Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να δικαστεί ο Χόλμπρουκ ως επικίνδυνος για την ανθρωπότητα - Δεν τίμησε ούτε τον λόγο του


Προσέφεραν

άσυλο στον Κάρατζιτς


Αποκαλύψεις στο βιβλίο της πρώην εκπροσώπου της γενικής εισαγγελίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τα ανταλλάγματα που προσέφεραν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς για να αποτρέψουν τη σύλληψή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, περιλαμβάνει το βιβλίο πρώην εκπροσώπου της γενικής εισαγγελίας του δικαστηρίου.


Προσέφεραν άσυλο στον Κάρατζιτς
Συγκεκριμένα οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ήταν προετοιμασμένες να παράσχουν άσυλο στον Κάρατζιτς και η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε προτείνει ως πιθανούς τόπους διαμονής την Ινδία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Αφρική, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ελλάδα.

Στο βιβλίο της με τίτλο "Ειρήνη και Τιμωρία", αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στην σερβοβοσνιακή εφημερίδα "Γκλας Σρέπσκε", η συγγραφέας του και πρώην εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ, Φλοράν Αρτμαν υποστηρίζει ότι ο Κάρατζιτς απέρριψε την πρόταση της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

Οπως αναφέρει, ο Αμερικανός πράκτορας Μπιλ Στούμπνερ, εκπροσωπώντας τη χώρα του, συζήτησε με τον Κάρατζιτς τους όρους της παράδοσής του στο ΔΠΔ, για πρώτη φορά το 1996.

Ο Στούμπνερ - σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στο βιβλίο της η πρώην εκπρόσωπος της Χάγης - πρότεινε προστασία στον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, καθώς και τη δυνατότητα "φιλοξενίας" του σε κάποια από τις βάσεις του ΝΑΤΟ, όπου θα μπορούσε να προετοιμάσει τη γραμμή υπεράσπισής του ενώπιον του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πράκτορας προσκάλεσε στο Πάλε τον Ιταλό δικαστή Αντόνιο Τσασέζε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κάρατζιτς και προσπάθησε να τον πείσει ότι το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχει αντι-σερβική στάση.

Η Αρτμαν αναφέρει, επίσης, ότι ο Κάρατζιτς αποφάσισε να μην παραδοθεί και αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσινγκτον έστειλε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να επισκεφθεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 17 Ιουνίου του 1996. Ο Χόλμπρουκ- τονίζει η ίδια- είχε σκοπό να πείσει τον Κάρατζιτς να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, αλλά όχι να παραδοθεί στη Χάγη.

Βάσει της συμφωνίας, ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να "εξαφανιστεί" από την πολιτική ζωή και σε αντάλλαγμα αυτού, το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το SDS, θα μπορούσε να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πρώην εκπρόσωπο της Χάγης, ο Αλέξα Μπούχα, πρώην στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου δήλωσε ότι "όταν έλαβε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ο Χόλμπρουκ είπε: Εντάξει. Το SDS θα συμμετάσχει στις εκλογές και η Χάγη δεν υφίσταται πλέον για τον Κάρατζιτς".

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Ντράγκαν Σουλτάνοβατς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μπλιτς" καλεί τους εναπομείναντες καταζητούμενους Σερβοβόσνιους Ράτκο Μλάντιτς και τον Γκόραν Χάντζιτς να παραδοθούν.

"Θα ήθελα να παραδοθεί ο Μλάντιτς το συντομότερο δυνατόν, το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω σήμερα: να παραδοθεί, όπως και ο Γκόραν Χάντζιτς", τονίζει ο Σέρβος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι προς το συμφέρον της Σερβίας, του λαού της αλλά και των ίδιων των κατηγορούμενων.

Ο στρατηγός Μλάντιτς κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία. Το Δικαστήριο ζητεί την σύλληψη και του Γκόραν Χάντζιτς, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί επίσης ανάλογες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Σερβία θα δείξει την "πλήρη συνεργασία" της με το Δικαστήριο, μόνο αν του παραδώσει τους δύο αυτούς φυγάδες και η σύλληψή τους θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]