Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαισιόδοξη η ομογένεια για λύση του Σκοπιανού υπέρ της Ελλάδας

Τα χρήματα που δίνουμε δεν αρκούν

για να αλλάξει η εξωτερική πολιτική!


Από τον καλό στρατηγικό προγραμματισμό και τις συνδυασμένες ενέργειες των επικεφαλής της Ομογένειας στις ΗΠΑ και από την υποστήριξη των Ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου, εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό η προσέγγιση και αναθέρμανση των σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και κυρίως η επαφή με τη νέα Αμερικανική πραγματικότητα που ακούει στο όνομα Ομπάμα!
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πληροφορίες που προέρχονται από την Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής, η οποία έχει τεθεί σε κίνηση -και από την ελληνική κυβέρνηση- προκειμένου σε πρώτη φάση να υπάρξει μετάβαση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ και συνάντησή της με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο ή κάποιον από τους επιτελείς του.

Η δραστηριοποίηση της Ομογένειας από την Αθήνα προβλέπει επίσης και σε μία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με πρώτο σχεδιασμό να παραστεί στις 25 Μαρτίου του 2009 στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου που γίνεται κάθε χρόνο στο Λευκό Οίκο και έτσι να έχει την πρώτη συνάντηση με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο.
Επίσης η Αθήνα προσδοκά να υπάρξει και επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια πριν από το 2010 που λήγει η θητεία του. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και ένα διεθνές επικοινωνιακό σενάριο που προβλέπει αμέσως μετά που η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία του ΟΟΣΑ την 1η Ιανουαρίου 2009, να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, με στόχο να βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα και να έχουν συνάντηση με τον κ. Καραμανλή τόσο ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο ηγέτης της Ρωσίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ!
Παράλληλα, όμως, και ενώ γίνεται προώθηση και αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την ίδια χρονική περίοδο η Αθήνα όπως αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα στις16 Νοεμβρίου επικύρωσε την διακρατική συμφωνία με την Ρωσία για την προμήθεια 415 Ρωσικών ερπιστριοφόρων οχημάτων μάχης, τύπου ΒΜΡ-3Μ αρχικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ!
Η Ομογένεια στις ΗΠΑ
Στην ουσιαστική αλλαγή που επαγγέλθηκε ο Ομπάμα αναφέρθηκε ο συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος. «Ο Ομπάμα είχε λάβει ξεκάθαρες θέσεις για το Κυπριακό και το Σκοπιανό», είπε και πρόσθεσε με νόημα:
«Για να μας στηρίξει, όμως, πρέπει κι εμείς να έχουμε μια ενιαία φωνή πάνω στα θέματα αυτά». Η επισήμανση του κ. Σπυρόπουλου εκτιμάται ότι αναφέρεται στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη και των Παμμακεδονικών Ενώσεων, η οποία τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκε με αφορμή πρόσφατες πρωτοβουλίες της οργάνωσης «Συντονισμένες Προσπάθειες των Ελλήνων» (ΣΠΕ - Coordinated Efforts of Hellenes, CHE), οι οποίες, όπως καταγγέλλεται σε πληρωμένη καταχώρηση της Παμμακεδονικής στον Ομογενειακό Τύπο «δεν εκφράζουν ούτε τον Ελληνισμό της Αμερικής ούτε τον παγκόσμιο Ελληνισμό».
Ουσιαστικά πρόκειται για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, οι οποίες δεν δέχονται ούτε σύνθετη ονομασία ούτε, πολύ περισσότερο, ταυτότητα Μακεδόνων για τους Σκοπιανούς.
Η νέα διαμάχη του ΣΑΕ με την Παμμακεδονική αφορά ακριβώς τις «έωλες και αορίστως αποδιδόμενες σε «συμβούλους» των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων θέσεις για το Σκοπιανό», τις οποίες υιοθετεί σε ανακοίνωσή της η ΣΠΕ. «Θα ήταν ευχής έργον οι δηλώσεις στην ανακοίνωση της ΣΠΕ να είναι αληθινές και θα ήμασταν ευγνώμονες στα μέλη της οργάνωσης για τις προσπάθειές τους. Ωστόσο, στο σημερινό κλίμα, όπου ασαφείς υποσχέσεις παρέχονται αριστερά και δεξιά, χρειαζόμαστε ακριβείς δηλώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων σε πληρωμένη καταχώρησή της η Παμμακεδονική Αμερικής.
Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής προσκαλεί τα μέλη της ΣΠΕ κ.κ. Α. Άθενς, Α. Μανάτος, Φ. Κρίστοφερ, Π. Παπανικολάου και Ν. Μούγιαρη να δημοσιεύσουν τα ονόματα των ανώτερων πολιτικών συμβούλων του γερουσιαστή Μακ Κέιν και του γερουσιαστή Ομπάμα και τις ακριβείς δηλώσεις που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους».
«Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες της Αμερικής ψήφισαν με το χέρι στην καρδιά για το καλό της νέας πατρίδας μας και της πατρίδας που κλείνουμε στην ψυχή μας. Ελπίζουμε ο Ελληνισμός ενωμένος και με συντονισμένες ενέργειες να εργασθεί για το κοινό καλό στο μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Νίνα Γκατζούλη, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή της για την πολιτική που ακολουθεί επί του θέματος το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το ΣΑΕ.
Ο κ. Χρήστος Τομαράς, πρώην πρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής, δήλωσε από την πλευρά του: «Ο Ομπάμα θα προσδώσει βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Έχει όλα τα προσόντα και όλες τις ικανότητες για να κρίνει καταστάσεις. Ας είμαστε όμως πραγματιστές. Το ελληνικό λόμπι δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή. Τα χρήματα που δίνουμε στους υποψηφίους είναι αρκετά αναλογικά με τη δυνατότητα της ομογένειας, αλλά όχι αρκετά για να επιφέρουμε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής».
Ο ομογενής δικηγόρος κ. Κώστας Αλεξάκης δήλωσε: «Ο Ομπάμα πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Για την ονομασία των Σκοπίων, αντίθετα, εκτιμώ ότι δεν θα κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη σημερινή διοίκηση».
Τέλος, άλλοι Ομογενειακοί παράγοντες, όπως ο Τάσος Ζαμπάς, αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ζητούν με δηλώσεις τους κινητοποίηση της Ομογένειας, ώστε από τώρα «να επιτύχουμε διορισμούς Ομογενών σε ορισμένες θέσεις κλειδιά», ενώ ο Έντι Ζεμενίδης επισημαίνει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο λόγος που ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τόσο κοντά στον Αλέξη Γιαννούλια είναι πως έγιναν σύμμαχοι σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]