα είναι πρόταση για παροχή ηλεκτρισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απάντηση του Ταλάτ κατά την επόμενη συνάντηση θα είναι θετική έστω και αν αυτό θα προκαλέσει επιθέσεις εναντίον του ιδίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ταλάτ δύναται να απαντήσει θετικά παρόλο που ο κατοχικός στρατός δεν θέλει το άνοιγμα του Λιμνίτη και παρεμβάλλει εμπόδια.
«Δεν επιδεικνύεται κατανόηση, ούτε για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος της οδού Λήδρας που προνοεί την επιδιόρθωση των γύρω κτιριων», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Το όραμα Χριστόφια
Η ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια ενωμένη Κύπρο, είναι το όραμα του Δημήτρη Χριστόφια, το οποίο εξέθεσε ενώπιον των Τ/κ στο Λονδίνο. Αναφερόμενος στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είμαστε δυο ηγέτες που είχαν και ελπίζω ότι έχουν το ίδιο προοδευτικό όραμα, για μια ενωμένη Κύπρο, με τους Κυπρίους να ζουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτό είναι που αναμένουν οι απλοί άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες. Αν δεν επιτύχουμε αισθητή πρόοδο, ο κόσμος θα απογοητευθεί», πρόσθεσε. Ο κ. Χριστόφιας έδωσε παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να επανενώσει την Κύπρο. «Αφού ο λαός μάς περιέβαλε, μαζί με τον κ. Ταλάτ, με την εμπιστοσύνη του, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, διαφορετικά δεν ξέρω ποιος θα την επανενώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες
Η εικόνα των διαπραγματεύσεων παρουσιάζει συγκλίσεις και αποκλίσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σαν αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνομιλιών τέθηκαν οι βάσεις αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε αυτές οι βάσεις να είναι σταθερές για να ανεγερθεί το οικοδόμημα της ενωμένης Κύπρου», είπε ο κ. Χριστόφιας. Και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες της περιόδου 1963-'74 είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, ανέφερε ο Πρόεδρος σχετικά με το περιουσιακό. «Πρέπει να αποφασίσουμε το πρόβλημα με τους χρήστες. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν σε δικαστήρια. Ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό κατά πολιτικό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για το πώς θα το χειριστούμε τελικά. Γι’ αυτό το αφήσαμε για επανεξέταση. Θα πρέπει πάντως να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μυρίζει συνομοσπονδία παρά ομοσπονδία»
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει τη βάση της λύσης, η οποία θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. «Επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το τι σημαίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που προέρχονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και άλλους κύκλους της Άγκυρας, επέμενα και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε ότι το κράτος θα είναι ένα, ενωμένο, ομόσπονδο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχει ένα είδος ισότητας μεταξύ των δυο μονάδων της ομοσπονδίας», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο Ταλάτ επηρεάζεται από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. «Πρέπει να έχουν το δικό τους σύνταγμα που θα πηγάζει και στις δυο περιπτώσεις από το κεντρικό σύνταγμα. Διαφορετικά το κράτος δεν θα είναι ενωμένο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Έχουμε διαφορές για τις εξουσίες των δυο ομόσπονδων μονάδων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερες εξουσίες για τις μονάδες. Εμείς είπαμε ότι αυτό μυρίζει συνομοσπονδία παρά ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Συγκλίσεις και αποκλίσεις υπάρχουν και στις εξωτερικές υποθέσεις, όπως και στα θέματα οικονομίας τα οποία συζητούνται αυτές τις ημέρες.
Έποικοι, εδαφικό, θέματα ασφαλείας
«Η Τουρκία είναι δογματική για το θέμα των εγγυήσεων και μιλά για κόκκινες γραμμές. Για κόκκινες γραμμές μιλούν και στη δική μας πλευρά», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέροντας ότι το εδαφικό και τα θέματα ασφαλείας ακόμη δεν έχουν αγγιχθεί. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εποίκων, ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αναμένει περαιτέρω υποχωρήσεις. «Δεν είναι μόνο θέση των Ελληνοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι είναι και θέληση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων ότι αυτοί πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μονάδας. Αυτό αισθάνομαι», σημείωσε.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι του ζητήθηκαν δημογραφικά στοιχεία τα οποία έδωσε. Αυτά δείχνουν ότι από το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε κυπριακή ιθαγένεια σε 24.000 άτομα από τα οποία η πλειοψηφία δεν είναι Έλληνες. «Εγώ δεν πήρα ακόμη στοιχεία από την άλλη πλευρά», είπε. Δεν καταλογίζω ευθύνες στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γι’ αυτό, αλλά, όταν ασχοληθούμε με το θέμα, πρέπει να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στον Απόστολο Ανδρέα ο Ταλάτ
Πριν από τις λεγόμενες Προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2010, θα πρέπει να διενεργηθεί το δημοψήφισμα, καθώς, όπως είπε, «τη δουλειά αυτή να την ολοκληρώσουν αυτοί που την άρχισαν». Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ είπε ότι πιστεύει πως αν η διαδικασία του πάρε-δώσε αρχίσει από τα τέλη του καλοκαιριού, ενδέχεται αυτές να καταλήξουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ο ίδιος είπε ότι έχει την εντύπωση πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να αφήσουν τις συνομιλίες να συνεχιστούν για πάντα.
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στην κατεχόμενη μονή, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η ανακαίνισή της.
Επέστρεψε και πιάνει δουλειά ο Πρόεδρος
«Είμαι υγιέστατος, χαίρομαι που επιστρέφω και αύριο το πρωί αρχίζουμε δουλειά». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν επέστρεψε από το Λονδίνο στην Κύπρο χθες το απόγευμα. Η χειρουργική επέμβαση για διάνοιξη μιας αρτηρίας στο δεξιό πόδι ήταν επιτυχής. Μάλιστα ο κ. Χριστόφιας αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι«πάντα η δεξιά λίγο δημιουργεί πρόβλημα, αλλά διορθώνω και τη δεξιά».
«Δεν θα θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης στο βωμό του χρόνου»
Στο βωμό του χρόνου δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης, η οποία πρέπει να επουλώνει τις πληγές που είναι ανοικτές από το 1974 και να δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί η λύση να λειτουργήσει και να επιβιώσει. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κηδεία του αγνοούμενου στρατιώτη Αριστοφάνη Ανδρέου, στην εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, στη Λευκωσία, του οποίου η εκταφή των λειψάνων έγινε στα πλαίσια της ΔΕΑ σε τάφο στα κατεχόμενα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι στηριγμένοι στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση. «Μια λύση συμβιβαστική, που να στηρίζεται όμως σε αρχές για να δίνει τη δυνατότητα στους Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να ζουν και να οικοδομούν το δικό τους παρόν και μέλλον, σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας. Γι’ αυτή τη λύση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, επιδιώκοντας και οικοδομώντας την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην επίτευξη λύσης που να αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έχουν συζητηθεί μερικές από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Όπως είπε, «πρόοδος και συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί σε διάφορες πτυχές και ζητήματα, παρότι διαπιστώνονται πολλές διαφωνίες και αποκλίσεις επί σοβαρών πτυχών, που επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες». Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν στο διάλογο και παρά την απογοήτευση που δημιουργείται από τις θέσεις που η τουρκοκυπριακή πλευρά μερικές φορές καταθέτει, «εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι η παρέλευση του χρόνου τροφοδοτεί τη διχοτόμηση, γι’ αυτό και επειγόμαστε για λύση», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]