Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η μεγάλη κόντρα Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι άρχισε


Τσερβένκοφσκι:

Δεν συμμετέχω σε εκμετάλλευση


του δράματος συνανθρώπων


Με σύλληψη Τσερβένκοφσκι αναμένεται να αντιδράσει ο Γκρούεφσκι

Η κόντρα που άρχισε εδώ και λίγο καιρό ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες συνεχίζεται και όλα πλέον δείχνουν ότι τα Σκόπια βαδίζουν ολοταχώς σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό προς την ολοκληρωτική τους διάλυση. Σοβαρές αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της ενέργειας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, να εγείρει το θέμα των αυτοαποκαλούμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», εκφράζει ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Δεν θέλω να σκεφτώ ή ακόμη περισσότερο να πιστέψω ότι κάποιος ανοίγει αυτό το θέμα των αποκαλούμενων "Αιγαιατών Μακεδόνων", όχι για να το κλείσει, αλλά επειδή θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει κάποια ισορροπία στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία.

»Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη εκμετάλλευση του προσωπικού και ομαδικού δράματος των ανθρώπων αυτών και από την άλλη θα προσέφερε νέα αφορμή στην Ελλάδα για να προσκομίσει εκ νέου εμπόδια σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας μας», αναφέρει ο κ. Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του, σήμερα, στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ".

«Το πρόβλημα των "Αιγαιατών" δεν πρόκειται να επιλυθεί με την απομάκρυνσή μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή με τη διατήρηση μίας στάτους-κβο κατάστασης. Επιτυχημένη διακυβέρνηση είναι αυτή η οποία επιλύει ανοιχτά θέματα και όχι αυτή η οποία ξανά και ξανά τα ανοίγει με ανεπιτυχή τρόπο», προσθέτει ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα των αυτοαποκαλούμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν η ΠΓΔΜ ενταχθεί στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο καλύτερος και ίσως μοναδικός τρόπος να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, είναι οι συμπατριώτες μας αυτοί, μαζί με όλους εμάς, να γίνουν ισότιμοι πολίτες της ΕΕ, ήτοι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" να ενταχθεί στην ΕΕ.

»Τότε, όταν καθήσουμε ισότιμα στο ίδιο τραπέζι, όταν τα σύνορα μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας θα είναι όπως τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, τότε, όταν θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θεσμούς, θα μπορέσει με σιγουριά να επιλυθεί το ζήτημα των αποκαλούμενων "Αιγαιατών"», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιά θα είναι η αντίδραση του Γκρούεφσκι μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων. Η σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία πραγματοποίησε αναίτια προ ημερών, δείχνει πως ίσως να μην διστάσει να συλλάβει και αυτόν ακόμη τον πρόεδρο των Σκοπίων, προφασιζόμενος "εθνική μειοδοσία".

Η πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι προκειμένου να υλοποιήσει όλα αυτά που "έταξε" κατά την προεκλογική περίοδο, είναι βέβαιο πως τον έχει οδηγήσει σε "απονενοημένες" ενέργειες που δενδείχνουν να σταματούν. Ο ίδιος γνωρίζει πως υπάρχει ημερομηνία λήξης στο εθνικιστικό κύμα που έχει ξεσηκώσει και προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από οτιδήποτε, ακόμη και από πολιτικές αντιδράσεις όπως αυτή του Τσερβένκοφσκι.

Οψόμεθα λοιπόν, παρατηρώντας τα γεγονότα στο γειτονικό κρατίδιο...


Δηλώσεις Μιλόσοσκι

Από τη δική του πλευρά Ο κ. Μιλόσοσκι επανέλαβε ότι η χώρα του δεν διαπραγματεύεται για την εθνική της ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα. «Στις συνομιλίες που διεξάγονται, η Μακεδονία υπερασπίζεται το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού από την επιθετική προσέγγιση της Αθήνας. Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα, ως τελικό στόχο έχει να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα βασικά ανθρώπινα κα εθνικά δικαιώματα», συμπληρώνει ο κ. Μιλόσοσκι.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απορρίπτει ισχυρισμούς ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να εκληφθούν ως ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα μίας χώρας, από την προσπάθεια μίας γειτονικής χώρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα στο συνταγματικό μας όνομα και κατ΄ επέκταση να θέσει σε κίνδυνο την εθνική και γλωσσική μας ταυτότητα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]