Σκόπια - Κλιμακώνεται η κόντρα Τσερβένκοφσκι - Γκρούεφσκι
Κλιμακώνεται στα Σκόπια η κόντρα του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρώτο να ασκεί δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στο ζήτημα της ονομασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, η επαναφορά της θέσης περί «διπλής ονομασίας» από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, ενώ όπως υπογραμμίζει, με την τακτική αυτή πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στη διαπραγματευτική διαδικασία.
«Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή μας πριν την τελευταία επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς με ενημέρωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει στο παιχνίδι τη διπλή ονομασία. Εγώ ούτε μπορούσα, αλλά ούτε ήθελα να τον αποτρέψω. Γίνεται λόγος για αντιφατική συμπεριφορά. Από τη μία πλευρά προβάλλουμε τις παρατηρήσεις μας για ένα κείμενο που σίγουρα δεν μας οδηγεί προς τη διπλή ονομασία, ενώ από την άλλη πλευρά, προβάλλουμε εκ νέου τη διπλή ονομασία, από την οποία - υπενθυμίζω - παραιτηθήκαμε, όταν, πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, αποδεχθήκαμε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)"», σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Άλφα» και συμπλήρωσε:
«Ως εκ τούτου,νομίζω, ότι γίνεται λόγος για μια θέση του πρωθυπουργού, με σημασία για την εσωτερική πολιτική παρά για μια θέση που δύναται να επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό,εννοείται, θα επιφέρει ζημίες, διότι με αυτές τις θέσεις του δεν δημιουργείται σύγχυση στην Αθήνα, αλλά στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στον ειδικό διαπραγματευτή, οι οποίοι διερωτώνται τι ουσιαστικά επιθυμούμε και εάν γνωρίζουμε τι θέλουμε. Υποθέτω ότι η θέση αυτή του πρωθυπουργού θα αγνοηθεί - σαν να μην έχει διατυπωθεί - και ότι ίσως, ήδη, την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει των παρατηρήσεων επί του κειμένου που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, θα έχει προετοιμαστεί ένα συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα δούμε εάν είναι αποδεκτό ή όχι για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όσο για το αν έχει τεθεί κάποια καταληκτική προθεσμία για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, ο κ.Τσερβένκοφσκι δήλωσε: «Αυστηρές προθεσμίες δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως συγκυρίες που καθορίζουν τη χρονική στιγμή. Έως την 3η Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα είναι γνωστό εάν γίνονται συστάσεις για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή όχι. Η νυν αμερικανική διοίκηση, της οποία η θητεία λήγει σύντομα, είναι αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να λυθεί αυτή η διένεξη και στην κυριολεξία να μας εντάξει στο ΝΑΤΟ. Αυτή η περίοδος κι η στιγμή δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθούν. Την τελευταία περίοδο (1-2 χρόνια) έχουν γίνει λάθη, από τα οποία ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν αποκομίσαμε κανένα όφελος, ενώ, σε σχέση με τη διαδικασία, προκαλέσαμε ζημία σε εμάς τους ίδιους. Παραδείγματος χάριν,η στιγμή της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, η τοποθέτηση των αγαλμάτων μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο,η μετονομασία του αεροδρομίου, οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων,η αναζήτηση συγγενών σε κάποια φυλή των Χούνζι στο Πακιστάν. Μια σειρά κινήσεων που δεν ενδυνάμωσαν ούτε τη θέση μας, ούτε την εθνική μας ταυτότητα. Οι κινήσεις αυτές δεν ζημίωσαν ούτε την Αθήνα - αυτή έχει δική της στρατηγική - αλλά εισήγαγαν αμφιβολίες στους φίλους μας, σχετικά με το εάν είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε εποικοδομητικά τη διένεξη αυτή ή ίσως επιχειρούμε να κωλυσιεργήσουμε τη διαδικασία», παρατήρησε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.
Όσον αφορά τέλος τις προοπτικές των Σκοπίων αν δεν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ο κ. Τσερβένκοφσκι επεσήμανε ότι «γενικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη σημασία της ένταξής μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Προσεγγίζουν το θέμα ως κάτι που θα ήταν καλό να συμβεί, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, έχουμε σχέδιο για πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας».
«Η προσέγγιση όμως αυτή είναι λανθασμένη», τόνισε. «Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Ούτε έχει παρουσιαστεί, ούτε δύναται να παρουσιασθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση το μοναδικό σχέδιο είναι αυτό της επιβίωσης. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τη "Μακεδονία", αλλά για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά η Σερβία δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να ενταχθεί στην Ε.Ε., ούτε προωθεί εναλλακτικές οδούς. Κάθε χώρα ήταν έτοιμη να καταβάλει ορισμένο τίμημα για να επιτύχει τον στόχο της. Επίσης και η διεθνοτική ισορροπία στη χώρα δύναται να διακυβευτεί, σε περίπτωση που αντί της ενταξιακής πορείας επιλέξουμε την απομόνωση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...