Σταματήστε να παίζετε το παιχνίδι της Άγκυρας
Πομάκοι Θράκης:
Κινδυνεύουν από υπερβολική φροντίδα
ή από τοπικές μικροπολιτικές;
Στον καιρό της ψηφιακής δεν έχουν ούτε καν αναλογική τηλεόραση οι ορεσίβιοι κάτοικοι της Θράκης, οι Πομάκοι, αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες και αναμεταδίδεται με ιδιαίτερη έμφαση…
Ίσως εδώ να "κολλάει" πολύ καλά το "shit high and look around"...
Δεν θα μπω στην διαδικασία αναμετάδοσης της είδησης, επειδή είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, σε ορεινή περιοχή, να μην υπάρχει ικανό (ισχυρό) σήμα αναμετάδοσης ή να σημειώνονται βλάβες σε ιδιαίτερα απομακρυσμένους και δυσπρόσιτους αναμεταδότες. Δεν είναι, εξάλλου, η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Λίγο παραπάνω, στην ακριτική Ορεστιάδα, το φαινόμενο είναι συχνότατο και εντονότερο λόγω των ισχυρών Τουρκικών σταθμών αναμετάδοσης.
Γιατί λοιπόν τόσος «ντόρος» για τους Πομάκους και όχι για τους ακρίτες κατοίκους του Έβρου;
Επειδή, πολύ απλά, κάποιοι προωθούν τις πολιτικές τους (μικρές ή μεγάλες) τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις, χωρίς να σκέφτονται ότι το μικρό (και απολύτως προσωπικό) καλό που εισπράττουν είναι αντιστρόφως ανάλογο (για να ακριβολογήσω, δυστυχώς τεραστίως δυσανάλογο) και εις βάρος σοβαρότατων εθνικών θεμάτων…!
Ψάχνουν οι Τούρκοι με τους πράκτορές τους, τους βουλευτές τους και τους «εφιάλτες», να βρούνε ερείσματα για να θέσουν θέματα για την Θράκη. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν κι ενώ προσπαθούν να τα δημιουργήσουν τρέχουν οι καλοθελητές, από την εδώ πλευρά και για να μην τους στεναχωρήσουν (τους γείτονες Τούρκους) ανακαλύπτουν θέματα, που στην πραγματικότητα είναι θλιβερές επαναλαμβανόμενες καταστάσεις σε αρκετά σημεία της Ελλάδας.
Αλλά εδώ, στη Θράκη, όλα αποκτούν «ειδικό βάρος» λόγω των Πομάκων ή των μουσουλμάνων!!!
Ο δύσκολος αγώνας που δόθηκε και που δίνεται εδώ και 2 δεκαετίες, τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους χριστιανούς κατοίκους (για να «δούνε» οι Πομάκοι τα πραγματικά τους συμφέροντα και όχι τα εικονικά που τους σερβίρονται από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής), δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να χαθεί από απερίσκεπτα κείμενα, που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και αναπαράγονται λόγω της «εντοπιότητας» του συντάκτη τους.
Δεν θέλω να γράψω άσχημα, δεν θέλω να «παρεκτραπώ», επειδή θέλω να πιστεύω πως δεν υπήρξε δόλος στην «δημιουργία» της είδησης. Θέλω να πιστεύω πως ήταν μία απερίσκεπτη και χωρίς δεύτερη σκέψη ενέργεια…
Και για να γίνω και λίγο «καυστικός»: Δεν χάνουν τίποτε απολύτως που δεν βλέπουν τηλεόραση οι Πομάκοι. Αντίθετα, μη παρακολουθώντας αυτό το κακόγουστο τηλεοπτικό σκηνικό, που το μόνο ποιοτικό του μέρος βρίσκεται στην διαφήμιση, βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι!!!
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Οι τοπικές μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις (δίκαιες ή άδικες) καλό είναι να μην γίνονται μεγάλα εθνικά ζητήματα…
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή κι εγώ αναπαρήγαγα την είδηση, θα ήθελα απαντήσεις αν θέλεις σε μερικές ερωτήσεις μου:
Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχεις δίκιο ότι υπάρχει και σε άλλες ορεινές περιοχές.
