Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι δεν ενημέρωσε τον Τσερβένκοφσκι για την προσφυγή κατά της Ελλάδας

Άγρια κόντρα ξέσπασε στα Σκόπια

Την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του, όπως αυτά απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, προέβαλε ως "μοναδικό λόγο" για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
"Σκεφτήκαμε πολύ προτού κινήσουμε τις διαδικασίες γι αυτή την υπόθεση, αλλά δεν βλέπουμε άλλο δρόμο για την απόδοση δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενέργεια θα παροτρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις δράσεις της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της και πως θα παροτρύνει τις δύο χώρες μας να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τα άλυτα ζητήματα, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία", τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο για την απόφαση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, κ. Μιλόσοσκι, εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα συμβάλει στην επίλυση αυτής της νομικής διαμάχης, διευκρινίζοντας ότι η προσφυγή δεν αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας.
"Δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να ασχοληθεί με άλλα πολιτικά ζητήματα, γι' αυτό και η διαφωνία για την ονομασία δεν είναι αντικείμενο της προσφυγής μας. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι σε όλες τις πτυχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ιδιαίτερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.
Ανακοίνωση από τον Τσερβένκοφσκι
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή, μόλις την ίδια μέρα, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι.
"Παρά τις αναγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι η Κυβέρνηση θα αφιερωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης με την Ελληνική Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό και ότι θα προτείνει στον πρόεδρο τον νέο διαπραγματευτή για το όνομα το αργότερο άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, αυτό σήμερα δεν συνέβη.
Στη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καθορίσει θέση για το πρόσωπο το οποίο πρέπει να προταθεί για διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Δημοκρατία της Ελλάδας για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Η συγκεκριμένη αφορμή για τη σημερινή συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, ήταν -όπως ανακοινώθηκε- ότι στη διάρκεια της ημέρας, η κυβέρνηση θα καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Με μια τέτοια ενέργεια και με μια τέτοια κίνηση, που αντιτίθεται στο Σύνταγμα και στο Νόμο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χωρίς καμία προηγουμένη διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με την ενέργεια αυτή, καθώς και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του στην διαδικασία για τις συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι, και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναλαμβάνουν οριστικά όλη την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα, καθώς και για την επιτυχία ή αποτυχία της διαδικασίας αναφορικά με την ενσωμάτωση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ", αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]