Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eξαρση προκλήσεων από Σκόπια μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι αν και η ιδία παραμένει στις διαπραγματεύσεις υπο την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα επιδιώκει το ναυάγιο της διαδικασίας αυτής.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Iβιτσα Μπότσεφσκι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «Μακφάξ», επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ «ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που είναι απρόθυμη για την επίλυση της διένεξης για το όνομα». «Oλος ο κόσμος γνωρίζει ποια πλευρά δεν θέλει επίλυση της διένεξης κι αυτή είναι η Δημοκρατία της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Αθήνα», είπε ο κ. Μπότσεφσκι, αρνούμενος να κατονομάσει την Ελλάδα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο περί πιθανού παγώματος των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς. «Η "Μακεδονία" είναι ακόμη ενεργός και εποικοδομητικός συμμετέχων σε αυτές τις διαδικασίες», πρόσθεσε.
Και τούτο, ενώ νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Πρωινό Mega" είχε σημειώσει ότι στόχος και η μόνη ουσία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και μάλιστα εύχρηστης για να σταματήσει το "κρυφτούλι" που παρατηρείται με το προσωρινό όνομα.
Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει βάζοντας άλλα θέματα στο τραπέζι και τόνισε ότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές λύση δεν μπορεί να βρεθεί και την αποκλειστική ευθύνη για τη μη προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας έχει ο κ. Γκρούεφσκι και όχι η Ελλάδα.
Στην ερώτηση, αν προαναγγέλλεται ένα βέτο στην απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. τον Οκτώβριο, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Bεβαίως, το έχουμε πει, το ξέρουν κι εκείνοι, ότι ευρωπαϊκή ή ευρωατλαντική πορεία δεν μπορεί να υπάρχει πάρα μόνον αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, το οποίο είναι η βάση της καλής γειτνίασης.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της, έχει σταθερή πολιτική, συμπεφωνημένη με όλα τα κόμματα", υπογράμμισε.
Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να προβλέψει την έκβαση της νέας προσπάθειας του διεθνούς μεσολαβητή κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι εδώ και διαπραγματεύεται σοβαρά και υπεύθυνα με σταθερότητα και συνέπεια.
Ερωτηθείσα για την εκδοχή του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" που φέρεται να περιέχεται στις τελευταίες προτάσεις του κ. Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε την ελληνική θέση-πλαίσιο για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λέγοντας ότι το Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό.
Από την πλευρά του, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του στη ΝΕΤ σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές, στις ιδιωτικές συναντήσεις που είχαμε με ενθάρρυναν να συνεχίσω τη διαδικασία, αν και οι διαφορές παραμένουν». Η δήλωση του κ. Νίμιτς ήρθε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι υπέρ της διπλής ονομασίας, δηλώσεις στις οποίες επανήλθε κι ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι.
"Προτιμώ να μην απαντήσω στις δημόσιες τοποθετήσεις. Θα πω ότι στις ιδιωτικές συναντήσεις άκουσα τις απόψεις των δύο πλευρών, άμεσα από τα δύο μέρη, τα οποία με παρότρυναν να συνεχίσω τη διαδικασία, η οποία είναι υπό εξέλιξη, ανεξαρτήτως του ότι οι διαφορές παραμένουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Νίμιτς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]