Όμως, εμείς στην Ξάνθη ζούμε. Για την Ξάνθη θα μιλήσουμε.
Και είναι αποδεδειγμένο ότι τους τελευταίους μήνες αυτό το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Γιατί θα πρέπει κάθε φορά που υπάρχει κάποιο ζήτημα με την μειονότητα να κρύβεται από πίσω κάτι άλλο;
Γιατί θα πρέπει κάθε φορά που καταδεικνύεται κάποιο πρόβλημα να υπάρχουν από πίσω πολιτικές σκοπιμότητες;
Στο κάτω κάτω, γιατί θα πρέπει να δημιουργείται πρόβλημα και να μην λύνεται πριν πάρει διαστάσεις;
Γράφεις "καλύτερα που δεν βλέπουν οι Πομάκοι ελληνικά κανάλια, δεν κερδίζουν τίποτα". Προτιμάς να βλέπουν μόνο Τούρκικα;
Έλληνες πολίτες δεν είναι; Δεν θα έπρεπε να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους μας;
Και για να το πάω και αλλού. Δεν σε ενοχλεί που στην Β. Ελλάδα δεν βλέπουμε το κανάλι της Βουλής;
Τόσα χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για αυτό.
Τέλος, που αλλού είδες να αναπαράγεται η είδηση; Έψαξα αλλά δεν την βρήκα αλλού.
Με χαρά διάβασα τι σχόλιό σου και με περίσσια χαρά απαντώ στα ερωτήματά σου, που οφείλεις να αποδεχθείς πως είναι θέσεις. Λυπάμαι μόνο, που ίσως να γίνω κάπως καυστικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ’ αρχάς, η είδηση είναι ένα γεγονός, που δεν αμφισβητείται, αλλά παρ’ όλα αυτά μπαίνει υπό το πρίσμα της προσωπικότητας (ιδεολογία, ψυχοσύνθεση, αντικειμενικότητα και γνώσεις) του συντάκτη. Κάθε είδηση έχει το δικό της ειδικό βάρος και σύμφωνα με αυτό δημοσιεύεται ή αναμεταδίδεται. Η δε αναδημοσίευσή της είναι άκρως απαραίτητο να γίνεται με πολλαπλή προσοχή προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό της βάρος και να μην μεταβληθεί διαμέσου της προσωπικότητας του αναμεταδότη (ο οποίος πρώτιστα οφείλει να ενθυμείται τον τόπο της αρχικής δημοσίευσης ή τουλάχιστον να τον αναγράφει κατά την αναδημοσίευση).
Συγνώμη για την «εισαγωγή» αλλά το θεώρησα απαραίτητο να διασαφηνίσω την προσωπική μου τοποθέτηση στη λέξη «είδηση», που ιδιαίτερα στον τόπο μας έχει ταλαιπωρηθεί από πάρα πολλούς.
Με ρωτάς για ένα ήδη εγνωσμένο πρόβλημα, το οποίο αναδεικνύεις (αναδημοσιεύοντάς το) και αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Και φυσικά δεν κρύβεται, τίποτε άλλο παρά μία αφορμή για «επίθεση» προς το Νομάρχη Ξάνθης (για τον οποίο τρέφω τις ίδιες εντυπώσεις με εσένα). Πρέπει, πέρα από τις προσωπικές μας συμπάθειες και αντιπάθειες, πολιτικά ή μη, να παραδεχθούμε ότι ο συγκεκριμένος Νομάρχης Ξάνθης, έκανε πολύ μεγάλο έργο στα ορεινά του νομού, προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκαετιών λανθασμένης πολιτικής, αλλά και ψήφους από τους Πομάκους, που είδαν να ανοίγουν επιτέλους οι ορίζοντες του πολιτισμού και γι αυτούς (δρόμοι, σχολεία, γέφυρες, αντιπλημμυρικά κ.α. πολλά). Το θέμα είναι (και κακώς δεν το ανέδειξες με τον τρόπο αυτό), ότι αυτά έγιναν εις βάρος των κατοίκων της πεδινής περιοχής του Ν. Ξάνθης, δηλαδή εις βάρος των χριστιανών!!! Με λίγα λόγια, αν θέλει να κατηγορήσει κάποιος τον σημερινό Νομάρχη Ξάνθης, αυτό είναι η «αμέλεια» του χριστιανικού πληθυσμού εκ μέρους του.
