Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο

Η Τουρκία τορπιλίζει σταθερά

την δικοινοτική ομοσπονδία


Η Τουρκία δεν εργάζεται για λύση διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία δύο κρατών δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να πείσει τη διεθνή κοινότητα «ότι υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο αντί δύο κοινότητες είναι εκ του πονηρού» και αυτό γίνεται όπως εξήγησε «γιατί οι λαοί έχουν με βάση τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ίδρυσης κράτους». Εκτίμησε στη συνέχεια ότι η Άγκυρα μετά τη δημιουργία του αποσχιστικού μορφώματος θέλει να δημιουργήσει και την οντότητα η οποία να δικαιολογεί ακριβώς την ύπαρξη του ψευδοκράτους ως δεύτερου κράτους στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε «θλίψη», όπως είπε, για την ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ στους εορτασμούς της ίδρυσης του ψευδοκράτους όπου υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε ως απόδειξη της θέλησης των Τουρκοκυπρίων για λύση διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δηλαδή ο στρατηγός Εβρέν και το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας το 1983 άλλη έγνοια δεν είχαν από το πώς η Κύπρος θα γίνει διζωνική- δικοινοτική ομοσπονδία;», διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας.
Στα κατεχόμενα η επέτειος του ψευδοκράτους γιορτάστηκε με παρέλαση και παρουσία του Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιου για τις κυπριακές υποθέσεις Τζεμίλ Τσιτσέκ. Όπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες θερμή υποδοχή επεφύλαξε το πλήθος στον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς κατά την άφιξή του στον χώρο της παρέλασης.
Σε μήνυμα του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τον κ. Ταλάτ επαναλαμβάνονται ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και δηλώνεται «η ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς για ένα νέο συνεταιρισμό δύο συνιστώντων κρατών που να βασίζεται στην ισότητα». Στην ομιλία του ο κ. Τσιτσέκ απέρριψε κάθε σύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Πιο σημαντικά ήταν όσα είπε σε δείπνο που παρέθεσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Υποστήριξε ότι «η φόρμουλα λύσης του Κυπριακού βασίζεται σε 4 σημεία: πρώτον, στην Κύπρο δεν υπάρχει μειονότητα· δεύτερον, ίδρυση δύο χωριστών κρατών· τρίτον, δύο χωριστές δημοκρατίες και, τέταρτον, εγγυήσεις της Τουρκίας».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]