Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα συγκλονιστικά ευρήματα στις αρχαίες Αιγές


ΒΡΕΘΗΚΕ «ΒΑΣΙΛΙΚΟ» ΟΛΟΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Τα δύο μεγάλα κυλινδρικά αγγεία, το εξωτερικό χάλκινο οξειδωμένο, το εσωτερικό χρυσό, που φυλάσσει επί χιλιάδες χρόνια τα οστά κάποιου πολύ σημαντικού και άγνωστου προς το παρόν Μακεδόνα βασιλικής προφανώς γενιάς, στεφανωμένα από ένα εκπληκτικό ολόχρυσο και περίτεχνο στεφάνι, παρόμοιο με το βασιλικό του Φιλίππου Β΄ 29-8-2008 μ.Χ.


Την ώρα που οι Σκοπιανοί κλιμακώνουν τις προκλητικές ενορχηστρωμένες κινήσεις τους, που αποβλέπουν στην υφαρπαγή όχι μόνο τους Ονόματος αλλά και της ίδιας της Μακεδονίας μας δια του ονόματος, στην ήσυχη γη της πανάρχαιας Πρωτεύουσας των Μακεδόνων, στις Αιγές, δίπλα στα σημερινά πανέμορφα χωριά Βεργίνα και Παλατίτσια, η αρχαιολογική σκαπάνη, χτύπησε «νάρκη»!

Ειδικότερα, στις 26 Αυγούστου 2008, η τελευταία μέρα των προγραμματισμένων ανασκαφών του ΑΠΘ στο χώρο της αρχαίας αγοράς των Αιγών και συγκεκριμένα στο «ιερό της Εύκλειας», όπου βρέθηκαν παλαιότερα πολλά αφιερώματα της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο χάλκινο κυλινδρικό αγγείο, πρασινωπό από την οξείδωση των αιώνων, που μέσα του έκρυβε έναν διπλό θησαυρό: ένα άλλο μεγάλο κυλινδρικό αγγείο χρυσό (πυξίδα), μια χρυσή οστεοδόχο συγκεκριμένα, με τα οστά του κάποιου αγνώστου Μακεδόνα, στεφανωμένα με ένα περίτεχνο ολόχρυσο στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς, παρόμοιο σε μέγεθος και ποιότητα με το βασιλικό στεφάνι του Φιλίππου του Β΄, που ανακαλύφθηκε από τον αείμνηστο Καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο το 1977 στη μεγάλη τούμπα!!!

Το γεγονός αυτό δείχνει πως ο νεκρός ήταν βασιλικής γενιάς, προφανώς από το βασιλικό οίκο των Μακεδόνων!

Οι αρχαιολόγοι και τα μέλη της ανασκαφής έμειναν άφωνοι με αυτή την αποκάλυψη, που έκρυβε για αυτούς πολλές εκπλήξεις:

Πρώτον την υψηλή «βασιλική» όπως φαίνεται ταυτότητα του νεκρού!

Δεύτερον τα μεγάλα σε μέγεθος αγγεία και ιδίως τη χρυσή κυλινδρική πυξίδα!

Τρίτον από το ολόχρυσο στεφάνι, εφάμιλλο του στεφανιού του Φιλίππου!

Και τέταρτον, από το γεγονός, ότι ο χώρος που βρέθηκαν τα ευρήματα, δεν ήταν καθόλου ταφικός!

Όλα αυτά θα πρέπει να διασαφηνιστούν και να απαντηθούν από τους ενθουσιασμένους αρχαιολόγους και ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήδη έχει ασφαλίσει τα ευρήματα με σκοπό τη μελέτη και την αποκατάστασή τους στην αρχική τους μορφή!

Υπενθυμίζουμε πως οι θρυλικές Αιγές καταστράφηκαν από τους Γαλάτες μισθοφόρους του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου, που λεηλάτησαν τους αμύθητους θησαυρούς των Μακεδόνων προγόνων μας, ενώ το 168 π.Χ., η πόλη πέφτει στα χέρια των βαρβάρων Ρωμαίων που την πυρπολούν, μαζεύοντας πρώτα ό,τι είχε απομείνει από έργα τέχνης και αγάλματα, αφιερώματα και χρυσάφι, για να κοσμήσουν το γύρο του θριάμβου τους μέσα στη Ρώμη…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]