Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κάρατζιτς ζητά μάρτυρες και καλεί τον... Χόλμπρουκ

Σκοπεύει να τον ξεφτελίσει

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία να καλέσει ως μάρτυρα τον αμερικανό πρώην διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σχετικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί του για την προστασία του από το ΔΠΔ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Για να διασφαλιστεί ότι για τη δίκη αυτή θα υπάρχουν τα νομικά επιχειρήματα για να στηριχτεί, προτείνω να ζητήσετε από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να παρουσιαστεί ενώπιόν σας και να δηλώσει ενόρκως εάν υπήρξε ή όχι μια τέτοια συμφωνία», γράφει ο κ. Κάρατζιτς σε επιστολή του προς τους δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Κάρτατζιτς ζητά να κληθούν και άλλες προσωπικότητες σχετικά με τη συμφωνία αυτή, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ , ο πρώην διπλωμάτης Ουίλιαμ Στούμπνερ και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμφωνιών του Ντέιτον (Νοέμβριος του 1995) Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

Ο κ. Κάρατζιτς που εδώ και 13 χρόνια καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στο Βελιγράδι, αναφέρει στην επιστολή του ότι η προσφορά που του έγινε ήταν η εξής: «Θα έπρεπε να αποσυρθώ όχι μόνο από τα δημόσια καθήκοντά μου αλλά επίσης και από τα καθήκοντά μου στο κόμμα μου (Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας) και να εξαφανιστώ τελείως από τη δημόσια ζωή, να μην δίνω συνεντεύξεις και να μην δημοσιεύω τίποτε» .

«Στο όνομα των ΗΠΑ, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας δεν θα απαγορευόταν να μετάσχει στις εκλογές», μετά τον πόλεμο. «Όσον αφορά εμένα, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε πάλι στο όνομα των ΗΠΑ, ότι δεν επρόκειτο να δικαστώ από το το ΔΠΔ», προστίθεται στην επιστολή Κάρατζιτς.

Την Τρίτη ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς τη στιγμή της υπογραφής των συνθηκών του Ντέιτον, που έθεσαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας

«Θα έπρεπε να αποσυρθεί αμέσως από τις δύο θέσεις που κατείχε και αυτήν του προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας και αυτήν του επικεφαλής του κόμματός του», τόνισε ο κ. Χόλμπρουκ.

Αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει «πλήρως ψευδή» την περαιτέρω «παραπληροφόρηση» που επιχειρεί ο κ. Κάρατζιτς να περάσει στο δικαστήριο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]