Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάρατζιτς: «Δεν θα έχω δίκαιη δίκη»


Κατακεραύνωσε τους δικαστές

με τις πρώτες του λέξει
ς



Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως θεωρεί αδιανόητο να έχει μία δίκαιη δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

«Η άφιξή μου εδώ συνοδεύτηκε από πολλές σημαντικές παρατυπίες», αναφέρει το ντοκουμέντο που κατέθεσε ο Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης.

«Η πρώτη παρατυπία που θα ανέφερα είναι το κυνήγι μαγισσών από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση και που με ανακήρυξε εγκληματία πολέμου μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήσαν Σέρβοι».

«Τα διεθνή μέσα συνέχισαν αυτό το κυνήγι μαγισσών... επομένως τώρα είναι αδιανόητο για πολλούς ότι αυτό το δικαστήριο θα μπορούσε να με αθωώσει. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό διακυβεύει σοβαρά αυτή καθαυτή τη δίκη», αναφέρει ο Κάρατζιτς στη δήλωσή του.

Στο ίδιο ντοκουμέντο ο Κάρατζιτς κατηγορεί τον αμερικανό διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι του είχε υποσχεθεί πως δεν θα δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το ιστορικό της συνεδρίασης

Την Πέμπτη στις 17.07 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη, στη διάρκεια της οποίας στον κατηγορούμενο ενώπιόν του και συλληφθέντα προσφάτως, μετά 13 έτη φυγοδικίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς αναγνώστηκε το μακρύ σε βάρος του κατηγορητήριο.

Ο Κάρατζιτς, με κοντά μαλλιά σε σύγκριση με την εξωτερική εμφάνιση κατά την σύλληψή του, στο Νέο Βελιγράδι, έδειχνε κουρασμένος. Χαμογελώντας, δήλωσε στους δικαστές του ότι «θα υπερασπίσει μόνος του σε αυτό το Δικαστήριο τον εαυτό του».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Blic είχε δημοσιεύσει στην πρώτη της σελίδα την «αποκλειστική» φωτογραφία του Ράντοβαν Κάρατζιτς με την νέα του εμφάνιση, κομμένα μαλλιά και ξυρισμένο, με ένα ελαφρύ χαμόγελο.

Το κατηγορητήριο που τον βαρύνει αναγνώστηκε από τον δικαστή Αλφονς Οριε και αφορά σε μακρά σειρά βιαιοτήτων από τους Σέρβους της Βοσνίας κατά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και των Κροατών της Βοσνίας τα έτη του εμφυλίου πολέμου.

Κατά τον προεδρεύοντα ολλανδό δικαστή Αλφονς Οριέ, το γεγονός ότι ο Κάρατζιτς δήλωσε ενώπιόν του «έχω αόρατο σύμβουλο, θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου(...) παραιτούμαι του δικαιώματος μου να έχω συνήγορο», ισχύει για τη σημερινή, μόνον, ακροαματική διαδικασία.

Το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Κάρατζιτς υποδιαιρείται σε 11 «κεφάλαια», όπως διαπιστώθηκε κατά την διανομή στους ενδιαφερόμενους.

Ο Κάρατζιτς διέκοψε την ολική ανάγνωση του κατηγορητηρίου αυτού, δηλώνοντας σχεδόν μονολεκτικά: «Δεν μ' ενδιαφέρει (η ολική ανάγνωση)».

«Αν θέλει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να καταδικαστώ σε θάνατο, κάτι όμως που αυτό το δικαστήριο δεν δικαιούται να κάνει, τότε θέλω πολύ να γνωρίζω εάν το χέρι του Χόλμπουκ είναι τόσο μακρύ, ώστε να με φθάνει έως εδώ που βρίσκομαι» είπε επίσης ο Κάρατζιτς στους δικαστές.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διέψευσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος, προκειμένου να μην προσαχθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Ο Χόλμπρουκ, αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Ντέιτον (1995), με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία, είπε ότι είχε λάβει από τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας την υπόσχεση ότι θα αποσυρόταν από την πολιτική ζωή τον Ιούλιο του 1996.