Όσον αφορά τη λύση που προτείνεις προτού αυτό πάρει διαστάσεις, να σου θυμίσω ότι εσύ «αναδημοσίευσες» (όπως έγραψες) το κείμενο, άρα εσύ το έδωσες διαστάσεις και ίσως δεν το άφησες να δοθεί λύση (έστω και μετά από αρκετό καιρό)!
Αλήθεια, γιατί να μην απασχολεί εσένα και τον αρχικό συντάκτη του κειμένου αυτού, ότι στο χωριό της πεθεράς μου το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται συνέχεια, το νερό δεν έχει αρκετή πίεση, οι περαστικοί λαθρομετανάστες αλλά και οι εργαζόμενοι μετανάστες κατακλέβουν τα μποστάνια, ο ΟΤΕ αδιαφορεί για την ποιότητα των τηλεφωνικών γραμμών που έχουν στατικό ηλεκτρισμό από κεραυνούς (εδώ και χρόνια) και καταστρέφονται τηλεφωνικές συσκευές, η νομαρχία αδιαφορεί για ένα αναδασμό που έγινε και αν περάσει κάποιος να δει το αποτέλεσμα θα καταλάβει ότι δεν έγινε τίποτε άλλο από ένα μεγάλο φαγοπότι, καμία κτηνοτροφική μονάδα δεν λειτουργεί τον βιολογικό της καθαρισμό επειδή ποτέ δεν τον κατασκεύασε αλλά πήρε τα σχετικά κονδύλια….
Πες μου σε παρακαλώ, γιατί τα παιδιά των χριστιανών κατοίκων στα πεδινά του νομού να μην έχουν καλά σχολεία, αλλά να συνωστίζονται σε σχολεία παλιά και πολλές φορές με υποτυπώδεις υποδομές…;
Αυτά δεν πρέπει να μας απασχολούν; Η τηλεόραση που δεν βλέπουν, αλλά και ούτε πρόκειται να δουν, οι Πομάκοι μας ενόχλησε;
Γιατί δεν θα δούνε Ελληνική τηλεόραση;
Πρώτον, επειδή εδώ και χρόνια βλέπουν δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια από την Τουρκία, με την ανοχή και την παγερή αδιαφορία ΟΛΩΝ των προηγούμενων Νομαρχών και κυβερνήσεων, που δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια να σταματήσουν τις «δωρεές» των δορυφορικών πιάτων και συστημάτων, από την πλευρά του Τουρκικού Προξενείου προς τους μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης. Δεν φταίει λοιπόν το σήμερα, επειδή δεν βλέπουν Ελληνική τηλεόραση, αλλά το χθες. Αλλά, αν ψάξεις στο σήμερα, ίσως να διαπιστώσεις πως «σαμποτάρονται» οι εγκαταστάσεις (υπόθεση κάνω και δεν είναι απαραίτητα σωστή) ποικιλοτρόπως από τους ήδη εγκατεστημένους, φιλότουρκους μουσουλμάνους επιχειρηματίες, της περιοχής.
Δεύτερον, δεν θα δούνε Ελληνική τηλεόραση, γιατί ποτέ αυτή δεν έσκυψε στα προβλήματά τους, αλλά πάντα τους αντιμετώπισε σαν φολκλόρ κατάσταση, ανθρώπους παράξενους, που ντύνονται και ζούνε παράξενα… Και πίστεψέ με, ούτε εγώ στη θέση τους θα έβλεπα Ελληνική τηλεόραση.
Τέλος, δεν βλέπουν και ούτε προβλέπεται να καθίσουνε να δούνε όλες αυτές τις τηλεοπτικές αηδίες. Επειδή ζούνε στο βουνό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γούστο ή ότι δεν σέβονται τον συνάνθρωπο και την ζωή γενικότερα (τα αναφέρω επειδή αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των παραγωγών της Ελληνικής τηλεόρασης).
Αν νομίζει οποιοσδήποτε ότι αυτοί οι άνθρωποι διαφέρουν από εμάς, τότε είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι σαν εμάς και ζούνε πλέον ισότιμα με τον κάθε έναν από εμάς.
