Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Οι έρευνες γίνονται σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας»


Ανοιχτή τουρκική αμφισβήτηση

της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Προκλητική βλάβη...

την κατάλληλη στιγμή


Σε διαβήματα προς τους πρέσβεις της Τουρκίας και της Νορβηγίας στην Αθήνα σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες του νορβηγικού, τουρκικών συμφερόντων, σκάφους «Malene Ostervold» σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προέβη την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης έστειλε ενημερωτικό σήμα ότι οι έρευνες σταμάτησαν, αλλά επικαλέστηκε βλάβη και το σκάφος παρέμεινε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μολονότι μετακινήθηκε νοτιότερα αναμένοντας από την Αθήνα να του δώσει το «στίγμα» πέραν του οποίου δεν θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε χθες το βράδυ δήλωση Τούρκου διπλωμάτη, σύμφωνα με την οποία «οι έρευνες γίνονται σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελόριζου, στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων -συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα "Gediz"- γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων.
Πέραν των διαβημάτων στους πρέσβεις των δυο χωρών, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη επικοινώνησε με το Νορβηγό ομόλογό της. Επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για να της γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις.
«Ζούμε ακόμη μια πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία», και την υπουργό Εξωτερικών ότι «βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της».
Στις δηλώσεις Λοβέρδου απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι το ΥΠΕΞ «χειρίζεται με σοβαρότητα, με λεπτούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς, το θέμα».
Για το ίδιο θέμα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται «υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης».
«Λέμε όχι στη νέα τουρκική πρόκληση. Ζητούμε από την Άγκυρα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο κ. Τριγάζης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]