Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός των συνομιλιών στον ΟΗΕ ο Μιλόσοσκι!


Τον πέταξε εκτός ο Τσερβένκοφσκι

Στο δημοψήφισμα ελπίζει ο Γκρούεφσκι

για να σωθεί πολιτικά αν χάσει στον ΟΗΕ


Χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Οπως υποστηρίζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία των Σκοπίων, η απουσία του κ. Μιλόσοσκι ήταν αίτημα του προέδρου.
Η κρίση στις σχέσεις προέδρου και κυβέρνησης κλιμακώθηκε όταν την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν κάλεσε τον πρόεδρο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών.

Η εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος θολώνει ακόμη περισσότερο το ήδη ομιχλώδες τοπίο.
Η κυρία Μπακογιάννη θα έχει αύριο συνάντηση με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις (έπειτα από ελληνικό αίτημα), χωρίς ακόμη να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπία των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την «επικείμενη συνάντηση» μεταξύ του προέδρου της χώρας του και της κυρίας Μπακογιάννη, μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» και εξέφρασε -με εμφανή ειρωνεία- την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Τσερβένκοφσκι να επιτύχει δίκαιο συμβιβασμό ο οποίος μετά θα κριθεί σε δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, από την προεδρία της ΠΓΔΜ διαψεύστηκε ο σχεδιασμός για συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
Απευθύνθηκε μάλιστα έκκληση προς τον κ. Γκρούεφσκι «να λογικευτεί και να αρχίσει να αντιμετωπίζει υπεύθυνα το πρόβλημα». Ελληνικές διπλωματικές πηγές βεβαιώνουν ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν πρόκειται να συζητήσει σήμερα με τον κ. Νίμιτς επί του τελευταίου εγγράφου που κατέθεσε και στο οποίο διασυνδέεται το πρόβλημα της ονομασίας με τη «μακεδονική ταυτότητα».
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η φόρμουλα που προωθείται είναι η συμφωνία σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τις πολυμερείς σχέσεις και δήλωση ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για το έθνος και τη γλώσσα. Η ΠΓΔΜ αυτή τη στιγμή στον ΟΗΕ είναι καταγεγραμμένη ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», η εθνικότητα ως «από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ η γλώσσα ως «μακεδονική».
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νόβα Μακεντόνιγια» μάλιστα περιγράφεται ως εξής το σενάριο για το τι θα ισχύει στον ΟΗΕ σε περίπτωση συμφωνίας: Επίσημο όνομα του κράτους: Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επίθετο/εθνικότητα: Μακεδονική, Γλώσσα: Μακεδονική.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]