Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό και συνομιλίες: Νέο όνομα, Παλιό μοτίβο





Μετά τη σιωπή η καταιγίδα


Ποιός Έλληνας γνωρίζει τι συμφωνίες έχει κάνει η κα Μπακογιάννη;

Εκμεταλλεύονται το καλοκαίρι και "τα μπάνια του λαού" στις παραλίες, για να προωθήσουν μία εκτρωματική και ανθελληνική πρόταση

Είχαν αποφασίσει συνέχεια των ομιλιών τον Σεπτέμβριο και σπεύδουν να κλείσουν γρήγορα το θέμα

Κανείς πολιτικός δεν λέει ούτε λέξη για το Σκοπιανό. Κρατούν αποστάσεις "ασφαλείας" ή έχει δοθεί απαγορευτική εντολή από τον Κώστα και την Ντόρα;

Το Σκοπιανό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα

"Τρέχει" ο Νίμιτς την διαδικασία


Μόλις έξι ημέρες πριν οι κύριοι Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κ. Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη αρχίσει η φημολογία για τα νέα σχέδια ονομασίας που φέρεται ότι θα προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών.

Από χθες το μεσημέρι φήμες προερχόμενες από τη γείτονα ήθελαν να προτείνεται το όνομα «New Democratic Republic of Macedonia» (Νέα Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας) από τον κ. Νίμιτς. Επ’ αυτού το υπουργείο Εξωτερικών αφενός δεν σχολίασε αυτές τις φήμες και αφετέρου διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει».

Πάγια ελληνική θέση είναι ότι η ονομασία πρέπει να είναι σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία και όχι στο είδος του πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, η «κόκκινη γραμμή» για τη Βασιλίσσης Σοφίας εξακολουθεί να είναι ένας γεωγραφικός (ή έστω απλός επιθετικός) προσδιορισμός στο όνομα Μακεδονία, αλλά όχι στη λέξη «Δημοκρατία» ή «Πολιτεία».

Αν, ωστόσο, αυτές οι φήμες επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για υποχώρηση», όπως τονίζουν έγκυροι διπλωμάτες.

Αυτό διότι το όνομα που φέρεται ότι θα προταθεί (New Democratic Republic of Macedonia) δεν ικανοποιεί την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας, ενώ αποτελεί ελαφρά παραλλαγή ενός εκ των πέντε ονομάτων που είχε προτείνει ο κ. Νίμιτς στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, πριν από το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Τότε ένα από τα ονόματα που είχε φέρει στο χαρτοφύλακά του ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ήταν το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», που είχε απορριφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από την ελληνική διπλωματία.

Παρά τις μειωμένες προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις της 14ης και 15ης Αυγούστου, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι σύμφωνα με πληροφορίες «σε ανοιχτή γραμμή» τόσο με τον κ. Μ. Νίμιτς όσο και με τον κ. Αδ. Βασιλάκη. Μάλιστα στις 13 Αυγούστου θα επιστρέψει από το Πεκίνο προκειμένου να βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, «για παν ενδεχόμενο».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]