Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πεκίνο: Οι Ολυμπιακοί των προκλήσεων από τα Σκόπια


Μπακογιάννη:

"Εάν παρεκτραπούν, τότε θα..."

Να φροντίσουμε ως χώρα έτσι

ώστε να μην παρεκτραπούν

«Βρισκόμαστε σε μια παράξενη περίοδο με τα Σκόπια. Εχουμε κάνει όλες τις απαιραίτητες ενέργειες τόσο σε πολιτικό και αθλητικό επίπεδο, ώστε αν τα Σκόπια παρεκτραπούν, να κινηθούν (από τη ΔΟΕ ) όλες οι απαραίτητες διαδικασίες».
Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στο βασικό κέντρο Τύπου (MPC) των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Πεκίνο, μετά το πρώτο κρούσμα σκοπιανής προκλητικότητας στους Αγώνες, όπου στην επίσημη ιστοσελίδα www.beijing2008.com η Οργανωτική Επιτροπή αποκαλούσε «Μακεδόνες» τους αθλητές της ΠΓΔΜ κατά την επίσημη είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στην επιλογή «Select your Country/ Region» στην ιστοσελίδα των Αγώνων το γειτονικό κράτος αναγράφεται (ολογράφως) ως «Macedonia» και όχι FYROM.
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης χωρίς σοβαρό λόγο: «Ειμαστε μια σοβαρή χώρα που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με κάτι που αγγίζει το όριο του γραφικού».
«Γενικά -τόνισε- υπάρχει έντονη προβοκατόρικη τάση και δεν είναι ανάγκη να "τσιμπήσουμε". Είμαστε καλυμμένοι πίσω από αυτό που λέγεται διεθνείς κανόνες και διεθνής νομιμότητα. Το πώς θα βγει το όνομα της ΠΓΔΜ στην τελετή έναρξης είναι κάτι κατοχυρωμένο από τη ΔΟΕ. Ετσι έγινε στην Αθήνα το 2004, έτσι και στο Σίδνεϊ το 2000 και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με αυτό», διευκρίνισε και πρόσθεσε:
«Τα Σκόπια είναι με την πλάτη στον τοίχο γι αυτό κάνουν ό,τι κάνουν. Γνωρίζουμε ότι εν όψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων υπάρχει έντονη ευαισθησία για το τί θα κάνουν τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν ασχολούμαστε με οποιαδήποτε προσπαθεια πρόκλησης».
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού, ο οποίος σε ερώτηση για την επιδίωξη της ΠΓΔΜ να παρελάσει ως «Μακεδονία» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε:
«Ασφαλώς αποτελεί αστειότητα και μόνο η αναφορά αυτής της επιδίωξης. Δεν είναι δυνατό να συμβεί καθώς το επίσημο όνομα της χώρας είναι FYROM κι αυτό χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και τη ΔΟΕ. Δε νομίζω ότι θα τολμησουν να δοκιμάσουν να αλλάξουν το υπάρχον καθεστώς».
«Ο κ. Νικολάου κι εγώ προειδοποιήσαμε την BOCOG για τον κίνδυνο και προτείναμε τρόπους να αποφύγουν τη παγίδα. Μας διαβεβαίωσαν ότι δε θα συμβεί τίπoτα. Δεν εφησυχάζουμε και ελπίζω ότι θα έχουν την ευφυία να αποφύγουν την οποιαδήποτε είδους παρανοήση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακού .
Οσο για την αναφορά στους αθλητές της γειτονικής χώρας ως «Μακεδόνες» στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Μίνως Κυριακού δήλωσε:
«Για το θέμα εστάλη επίσημη διαμαρτυρία στον πρόεδρο της BOCOG Λιου Τσι. Επίσης, υπήρξε παρέμβαση του Λάμπη Νικολαου στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι στην τελετη έναρξης δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό απρόοπτο».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]