Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: Μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας


Η λύση να αντανακλά

τις πραγματικότητες της περιοχής!


«Με μετριοπάθεια, αναζητούμε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας από το βήμα του Γ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Απανταχού Φλωρινιωτών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να μην στερεί από κανέναν Έλληνα, από τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Κιλκίς ή τη Θεσσαλονίκη το αναφαίρετο δικαίωμά του να θεωρεί τον εαυτό του περήφανο Μακεδόνα και να τιμά τις ρίζες και τη λαμπρή ιστορία του», δήλωσε η υπουργός.

Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση έχει ένα αντικείμενο, τον καθορισμό του ονόματος του γειτονικού μας κράτους και έναν συγκεκριμένο στόχο, την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και «όχι τη διαιώνιση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας που έχει επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας».

Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στους γείτονες μας, ότι από τη στιγμή που ζούμε δίπλα - δίπλα «θα είναι προς όφελος όλων να καταφέρουμε να βρούμε λύση και οι σχέσεις μας να χαρακτηρίζονται στο εξής από φιλία, από αμοιβαίο σεβασμό, από συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία».

Αφού επισήμανε ότι στο Βουκουρέστι «καταφέραμε να πείσουμε τους συμμάχους και φίλους της Ελλάδας για την ορθότητα των θέσεων και την αξιοπιστία των επιχειρημάτων μας», η υπουργός σημείωσε ότι «σήμερα συνεχίζουμε με επιμονή, με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση να επιδιώκουμε μια λύση κοινά αποδεκτή μέσω της διαπραγμάτευσης».

«Η στόχευση και οι επιδιώξεις μας είναι ξεκάθαρες: λύση σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Λύση που θα μας επιτρέψει να υποδεχτούμε το γειτονικό μας κράτος ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε στη δύσκολη προσαρμογή προς το ευρωπαϊκό του μέλλον. Λύση που θα βοηθήσει τους γείτονές μας να πάψουν να αυτοπαγιδεύονται στο χθες, και να προχωρήσουν, με τη στήριξη της Ελλάδας, σε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο σταθερότητας, συνεργασίας και συνεχούς ανάπτυξης», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε επίσης ότι «όσο η χώρα μας τηρεί αυτή την εποικοδομητική στάση, όσο περιμένει την άλλη πλευρά να αφήσει πίσω της αναχρονιστικές μισαλλοδοξίες και παρελκυστικές πολιτικές και να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ταυτόχρονα στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του γειτονικού κράτους».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]