Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eπώνυμοι ή… "κοπρώνυμοι";


Δυστυχώς εμείς οι νεοέλληνες, έχουμε ξεφτιλίσει εντελώς την έννοια της λέξης "επώνυμοι". Ιδιαίτερα δε με τις εκπομπές της τηλεόρασης, τις μεσημεριανές και τις βραδινές, όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που διέπραξαν κοινωνικές απατεωνιές, όλοι εκείνοι που είχαν ανέντιμη συμπεριφορά και ανήθικη ζωή, ονομάζονται… επώνυμοι!
Κι ας πιάστηκαν στα πράσα από τις κρυφές και τις φανερές κάμερες κι ας υπάρχουν ομολογίες μαρτύρων των δολοπλοκιών και των ανομιών τους, αυτοί προβιβάζονται, επιβραβεύονται και ονομάζονται… επώνυμοι!
Κι όλοι οι υπόλοιποι που δεν αναμείχθηκαν στις κομπίνες τους και στις βρωμιές τους, αποτελούν τους… ανώνυμους, τους βλάκες, τα τούβλα, όλοι οι υπόλοιποι είναι οι… αμελητέοι!
Ποια ήταν όμως η αρχαία ελληνόβουλη σημασία της λέξης "επώνυμοι";

Η αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, για την οποία καμαρώνουμε όλοι ως… γνήσιοι απόγονοί της τρομάρα μας, όταν χώριζε τους Αθηναίους πολίτες σε δέκα φυλές, ξεδιάλεγε όσους είχαν υπάρξει άμεμπτοι σε όλη τους τη ζωή, από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια ακόμα και έδινε το άσπιλο και αμόλυντό τους όνομα ως… βαφτιστικό μιας Αθηναϊκής κοινωνικής ομάδας, μιας φυλής!!!
Και σε εκείνη την δημοκρατία την πρώτη, την μέγιστη όλων, όταν επιλεγόταν ο λεγόμενος "άρχων" ανάμεσα από όλους τους αρχηγούς των δέκα φυλών, τιτλοφορούνταν ως ο "επώνυμος άρχων" του οποίου η υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο διαρκούσε έναν μόνο χρόνο και ο χρόνος αυτός ήταν ονομασμένος με την εντιμότατη, την άξια επωνυμία του!
Το έτος δηλαδή καθοριζόταν και μνημονευόταν με το όνομά του!!
Και αυτό το μεγαλείο το παραλάβαμε εμείς οι νεοέλληνες και ασελγήσαμε επάνω του!
Πήραμε εμείς οι ανεύθυνοι, οι βέβηλοι και ιερόσυλοι, την έννοια της λέξης "επώνυμοι" και την πετάξαμε στα σκυλιά!
Σε όλα εκείνα τα σκυλιά που παρανομούν, που ατιμάζουν, που έχουν για σημαία τους την ανεντιμοσύνη!
Και περιμένουμε από την ελληνική νεολαία να …παραδειγματιστεί!
Περιμένουμε από τις ελληνίδες και τα ελληνόπουλα να πασχίσουν στη ζωή τους για να γίνουν και αυτά "επώνυμοι" όταν μεγαλώσουν!
Τι παράδειγμα να αποτελέσουν για τα παιδιά μας οι διάφοροι γκλαμουράτοι ηθοποιοί που παίρνουν κόκα, που μιλάνε και ντύνονται τρέντυ, που σκέφτονται όπως οι παρουσιάστριες των μεσημεριανών εκπομπών της ιδιωτικής τηλεόρασης;
Κι όμως, όλους αυτούς και όλες αυτές, τους έχουμε δώσει τον τίτλο "επώνυμοι"!
Το πιο φυσιολογικό θα ήταν όμως να τους λέγαμε: "κοπρώνυμοι"!
Όπως έτσι ονομάστηκε στην ιστορία και ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Ε, διότι λέγεται πως στην διάρκεια της βάφτισής του… αφόδευσε.
"Κωπρόνυμους" και όχι "επώνυμους" πρέπει να λέμε από εδώ και πέρα όλους αυτούς τους καταχραστές θέσεων εμπιστοσύνης, όλους τους απατεώνες, όλους τους εμπόρους ναρκωτικών και όλους τους άσεβους προς τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
Αυτός ο τίτλος πρέπει και αξίζει να δίδεται και σε όλους εκείνους τους πολιτικούς, που στην ιερή περίπτωση του χρέους και του καθήκοντος, τα… "κάνουν σκατά" όπως έλεγαν παλιά και οι γιαγιάδες μας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]