Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοβαρή ένταση μεταξύ Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσι


Προκλητικός και ειρωνικός ο Γκρούεφσκι

Απάντησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ



Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι πυροδότησε η προτροπή του τελευταίου προς τον πρώτο να επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και να εξετάσει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η αντιπαράθεση συνοδεύτηκε από ειρωνείες του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Τσερβένκοφσκι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι χαιρετίζει «την είδηση για την επικείμενη συνάντηση» μεταξύ του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ντόρας Μπακογιάννη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η παρουσία σε αυτήν για μία ολόκληρη εβδομάδα όλων των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα, αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτού του πολυετούς προβλήματος και συνεπώς και ιστορική ευκαιρία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι και προστίθεται:
«Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο επικεφαλής της μακεδονικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, κ. Τσερβένκοφσκι, εκτιμώντας τη μεγάλη του επιθυμία για εξεύρεση λύσης, αλλά και την πολυετή πείρα του -αρχής γενομένης από το 1992- συμπεριλαμβανομένης και της στιγμής της αποδοχής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές θα βρει τρόπο για την επίτευξη δίκαιου συμβιβασμού επ' αυτού του προβλήματος, για τον οποίο υπάρχει ετοιμότητα άμεσα να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες. Ο καλός και δίκαιος συμβιβασμός θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στη Μακεδονία για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι: «Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παρά την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί άμεσα σχετικά με το εάν υπάρξει ή όχι συνάντηση του Προέδρου κ. Τσερβένκοφσκι με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, ο Πρωθυπουργός ή ψεύδεται ή πιστεύει σε ψέματα για ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Tσερβένκοφσκι με την κ. Μπακογιάννη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι να λογικευτεί και να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά και υπεύθυνα αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι.
Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων εκτιμούν, ότι είναι σαφές πως υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]