Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο
Προβληματίζεται η κυβέρνηση
με την τουρκική προκλητικότητα
Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν
ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στο Αιγαίο
Από χθες το βράδυ πάντως, το συγκεκριμένο νορβηγικό πλοίο όπως και η τουρκική φρεγάτα που το συνόδευε, απομακρύνθηκαν από το επίμαχο σημείο μετά τις ελληνικές διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Όσλο.
Αιτία του προβληματισμού, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ερευνητικό σκάφος- το νορβηγικό «Μalene Οstervold»- είχε συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που υποδηλώνει πως η τουρκική πλευρά γνώριζε άριστα πως η Αθήνα θα αντιδράσει κι ότι υπάρχει κίνδυνος έντασης κι εμπλοκής στο Αιγαίο.
Προκύπτει έτσι εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις μετά λόγου γνώσεως των επικίνδυνων συνεπειών. Δεύτερη αιτία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι πως το συμβάν σημειώνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τα θέματα του Αιγαίου, στο πλαίσιο των οποίων έχει συμφωνηθεί καμία από τις δύο πλευρές να μην πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις.
Διπλωματικές πηγές έχουν πει πως εδώ και καιρό τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα κατακλύζονται από αιτήματα ξένων εταιρειών (αμερικανικών, ευρωπαϊκών κ.ά.) για πετρελαϊκές έρευνες κι εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων, τα οποία απορρίπτονταν. Το γεγονός ότι η Άγκυρα «έσπασε» τη συμφωνία κυρίων, κατά τις διπλωματικές πηγές, δείχνει πως προφανώς βλέπει αδιέξοδο στις συνομιλίες- κάτι που εξηγεί και τον ρυθμό χελώνας που ακολουθούσαν οι Τούρκοι, παρά τα μεγάλα λόγια που είχαν συνοδεύσει την επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα.
Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο των επικοινωνιών που είχε η ελληνική πλευρά με το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό πλοίο, η Αθήνα για πρώτη φορά όρισε επακριβώς τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή εκείνη. Απαντώντας η Αθήνα σε ερώτηση του νορβηγικού πλοίου για το πού θα πρέπει να βρίσκεται ώστε να μη θίγει την υφαλοκρηπίδα, απάντησε με συγκεκριμένες συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Παρ΄ ότι το επεισόδιο θεωρείται λήξαν, στη Βασιλίσσης Σοφίας αναζητούν τις ερμηνείες πίσω από την τουρκική ενέργεια. Μία ερμηνεία έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας- και τη συνειδητοποίηση από μέρους της Άγκυρας, μετά και την έκθεση της Κομισιόν, πως οι προοπτικές ένταξής της γίνονται όλο και πιο... χλωμές. Άρα, είναι πιθανόν οι Τούρκοι ιθύνοντες- όπως λένε διπλωματικές πηγές να έχουν καταλήξει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παριστάνουν το «καλό παιδί» έναντι της Ελλάδας. Άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με την οικονομική πραγματικότητα στην τρέχουσα συγκυρία: η κρίση σε συνδυασμό με τα ενεργειακά δεδομένα καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο- τόσο, ώστε να αξίζει μια «πρόκληση» προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναγκαστεί να καθήσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...