Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Αθήνα σήμερα το Νο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με επόμενο σταθμό τα Σκόπια

Η ονομασία της ΠΓΔΜ αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων κατά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις βαλκανικές υποθέσεις, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος φθάνει σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα και ακολούθως επισκέπτεται τα Σκόπια. Η κυβέρνηση δεν αναμένει, πάντως, «κάποια συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία».
Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικώς με το πότε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επαναλάβει την προσπάθειά του, στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει, αλλά τόνισε το γεγονός ότι αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη διεξάγονται εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, ο Ευ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το θέμα δεν είναι άγνωστο» και προσέθεσε:
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αναμένεται κάποια συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα η θέση της Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική πλευρά θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει το αποτέλεσμα -εφόσον αυτό υπάρξει, κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα- είναι μία θέση, η οποία δεν έχει μεταβληθεί».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πως οι συζητήσεις με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ (τον πρώτο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα που επισκέπτεται την Ελλάδα προσκεκλημένος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ) δεν θα περιοριστούν σε αυτό το θέμα, αλλά θα γίνει ευρύτερη συζήτηση για θέματα περιφερειακά και διεθνούς ενδιαφέροντος.
«Προσδοκούμε μία διαφορετική ατμόσφαιρα»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ περί διάθεσης των Σκοπίων να συνεχιστούν οι εποικοδομητικά οι προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «αυτές αξιολογούνται, αλλά δεν μπορεί να μην αξιολογηθούν και υπό το φως του παρελθόντος».
«Προσδοκούμε, πάντως, μια διαφορετική ατμόσφαιρα στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, σε μία πιο εποικοδομητική στάση, χωρίς απόπειρες εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της και με επικέντρωση στην ουσία των διαπραγματεύσεων, όπως αυτή έχει οριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» συνέχισε.
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα, όπως ήταν και μέχρι τώρα, με εποικοδομητική διάθεση και στη νέα περίοδο διαβουλεύσεων για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης» κατέληξε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ως προς το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε: «Τόσο το μέγεθος, όσο και το ύψος, αλλά και το κόστος γι' αυτό το άγαλμα είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ιστορική αλήθεια».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]