Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα βρήκαν Ρωσία και Ε.Ε. - Ο Σαακασβίλι πρέπει να θεωρείται παρελθόν


Έρχεται κρίση στις σχέσεις

Αμερικής με Ευρώπη;



Συμφωνία Ρωσίας-Γερμανίας για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Γεωργία

Η Ρωσία και η Γερμανία συμφώνησαν σήμερα να «τεθεί ένα τέρμα» στις απόπειρες να ανέβει η ένταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσογεωργιανής διένεξης, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, «συμφώνησαν για την ανάγκη να τεθεί ένα τέρμα στις απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση γύρω από τη Γεωργία (...) προκειμένου να ανέβει η ένταση στην Ευρώπη, υπολογίζοντας στις μη υπαρκτές απειλές που αφορούν άλλες μετα-σοβιετικές χώρες», υπογραμμίζει σε μία ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο.

Αποφασιστικό ρόλο για την Ευρώπη στον Καύκασο θέλει η Γερμανία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δηλώνει σε συνέντευξή του -που θα δημοσιευθεί αύριο-πως η Ευρώπη οφείλει να διαδραματίσει έναν «ισχυρό κι αποφασιστικό» ρόλο στην επίλυση της κρίσεως στον Καύκασο.

«Έχουμε ανάγκη από έναν ισχυρό κι αποφασιστικό ρόλο για την Ευρώπη, προκειμένου να ξαναβρούμε τη λογική και το αίσθημα ευθύνης», τονίζει στις δηλώσεις του στην Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ.

«Δυστυχώς, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει εξωκείλει λόγω των μονομερών δράσεων. Αναμένω ένα σαφές σημάδι τη Δευτέρα», κατά την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για τον Καύκασο, προσθέτει.

«Η επικίνδυνη δίνη της βίας θα πρέπει να διακοπεί», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, του οποίου η χώρα πασχίζει να διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, στα πλαίσια του διχασμού που έχει καταγραφεί στους κόλπους της Ευρώπης σχετικά με την κρίση στον Καύκασο.

Περισσότερους παρατηρητές στον Καύκασο ζητά ο Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ν' αποστείλουν περισσότερους παρατηρητές για να εξασφαλίσουν μία «αμερόληπτη επίβλεψη» των πράξεων του γεωργιανού Κοινοβουλίου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο Μεντβέντεφ τόνισε πως «ενόψει αυτής της προοπτικής η Μόσχα υπολογίζει σ' έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ κι άλλους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ρωσικής προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη μία φορά πως η Ρωσία «τηρεί απαρέγκλιτα τα έξι σημεία» του ειρηνευτικού σχεδίου που εκπόνησε και διαπραγματεύθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Επίσης εξήγησε στον Μπράουν «τα κίνητρα για την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας», τονίζοντας πως η «επίθεση», που εξαπέλυσε ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι «άλλαξε ριζικά τις συνθήκες, με βάση τις οποίες επί 17 χρόνια είχαν εξελιχθεί όλες οι προσπάθειες για την διευθέτηση του προβλήματος».

«Οι προσπάθειες επαναστρατικοποίησης που αποτόλμησε το καθεστώς Σαακασβίλι κι οι εκδικητικές δηλώσεις του έχρηζαν μίας άμεσης απάντησης για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την επιβίωση των λαών» της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας, εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]