Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Ρεκόρ ελλείμματος, στο 9,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Έτοιμοι να διαλυθούν είναι

οι ξυπόλητοι της κυβέρνησης

του Γκρούεφσκι και της παρέας του


Ρεκόρ σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της ΠΓΔΜ, το οποίο για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ανήλθε στο 1,46 δισ.δολάρια. Οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ ανήλθαν στα περίπου 2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές έφθασαν τα 3,5 δισ. δολάρια.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου είναι ότι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περσινού έτους, ανερχόταν στα 646 εκ. δολάρια. Η μεγάλη αυτή αύξηση του ελλείμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη εισαγωγή των ποσοτήτων αργού πετρελαίου, οι τιμές του οποίου το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο.
Τα προϊόντα που κυρίως εξάγει η ΠΓΔΜ, είναι το φερονικέλιο, άλλα μεταλλεύματα και είδη ενδυμασίας, ενώ οι εισαγωγές, εκτός του αργού πετρελαίου, εντοπίζονται κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια και στα μηχανοκίνητα οχήματα. Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της ΠΓΔΜ, κατά σειρά, είναι η Σερβία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Πέραν του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αυτό που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, είναι η ραγδαία αύξηση που σημειώνει ο πληθωρισμός στη χώρα, ο οποίος για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στο 9,5%.
Όλους τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός στην ΠΓΔΜ κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, μεταξύ 11% (ο υψηλότερος) και 9% (ο χαμηλότερος). Τοπικοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι τo υψηλό αυτό επίπεδο του πληθωρισμού θα διαψεύσει τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης για πληθωρισμό της τάξης του 5-6% το 2008.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το Neo Earth που υπαρχει πιο κατω στο site σας ονομαζει τα Σκόπια Μακεδονια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]