Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ταλάτ: «Φιλικότερη η κυβέρνηση Ομπάμα»


Σε μεγάλο κίνδυνο η Κύπρος - Πέφτουν οι μάσκες

«Πολύ θερμή και χρήσιμη» χαρακτήρισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την ωριαία συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ταλάτ επεσήμανε ότι η κ. Κλίντον τόνισε την σπουδαιότητα της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε επίσης ότι διαισθάνεται «ξεκάθαρη διαφορά», στη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, την οποία χαρακτήρισε «θερμότερη και φιλικότερη» προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο ίδιος ζήτησε από την κ. Κλίντον να οριστεί ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2009 για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και δημοψήφισμα επί της όποιας συμφωνίας το 2010.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει μόνο μια κυβέρνηση στη Κύπρο, αλλά διατηρεί επαφές και με την τουρκοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι επιδίωξε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, αλλά το πρόγραμμα του κ. Δημητρίου ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και μια τέτοια συνάντηση δεν κατέστη δυνατόν να προγραμματιστεί.
Νέα αρχή στις σχέσεις με ΗΠΑ βλέπει ο Μάρκος Κυπριανού
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, για να συμβάλει θετικά στο Κυπριακό.
Αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χίλαρι Κλίντον και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως η συνάντησή του με την κ. Κλίντον θα αναθερμάνει και θα σηματοδοτήσει νέα αρχή στις σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει τη συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ ("τα δεδομένα σε αυτήν τη διαδικασία είναι γνωστά", είπε), ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στην κ. Κλίντον τις θέσεις της πλευράς μας και διατύπωσε την πεποίθηση ότι ένα από τα θέματα της συζήτησης θα είναι η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία.
"Βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα παρουσιάσω τη σωστή διάσταση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και ποιες θα είναι οι σωστές παράμετροι, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Μπα Κι Μουν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα παραθέσει τις απόψεις της πλευράς μας, και θα ενημερώσει τον Γ.Γ.για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αναμένει να προχωρήσει η διαδικασία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]