Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμήχανο το δικαστήριο των δολοφόνων για τις μαρτυρίες υπέρ Κάρατζιτς και κατά Χόλμπρουκ


Οι ΗΠΑ προστάτευαν


τον Κάρατζιτς μέχρι το 2000

Ο Χόλμπρουκ είχε προσφέρει «ασυλία» και προστασία στον Σερβοβόσνιο, με τον όρο ότι θα εξαφανιζόταν από τα κοινά. Αμηχανία στη Χάγη για τις αποκαλύψεις στον Τύπο


Αμηχανία έχουν προκαλέσει στους διαδρόμους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης οι μαρτυρίες πρώην συνεργατών, αλλά και ορκισμένων εχθρών του Ράντοβαν Κάρατζιτς περί ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιουλίου του 1996 οι ΗΠΑ δεν είχαν περιοριστεί στην προσφορά «ασυλίας» στον Κάρατζιτς, αλλά του προσέφεραν και προστασία. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν δημοσιεύματα και μαρτυρίες, ο Κάρατζιτς ήταν υπό αμερικανική προστασία μέχρι το 2000, όταν και τον «εγκατέλειψαν», καθώς εξοργίστηκαν μόλις κατάλαβαν ότι ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης προσπαθούσε ακόμα να παρέμβει στα πολιτικά δρώμενα.
Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του Κάρατζιτς ενώπιον του ICTY την περασμένη εβδομάδα διαψεύστηκαν με εντονότατο τρόπο από τον πρώην διαπραγματευτή των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξωφρενικά ψεύδη» τις δηλώσεις του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη, άνθρωποι που βρίσκονταν στο προσκήνιο των εξελίξεων εκείνη την περίοδο όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη συμφωνία, αλλά φέρνουν στο φως και άλλες, άγνωστες πτυχές της.
Οπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνι Λιστ» του Μόσταρ ο άλλοτε θανάσιμος εχθρός του Κάρατζιτς, ο πρώην υπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μοχάμεντ Σατσιρμπέγκοβιτς, που προέρχεται από τους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας, ο διεθνής μεσολαβητής Ρίτσαρντ Φρόουικ είχε παραδεχτεί στον ίδιο «με ιδιαίτερη ευκολία» ότι ο Χόλμπρουκ υποσχέθηκε στον Κάρατζιτς πως δεν θα συλληφθεί εάν «εξαφανιζόταν» από τα κοινά.
Από την πλευρά της η εφημερίδα «Μπλικ» του Βελιγραδίου αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι σύμφωνα με ανώτατη αμερικανική πηγή, «ο Κάρατζιτς βρισκόταν υπό αμερικανική προστασία μέχρι και το 2000, όταν η CIA υπέκλεψε μια τηλεφωνική συνομιλία του, η οποία απεδείκνυε ξεκάθαρα ότι ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης μόλις είχε προεδρεύσει προσωπικά μιας συνέλευσης του πρώην πολιτικού του κόμματος».
Εξίσου απόλυτος για την ύπαρξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο πρώην στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς, και πρώην υπ. Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Αλέξα Μπούχα.
Ο τελευταίος υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών ήταν δύο και όχι μία. Οπως επεσήμανε ο Μπούχα, η δεύτερη συμφωνία που έγινε έκανε ειδική μνεία στο κόμμα του Κάρατζιτς, το SDS, επιτρέποντας στην παράταξη να λάβει μέρος στις εκλογές στη σερβοβοσνιακή οντότητα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, παρέθεσε χθες την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά ότι η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας αποτελεί απόδειξη της διάθεσης συνεργασίας της χώρας του με τη διεθνή Δικαιοσύνη, ο Τάντιτς δεσμεύτηκε για τη σύλληψη των καταζητούμενων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]