«Διαπραγματεύτηκα μια πολύ δύσκολη συμφωνία. Έπρεπε να αποσυρθεί άμεσα από τις δύο θέσεις που κατείχε, του προέδρου του σερβικού τμήματος της Βοσνίας και του προέδρου του κόμματός του. Και το έκανε» είπε ο Χόλμπρουκ.

«Όμως όταν εξαφανίστηκε, διέδωσε ένα μήνυμα παραπληροφόρησης, ισχυριζόμενος ότι είχα συνάψει συμφωνία μαζί του πως, αν εξαφανιζόταν, δεν θα τον καταδιώκαμε. Επρόκειτο για μια εντελώς ανακριβή δήλωση» συμπλήρωσε.

Ο Κάρατζιτς επικαλέστηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη «συμφωνία» του με τον Χόλμπρουκ κατά την υπογραφή των συμφωνιών του Ντέιτον για την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή.

«Η δέσμευσή μου ήταν να αποσυρθώ από τη δημόσια ζωή, ακόμη και από τη λογοτεχνική ζωή» και «σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους» υποστήριξε, δηλώνοντας ότι ο Χόλμπρουκ μιλούσε «εξ ονόματος των ΗΠΑ».

Επίσης, ζήτησε να λάβει (όπως προβλέπεται από το νόμο) την προθεσμία του ενός μηνός για να μελετήσει τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, πριν δηλώσει «αθώος» ή «ένοχος».

«Με την προσαγωγή μου εδώ, η Σερβία θέλει να εξασφαλίσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ» υπογράμμισε σε άλλη στιγμή της διαδικασίας ο Κάρατζιτς.

Εισαγγελέας στη δίκη θα είναι ο Σερζ Μπραμέρτζ, που ανήγγειλε την παρουσίαση το συντομότερο δυνατόν ενός «επικαιροποιημένου» κατηγορητηρίου, δεδομένου ότι το ισχύον έχει συνταχθεί κατά το έτος 2.000.

«Νωρίς για Μλάντιτς»

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό της κρυψώνας του επίσης καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράτκο Μλάντιτς, διατύπωσε ο επικεφαλής σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το ΔΠΔ, Ρασίμ Λιάγιτς.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η αναζήτηση των δύο ατόμων που εξακολουθούν να καταζητούνται από το ΔΠΔ, δηλαδή του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Σερβία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και να προχωρήσει το ζήτημα της ένταξής της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Ήταν προετοιμασμένος…»

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς «ήταν προετοιμασμένος» για τη σύλληψή του και «υπολογίζει» στην υποστήριξη της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε ο αδελφός του Λούκα Κάρατζιτς, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Αιχμηρές δηλώσεις από τον Κάρατζιτς

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως θεωρεί αδιανόητο να έχει μία δίκαιη δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

«Η άφιξή μου εδώ συνοδεύτηκε από πολλές σημαντικές παρατυπίες», αναφέρει στο ντοκουμέντο που κατέθεσε ο Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης και δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Επίσης, σημειώνει ότι η πρώτη παρατυπία που θα ανέφερα είναι το κυνήγι μαγισσών από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση και που με ανακήρυξε εγκληματία πολέμου μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήσαν Σέρβοι.

«Τα διεθνή μέσα συνέχισαν αυτό το κυνήγι μαγισσών...επομένως τώρα είναι αδιανόητο για πολλούς ότι αυτό το δικαστήριο θα μπορούσε να με αθωώσει. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό διακυβεύει σοβαρά αυτή καθεαυτή τη δίκη», υπογραμμίζει ο Κάρατζιτς στη δήλωσή του.

Στο ίδιο ντοκουμέντο ο Κάρατζιτς κατηγορεί τον Αμερικανό διαπραγματευτή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι του είχε υποσχεθεί πως δεν θα δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. "Το 1996, εξ' ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε μία προσφορά σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς που ήταν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί μου, δεσμευόμενος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να μη δικαστώ από το δικαστήριο αυτό", επισημαίνει ο Κάρατζιτς στο εν λόγω έγγραφο.

Τέλος, ο Κάρατζιτς κατηγορεί τον Χόμπρουκ ότι θέλησε τον θάνατό του με την εξής δήλωση: «Ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Χόλμπρουκ πέρασε στο σχέδιο Β - την εξόντωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]