Όσο για το κανάλι της Βουλής, ΑΔΙΑΦΟΡΩ όπως και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων (έτσι πιστεύω). Κι αυτό, γιατί το να παρακολουθώ συζητημένες από πριν αποφάσεις που απλά ψηφίζονται από τους βουλευτές, μόνο αηδία μου προκαλεί. Όλοι οι Έλληνες πλέον ξέρουμε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και το κανάλι της υπάρχει μόνο για να τρώνε κάποιοι χρήματα. Και δεν είμαι μηδενιστής. Αλλά αυτοί (βουλευτές) είναι που έχουν εκμηδενίσει με τον τρόπο λειτουργίας τους τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής ακόμη της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και δημοκρατίας. Ρίξτε μία ματιά γύρω σου και μετά διαφώνησε μαζί μου…
Όσο για την αναπαραγωγή της είδησης έγινε και δυστυχώς ήδη αναπαράχθηκε…
Άνοιξες πολλά θέματα. Θα προσπαθήσω να τα συνοψίσω και να απαντήσω σε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όποιο έργο, οποιουδήποτε τοπικού άρχοντα δεν δίνει άφεση αμαρτιών για λάθη και παραλήψεις. Το ζήτημα δεν το βρήκα ως ευκαιρία για επίθεση προς τον Νομάρχη. Ο Νομάρχης είναι αυτός που επιτίθεται χρησιμοποιώντας ξύλινες και παλαιοκομματικές λέξεις όπως "όψιμος" και "πολιτικά συμφέροντα". Λες και δεν μπορούμε οι νεότεροι σε αυτή την περιοχή να εκφραζόμαστε. Πρέπει να το βουλώνουμε επειδή κάποιοι πριν από εμάς έκαναν κάποια πράγματα. Αυτό με ενόχλησε και αναφέρθηκα σε αυτόν.
Για το θέμα των αναμεταδοτών. Δεν ξέρω αν γίνονται εσκεμμένες βλάβες. Ας το αναλάβουν αυτό οι αρμόδιες αρχές να το διαλευκάνουν.
Ούτε μου αρέσει να μπλέκω ένα θέμα με κάποιο άλλο. Δεν μπορώ να συμψηφίσω τίποτα. Δεν πρόκειται ποτέ να πω "αφού στον κάμπο δεν έχουμε καλά σχολεία ή μας καίγονται οι ηλεκτρικές συσκευές, επειδή ο Νομάρχης έφτιαξε σχολεία στο βουνό, γιατί οι Πομάκοι να έχουν ελληνικά κανάλια;".
Να φροντίσει το κράτος να φτιάξει τα σχολεία και επάνω και κάτω. Το ρεύμα και στο βουνό και στον κάμπο.
Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ότι δεν βλέπει η ορεινή Ξάνθη Ελληνικά κανάλια.
Σίγουρα δεν πρόκειται να δουν όλες τις αηδίες που μας σερβίρουν τα κανάλια. Δεν είναι όμως σκεπτικό αυτό: "Ε, αφού βλακείες δείχνουν, δεν πρόκειται να δουν, άρα τις μας κόπτει αν έχουν αναμεταδότες;".
Εν κατακλείδι, για να πούμε επιτέλους ότι λύνουμε τα σημαντικά και μεγάλα, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα μικρά και ίσως ασήμαντα για μερικούς.
Το μεγαλύτερο σφάλμα όλων των κυβερνήσεων τόσων ετών ήταν ότι βλέπαμε μόνο το δένδρο και όχι το δάσος και κάναμε -δυστυχώς το κάνουμε ακόμη- συμψηφισμούς.
Όσο για το κανάλι της Βουλής, και εκεί διαφωνώ μαζί σου. Είναι το ίδιο όπως με τα άλλα κανάλια.
Για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, πρέπει πρώτα να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
Δηλαδή, οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης είναι λιγότερο ενημερωμένοι από εμένα επειδή δεν βλέπουν ελληνικά κανάλια και εγώ είμαι λιγότερο ενημερωμένος από τον πολίτη της νότιας Ελλάδας που βλέπει Βουλή.
Υπάρχει ρεαλιστικό έλλειμμα εδώ και νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι πρέπει να διορθωθεί.